Cerić pisao Izetbegoviću: Vakcinisanje Bošnjaka u Srbiji je sramota veka

Obraćajući se Izebegoviću, Cerić kaže da mu nije jasno kako je moguće da Bošnjaci u vlasti nisu bili u stanju, nisu bili sposobni da nabave dva-tri miliona vakcina za Bošnjake

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić oštro je kritikovao predsednika SDA Bakira Izetbegovića, zbog vakcinanacije građana BiH U Srbiji uz poruku da je poniženje sa vakcinama „prevršilo svaku meru“.

– Ne mogu da verujem da je tebi svejedno što naš narod ide kod Vučića po vakcine u Srbiju pored tvojih vrlih ministara i ministarke, koja ovih dana hoda po Khalidžu u crnoj arapskoj abaji od Rijada do Omana – napisao je Cerić na svom fejsbuk profilu, koji je aktuelnu situaciju nazvao „sramotom veka“.

Obraćajući se Izebegoviću, Cerić kaže da mu nije jasno kako je moguće da Bošnjaci u vlasti nisu bili u stanju, nisu bili sposobni da nabave dva-tri miliona vakcina za Bošnjake.

Uvereva da je bilo samo telefonirati prijateljima širom sveta, a posebno arapskim zemljama, koji, kako kaže, imaju viška vakcina i koji bi ih rado dali Bošnjacima samo da „ne idu u Srbiju da kupuju zdravlje po cenu svoje časti i svog ponosa“.

Cerić Izetbegovića pita kako iko u bosanskoj vlasti može mirno da spava dok gleda redove bosanskih građana kako hrle u Srbiju, za koju tvrdi da im je toliko, kako navodi, „zla nanela na telu i duši, koja negira genocid, koja nema empatiju za njihov bol i patnju, ali, eto, ima sažaljenje za njihov strah od korone da ih vakciniše“.

Cerić ide i korak dalje i pita Izetbegovića da li je iko iz Bosne od bosanskih lekara proverio sadržaj i kvalitet tih vakcina, koje Bošnjaci primaju u Srbiji.

Poručio je i da bi on vakcine izbio iz kamena, ali da ne bi dopustio, kako kaže, „ovu sramotu veka za naš narod i državu“.

Trebalo se, kaže, više osloniti na turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kojem je, kaže, Alija u amanet ostavio da brine o Bošnjacima i Bosni.

– Zar nije ovo pravi istorijski, vekovni trenutak, za padišaha Erdogana da se pobrine za Bošnjake/Bosance jer samo su oni ovde u pitanju. Naše komšije Hrvati imaju Hrvatsku, a naše komšije Srbi imaju Srbiju – napisao je, između ostalog, Cerić.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 29. mart 2021.

 

Šerbedžija: Vakcinisao sam se u Srbiji, odlično su to obavili

Glumac Rade Šerbedžija je vakcinu primio u Beogradu, a za sarajevski Avaz je kazao da su mnogi išli zbog toga u Srbiju, koja je „to odlično obavila” i pozvao sve koji mogu da učine to isto.

„To su sve odlično obavili, tako da su mnogi ljudi otišli tamo da se vakcinišu. Ja sam odlično podneo. Mnogi moji prijatelji iz Sarajeva su otišli tamo da se vakcinišu. Treba to, ne može se čekati. Ko može, treba to da učini”, rekao je Šerbedžija u intervjuu za sarajevski Avaz, prenosi Tanjug.

Nada se, dodao je, da će ta vakcina iz Evropske unije sada brže da krene.

„Nadam se da ćemo ovo leto moći dočekati mirnije i da ćemo moći da se družimo. Imam takav osećaj”, rekao je Šerbedžija.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/N1

 

Izvor Politika, 29. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u