Poginuo Petr Kelner, vlasnik Telenora u Srbiji, Vučić sutra sa češkim ministrom

Češki milijarder koji je planirao spajanje sa Telekomom u tržišnoj utakmici protiv SBB-a i Junajted grupe poginuo je u padu helikoptera u blizini grada Enkoridž na Aljasci

Najbogatiji čovek u Češkoj, milijarder Petr Kelner, poginuo je u udesu helikoptera na Aljasci, saopštila je njegova finansijska grupacija PPF, kompanija koja je vlasnik „Telenora“ u Srbiji.

Američke vlasti su saopštile da je najmanje pet osoba poginulo, a jedna je povređena kada se srušio helikopter na Aljasci.

„Sa najdubljom tugom objavljujemo da je u helikopterskoj nesreći na planinama Aljaske u subotu, 27. marta, osnivač i većinski vlasnik PPF grupe, gospodin Petr Kelner, tragično nastradao“, navedeno je u saopštenju PPF-a.

Američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo objavila je da za sada nisu poznate okolnosti zbog kojih se helikopter srušio u subotu u 18.35 po lokalnom vremenu.

Kelnerov PPF vlasnik „Telenora“ u Srbiji

Petr Kelner je imao 56 godina. Bio je vodeća poslovna figura postkomunističke Češke, a njegovo bogatstvo Forbs je procenio na 17,5 milijardi dolara.

Kelnerova „PPF grupa“ je vlasnik kompanije „Telenor“ u Srbiji, koja pruža usluge mobilne i fiksne telefonije, i Mobi banke.

Ovaj investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik svih „Telenorovih“ telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope.

U telekomunikacioni biznis PPF je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog „Telekoma 02“ od španske „Telefonike“.

Kelnerov investicioni fond sa sedištem u Amsterdamu posluje širom sveta, a kompanije u njegovom portfoliju zapošljavaju više od 150.000 ljudi. Fond posluje u više od 20 zemalja sveta, uključujući Rusiju, SAD, Kinu, Indiju, Vijetnam, Indoneziju, kao i region centralne i istočne Evrope.

Njegova sredstva plasiraju se u različite sektore uključujući bankarstvo, finansijske usluge, telekomunikacije, nekretnine, rudarstvo, ali i oblast napredne biotehnologije.

Karijeru započeo kao producent

Petr Kelner je rođen u Češkoj Lipi 20. maja 1964. godine.

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio u čuvenom „Barandov“ kompleksu filmskih studija u Pragu. Čak se okušao i kao glumac.

Osnovao je 1991. godine „PPF grupu“, kao investicionu kompaniju koja je s partnerima učestvovala u privatizaciji stotina državnih preduzeća.

Kompanija je kupila i kontrolni udeo u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije.

PPF je kasnije počeo da ulaže u osiguranje, telekomunikacije, medije, proizvodnju i druge privredne grane, šireći se uglavnom u Evropi, Aziji i SAD.

Kelner je sa suprugom Renatom vodio i humanitarnu organizaciju „Fondacija porodice Kelner“, koja stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju svoje studije.

 

Izvor Rojters/RTS, 29. mart 2021.

 

Ko je bio Petr Kelner

Češki milijarder Petr Kelner nastradao je u padu helikoptera na Aljasci. Bio je vodeća poslovna figura postkomunističke Češke, a njegovo bogatstvo Forbs je procenio na 17,5 milijardi dolara. Živeo je daleko od očiju javnosti, pa su neki češki tabloidi čak pisali da ni ne postoji.

Najbogatiji čovek u Češkoj, milijarder Petr Kelner, poginuo je u udesu helikoptera na Aljasci, saopštila je njegova finansijska grupacija „PPF“, kompanija koja je vlasnik „Telenora“ u Srbiji.

Petr Kelner je rođen u Češkoj Lipi 20. maja 1964. godine. Veći deo detinjstva proveo u Liberecu. Diplomirao je na Ekonomskom univerzitetu u Pragu, na Fakultetu industrijske ekonomije, 1986. godine.

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine. Prvi posao mu je bio u čuvenom „Barandov“ kompleksu filmskih studija u Pragu.

Čak se okušao i kao glumac. Imao je malu ulogu u filmu „Doba sluga“, Irene Pavlaškove, što je jedan od retkih video zapisa gde ga je moguće videti pošto je poznato da ne voli da daje intervjue i slika se za medije.

Početkom devedesetih godina prošlog veka počeo je da radi u kompaniji koja je bila uključena u uvoz i prodaju mašina za fotokopiranje i kancelarijskog materijala.

Učestvovao u privatizaciji stotina državnih preduzeća

Kelner je 1991. godine sa poslovnim partnerima osnovao „PPF grupu“, kao investicionu kompaniju koja je vešto iskoristila tranziciju i učestvovala u privatizaciji stotina državnih preduzeća.

Tokom 1995. i 1996. godine „PPF“ je kupio 20 odsto udela u najvećoj češkoj osiguravajućoj kompaniji i počeo da njome upravlja. Od 2013. godine Kelner je posedovao 98,93 odsto investicione i finansijske grupe.

„PPF“ je kasnije počeo da ulaže u osiguranje, telekomunikacije, medije, proizvodnju, rudarstvo, nekretnine, biotehnologije i druge privredne grane, šireći se uglavnom u Evropi, Aziji i SAD.

U telekomunikacioni biznis „PPF“ je ušao 2013. godine, kupovinom češkog i slovačkog „Telekoma 02“ od španske „Telefonike“.

Ovaj investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik svih „Telenorovih“ telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope, uključujući i Srbiju.

U njenom vlasništvu su češka privatna televizija sa nacionalnom frekvencijom Nova i još preko 30 televizijskih stanica u Bugarskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Kelnerov investicioni fond sa sedištem u Amsterdamu danas posluje širom sveta, a kompanije u njegovom portfoliju zapošljavaju više od 150.000 ljudi. Fond posluje u više od 20 zemalja sveta, uključujući Rusiju, SAD, Kinu, Indiju, Vijetnam, Indoneziju, kao i region centralne i istočne Evrope.

Optuživan za širenje kineskog uticaja i gušenje slobode medija

Kelnerovi uspesi i poslovni poduhvati nisu prošli bez kontroverzi i optužbi.

Kada su u javnost procureli „Panamski papiri“ – hiljade poverljivih dokumenata o ofšor firmama, isplivali su podaci da su Petr Kelner i njegova grupa osnovali nekoliko kompanija u poreskim rajevima, kojima je novac prebacivan i pozajmljivan iz Češke.

Češki biznismen našao se u epicentru sumnje o uticaju Kine u Češkoj kada su novinari objavili da je jedno od njegovih preduzeća finansiralo nameru jačanja imidža Kine u ovoj evropskoj državi.

Nakon što je kupio slovenačku televiziju Pop, novinarska udruženja u Sloveniji su optužila Kelnera za zaveru sa premijerom Janezom Janšom protiv novinara ove televizije, najvećeg Janšinog kritičara.

Kritike da učestvuje u gušenju slobode medija i stvaranju medijskog monopola čule su se na Kelnerov račun i kada je kupio češku privatnu televiziju Nova.

Veoma retko u javnosti

Petr Kelner se retko pojavljivao u medijima i veoma je malo njegovih fotografija, intervjua ili izjava.

Češki tabloidi su išli toliko daleko u teorijama zavere da su tvrdili kako on zapravo „ne postoji“, i kako je na retkim fotografijama češkog biznismena dobro plaćeni glumac.

Često se sa svojom porodicom selio, a poznato je da je jedno vreme živeo u malom gradu Podkozi, zapadno od Praga, na imanju od 30 hektara. Posedovao je i kuću u centru Praga, na Barbadosu, švajcarskim Aplima…

Ženio se dva puta. Njegova prva žena bila je Iva Kelner. Sa drugom suprugom Renatom ima četvoro dece.

Upravo je Renata osnovala porodičnu fondaciju „Fondacija porodice Kelner“, koja stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju svoje studije.

Tokom 2010. godine, ova fondacija je uplatila značajan novac pomoći ugroženom stanovništvu Češke nakon poplava.

Posedovao i avion, umetnost kao hobi

Kelner je posedovao i avion „boing 737-700“, što je, kako je rekao u jednom od retkih intervjua, bio njegov san.

„To je bio moj san, a istovremeno je i praktično. Velika je razlika kad letite 12 sati, miožete da odspavate, kao i da se u avionu istuširate i odete osveženi na sastanak. To je stvar komfora, vremena, ali i brzine. Provodim više vremena u avionu nego većina ljudi u automobilu. Naravno da mogu da živim bez ovog aviona, ali ga imam jer mi pomaže u poslu“, rekao je Kelner 2012. godine.

Češkom milijarderu je hobi i umetnost. Otkupio je većinu radova češkog fotografa Jozefa Sudeka i otvorio njegov studio kao galeriju u praškom kvartu Mala strana.

Mediji su pisali i da je Kelner blizak sa bivšim predsednikom Češke Vaclavom Klausom, kome je pomogao da pronađe i otkupi prostor za institut koji nosi njegovo ime.

Češki tabloidi su pisali da iza „lažnog“ Kelnera, koji zapravo ni ne postoji i glumca koji ga glumi, stoji upravo Klaus koji je bio ministar finansija u vreme kada je Kelner privatizacijom državnih firmi započeo svoju imperiju.

 

Izvor RTS, 29. mart 2021.

 

Vučić sutra sa češkim ministrom spoljnih poslova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra s ministrom spoljnih poslova Češke Republike Tomašem Petričekom.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Vučić će Petričeka primiti sutra, u utorak 30. marta, u 12.00 u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 29. mart 2021.

 

Telekom i Telenor imali su plan o saradnji

Telekom Srbija je saopštio da se ta kompanija ne spaja Telenorom, „niti je to kada bio plan“.

„Reč je o redovnoj ugovornoj saradnji koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i praksom“, navodi se u saopštenju.

Telekom Srbija je saopštio da namerava da po komercijalnim uslovima iznajmljuje svoju optičku infrastrukturu Telenoru čime bi se, kako navode, „značajno liberalizovalo tržište telekomunikacija u Srbiji“.

„Ovakva saradnja donela bi brojne pogodnosti korisnicima i pospešila konkurenciju i inovacije u telekomunikacionoj industriji, što je osnovna namera obe kompanije. Bakarna telekomunikaciona infrastruktura Telekoma Srbija već je liberalizovana i koristi je više operatora, uključujući i SBB, a ovo je početak liberalizacije optičke infrastrukture, što je, inače, raširena praksa u Evropi“, saopšteno je.

Dodaje se da nije reč o ekskluzivnoj ugovornoj saradnji već da je Telenor samo prva kompanija sa kojom nameravaju da imaju takvu vrstu saradnje.

„Telenor će biti u prilici da pored optike od Telekoma Srbija kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje. Sve što je predloženo u skladu je sa zakonom i najboljom evropskom praksom. Blagovremeno je prijavljeno i podložno proveri i konačnoj oceni nadležnih regulatora“, saopštio je Telekom Srbija.

N1 podseća da ni u jednom izveštaju nije naveo da je plan spajanja Telenora s državnom kompanijom već da je namera Telekoma da preko izdavanja kompletne infrastrukture Telenoru smanji učešće SBB-a ispod 30 odsto na tržištu kako bi se uticalo na opstanak medija koji se emituju kod tog kablovskog operatora.

 

Naslovna fotografija:EPA-EFE/PPF Group

 

Izvor N1, 28. mart 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u