Dojče vele: Crkve u Nemačkoj gube vernike i značaj u društvu

Najveći talas napuštanja Crkve se dogodio zbog ogromnog broja skandala oko seksualnog zlostavljanja maloletnika. Tome ni blizu nije kraj

Broj hrišćanskih vernika u Nemačkoj se smanjuje ogromnom brzinom. Nemačke crkve su prazne i bez korone, a njihov uticaj na društvo i politiku opada. Da li je crkva još uopšte važna Nemcima?

Preporuka nemačke kancelarke Angele Merkel – podsetimo, ćerke protestantskog pastora – zaprepastila je Katoličku i Protestantsku crkvu u Nemačkoj: u dogovoru s čelnicima pokrajinskih vlada isprva je bio preporučen „potpuni“ lokdaun za Uskrs. To je trebalo da znači da se ne radi od četvrtka 1. do utorka 6. aprila. A svim verskim zajednicama je upućena molba da bogosluženja vrše virtuelno.

O tome su i crkve saznale kad i svi ostali, nekog dogovora nije bilo. Zato je i protest crkvenih velikodostojnika usledio odmah i bio žestok. Baš kao i protest predstavnika privrede. Potpuni „Uskršnji lokdaun“ je povučen, kancelarka se izvinila.

Crkve su najveći poslodavac u Nemačkoj

Crkve u Nemačkoj poslednjih godina naglo i masovno gube vernike, ali: Katolička crkva, odnosno Karitas, ima više od 600.000 stalno zaposlenih. To je posle države čini drugim najvećim poslodavcem u Nemačkoj. A odmah sledi protestantska Dijakonija koja stalno zapošljava oko 460.000 ljudi.

Dakle, zajedno su hrišćanske crkve najveći poslodavac u Nemačkoj. A, u obe crkvene organizacije ima ukupno 1,2 miliona volontera. Crkve upravljaju mnoštvom socijalnih institucija kao što su vrtići, škole, bolnice, starački domovi.

Pored toga: obe crkve su najveći zemljoposednik u Nemačkoj. Pored ogromnih šuma, zemljišta i crkvenih zgrada, poseduju još oko 87.000 drugih nekretnina. Takođe su potpuno ili delom vlasnici mnogih kompanija. Obim ukupnog poslovanja je godišnje oko 130 milijardi evra godišnje, piše Dojčlandfunk 2017.

Sve manje sveštenika i vernika

Dugo vremena je u Nemačkoj važilo otprilike „trećina-trećina-trećina“ – po trećina stanovništva su katolici i protestanti, a trećina nije u nekoj crkvi.

To više nije tako: 2019. je u Nemačkoj bilo 22,6 miliona katolika, 20,7 miliona u nekoj od evangelističkih crkava, a tu je i oko dva miliona pravoslavnih. Ukupno je to 45,75 miliona hrišćana što je još samo oko 52 odsto stanovništva.

Još uvek je oko 14.000 protestantskih i oko 10.000 katoličkih župa u Nemačkoj, ali velika većina se muči da nađe i sveštenike i vernike, pa i novac.

Poverenje je izgubljeno

Međutim novac – i crkveni porez koji u Nemačkoj u ime crkava ubire država, pa tako pored male naknade za taj posao, raspolaže i preciznim podacima koliko je vernika u ovoj zemlji – tek je sporedan razlog zbog kojeg Nemci masovno okreću leđa Crkvi.

Najveći talas napuštanja Crkve se dogodio zbog ogromnog broja skandala oko seksualnog zlostavljanja maloletnika. Tome ni blizu nije kraj: u Kelnu zbog toga još i te kako vri, a nadležne službe ne mogu da postignu da odrade sva te silne zahteve za istupanje iz crkve. To mora da se uradi lično, plaća se taksa, a na termin se čeka po tri meseca.

„Ko jednom prekine svoju sponu s Crkvom, kod njega najverovatnije i popušta njegova religioznost“, kaže sociolog religije iz Minstera Detlef Polak u katoličkom listu Tagespost.

Problem Crkve u Nemačkoj je i sledeći: generacije kojima je crkva još bila stub ličnog i društvenog života polako odumire, a mlađi jednostavno ne razumeju šta bi trebalo da očekuju od Crkve. Pogotovo kad je reč o Katoličkoj crkvi: njen odnos prema kontroli začeća je jednostavno za mlade neprihvatljiv. A tu je još čitavo mnoštvo pitanja koja u ovoj Crkvi ne nalaze na razumevanje: šta je s razvodom, šta je s vernicima čiji su partneri pripadnici različitih crkava…

Šta opet hoće ti Nemci?

A kako na to gledaju u Vatikanu? Ah, Nemačka – za Vatikan je to zemlja u kojoj je izbila reformacija, doduše pre dobrih 500 godina, međutim danas okuplja oko 800 miliona ljudi u raznim crkvama širom sveta.

Nemačka – to je takođe zemlja u kojoj su se pre 150 godina takozvani starokatolici odvojili od Rimokatoličke crkve u znak protesta protiv dalje koncentracije moći Rima. Mnogi u Vatikanu Nemačku vide dakle kao – zemlju otpora.

Katolička crkva je međunarodni koncern i za mnoštvo i biskupa i vernika Afrike ili Azije je potpuno nerazumljivo zašto nemački vernici toliko insistiraju na pitanjima poput bračne veze homoseksualnih parova.

Vera nikad nije dala odgovor na jedno od ključnih pitanja: zašto Bog dopušta toliko zlo i nesreću? Ali crkva je bilo mesto gde se mogla potražiti uteha – koja je u ovoj pandemiji potrebna mnogima. Međutim, čini se da je Nemci sve manje traže u crkvi.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Gabriel Dessauer, CC BY-SA 3.0

 

Izvor Dojče vele, 04. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u