Kremlj o krizi u Ukrajini: Ruske oružane snage su tamo gde treba da budu

„Ruske oružane snage se nalaze na teritoriji RF, gde postoji potreba za tim. I nalaziće se tamo, onoliko koliko naše vojno rukovodstvo i vrhovni komandant budu smatrali potrebnim“

Oružane snage Rusije se nalaze u područjima gde postoji potreba za tim i ostaće tamo, dok rukovodstvo ne odluči drugačije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Ruske oružane snage se nalaze na teritoriji Ruske Federacije, gde postoji potreba za tim. I nalaziće se tamo, onoliko koliko naše vojno rukovodstvo i vrhovni komandant budu smatrali potrebnim – rekao je predstavnik Kremlja.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li će se ruske snage koje se nalaze u blizini granice sa Ukrajinom vratiti u svoje baze, pošto ne poseduje informacije o „planovima i kretanjima jedinica“. U svakom slučaju, Peskov je uverio da „Rusija nikome nije pretila, niti preti, niti predstavlja pretnju“.

Ranije je portparol Kremlja više puta saopštavao da se ruska vojska kreće teritorijom Ruske Federacije, osiguravajući potrebno bezbednost zemlje. On je obratio pažnju da je duž oboda Rusije primetna povećana aktivnost oružanih snaga drugih država. Inače, juče je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio da je u svim vojnim okruzima Rusije počela provera borbene gotovosti ruske vojske. Vojne vežbe se održavaju na 110 poligona širom Ruske Federacije.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

 

Izvor Sputnjik/Večernje novosti, 07. april 2021.

 

DNR očekuje da Ukrajina započne rat

Predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušiljin izjavio je da očekuje da će Ukrajina „ući u novi rat protiv Donbasa“ i naglasio:

„Kijev je već završio sve pripreme za otpočinjanje ratnih dejstava“.

Kako se situacija vidi iz Donjecka – dodatno je razjasnio Danil Bezsonov, zamenik ministra za informisanje DNR:

„Napad Kijeva očekujemo u trećoj nedelji aprila. Ukrajinska strana svakodnevno dovlači naoružanje i vojnu opremu u Donbas. Neprijatelj uveliko raspoređuje snage i teško oružje. Ne sumnjamo da se Ukrajina spremila za ofanzivne operacije“.

Bezsonov je naveo da je DPR već sedam godina u ratnom stanju i da je spremna da se brani:

„Naša obaveštajna služba dobro funkcioniše. Spremni smo na sve“.

Upitan kada bi Ukrajina mogla krenuti u napad, rekao je:

„Naš neprijatelj je već potpuno spreman. Naređenje za napad najverovatnije će uslediti čim se zemlja malo prosuši da bi mogli da koriste tenkove. Do napada će, pretpostavljamo, doći oko 20. aprila. Možda koji dan kasnije“.

Bezsonov je posebno naglasio da je Donbas spreman da se brani i ako Ukrajina bude koristila dronove, pa dodao:

„Spremni smo i za mogućnost da neprijatelj upotrebi svo raspoloživo oružje“.

Ovo je donekle osvetljeni mogući donbaski front. Međutim, ništa manje važne stvari se događaju i iza `zavese`.

Visoki predstavnici Moskve i Vašingtona kontaktirali su povodom zaoštravanja u Donbasu i oko njega.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov tim povodom je rekao:

„Iscrpno smo objasnili američkoj strani šta se događa. Ukazali smo da linija Kijeva, a i njegovih zapadnih pokrovitelja na čelu sa SAD, postaje sve provokativnija i izazivačkija. Upozorili smo da Vašington treba da bude zabrinut zbog posledica te koordinirane politike. Saopštili smo Amerikancima da ne vidimo razloge da se više vraćamo na ovu temu“.

Uticajni američki specijalizovani magazin Nešnel interest ocenio je da Džo Bajden vodi konflikt na istoku Ukrajine vodi prema gruzijskom scenariju. Podsetio je da je Rusija 2008. godine bacila vojsku predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija.

Vojni ekspert Kejto instituta Glen Karpenter bio je direktan:

„Loša ideja je stvarati u Kijevu utisak da su Sjedinjene Države spremne za rat za Ukrajinu i da će američke trupe doći da je spasavaju. Bajdenova administracija je u velikoj opasnosti da ponovi pogubnu politiku Džordža Buša Mlađeg koja je navela predsednika Sakašvilija da poveruje da je njegova zemlja važan saveznik Vašingtona i da će SAD i NATO priteći u pomoć Gruziji u oružanom sukobu sa Rusijom. Sjedinjene Države nisu učinile ništa za Sakašvilija. SAD i njihovi evropski saveznici nisu bili voljni da rizikuju konfrontaciju sa nuklearnom silom. Sakašvili je bio primoran da prihvati ponižavajući mirovni sporazum prema kojem su Južna Osetija i još jedan separatistički region ostali pod pouzdanom kontrolom Rusije“.

Karpenter je posebno ukazao da Vladimir Putin godinama upozoravao Zapad na neprihvatljivost ulaska Ukrajine u NATO:

„To bi za Moskvu bio prelazak crvene linije sa stanovišta bezbednosti Rusije. Aneksija Krima bila je odgovor na američku i evropsku podršku svrgavanju Janukoviča. Uprkos svemu ovome, izgleda da i Bajdenova administracija namerava da pogreši.

Karpenter procenjuje da će Ukrajina biti i poražena i ponižena, a da će se Vašington uzdržati od rata.

On otvoreno upozorava: „Još gore će biti ako Bajden odluči da se SAD umešaju jer će to biti rat između nuklearnih sila. Ovo ne bi trebalo da želi ni jedan Amerikanac koji je pri zdravoj pameti“.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Fakti, 06. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u