Brnabić inicirala razgovore o izmeni Ustava Srbije

„Odbor za ustavna pitanja će naredne sedmice imati sednicu, a mi iz Vlade Srbije ćemo biti prisutni kako bismo dublje ušli u te izmene“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je inicirala razgovore o ustavnim amandmanima i da se naredne nedelje očekuje sastanak skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kako bi se dublje ušlo u izmene Ustava. Navela je da je u toku rad na prednacrtima izbornih zakona, dodavši da će biti primenjen najveći deo preporuka ODIHR za unapređenje izbornih uslova.

Ana Brnabić je na konferenciji za novinare rekla da je inicirala sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i resornim parlamentarnim odborima za pravosuđe i ustavna pitanja o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa.

„Odbor za ustavna pitanja će naredne sedmice imati sednicu, a mi iz Vlade Srbije ćemo biti prisutni kako bismo dublje ušli u te izmene“, rekla je Brnabićeva, podsećajući da je Vlada Srbije 3. decembra usvojila inicijativu za izmenu Ustava i prosledila je parlamentu.

„Time ulazimo dublje u taj proces i ostajemo na raspolaganju skupštini za svu dodatnu logističku podršku. Pomoći ćemo da se organizuje dodatni sveobuhvatni dijalog, ako postoji potreba na tu temu“, dodala je ona.

Brnabićeva je kazala da je ministarka pravde na početku svog mandata inicirala sastanak sa Društvom sudija Srbija, jer su oni bili najviše kritični prema amandmanima Vlade u prethodnom mandatu.

„Razmišljajući da je važno da imamo društveni konsenzus o izmenama u pravosuđu, osnove za vladavinu prava, efikasnije i odgovornije pravosuđe, na usluzi građanima, pre svega nezavisno pravosuđe, mislili smo da je važno da taj proces bude što inkluzivniji“, rekla je ona.

Rekla je da je vladavina prava važna tema i da želi društveni konsenzus o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

„U razgovoru sa predsednikom (Vučićem) i kolegama iz vlade, shvatila sam da jako mnogo pričamo sa predstavnicima EU, zemalja članice Unije, međunarodnim organizacijama i svim ostalim partnerima o reformama koje kao Vlada sprovodimo u toj oblasti, ali izuzetno malo komuniciramo o tome s građanima“, objasnila je.

Ukazala je da je ono što se malo zna, da se 70 odsto onoga što Vlada u ovom trenutku radi tiče vladavine prava i posvećenosti evropskim integracijama i ubrzanju pregovaranja sa EU o članstvu.

Do kraja aprila završetak rada na ZPP

Ministarstvo pravde će do kraja aprila završiti rad na Nacrtu izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku (ZPP), nakon čega će otpočeti javna rasprava, najavila je premijerka Ana Brnabić.

„Izmene i dopune ZPP-a, na kojima je rad u toku, treba da ubrzaju suđenja i donekle smanje broj predmeta, da učine efikasnijim rad sudova i sudija, kao i svih zaposlenih koji rade na tim predmetima, kako bi građani u razumnom roku mogli da dobiju svoje sudske odluke“, precizirala je Brnabićeva.

Nakon javne rasprave, kako je rekla, Vlada će podneti predlog Skupštini za izmenu ovog važnog zakona, koje će umnogome doprineti tome da imamo efikasnije sudstvo.

Brnabićeva je rekla i da je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt strategije ljudskih resursa u pravosuđu, koje je uputilo na mišljenje Visokom savetu sudstva (VSS), Državnom veću tužilaca (DVT) i Sindikatu pravosuđa Srbije.

Namera je, kaže, da se dodatnim zapošljavanjem i preraspodelama, pomogne sudstvu da bude efikasnije, manje opterećeno, a da građani dobiju suđenja u razumnom roku, što će, dodaje, unaprediti osećanje vladavine prava i pravde u Srbiji.

Takođe, premijerka je navela da je Ministarstvo pravde, uz podršku Saveta Evrope i EU, izradilo Nacrt izmena i dopune Poslovnika o radu DVT, kojim se reguliše postupanje poverenika za samostalnost javnog tužilaštva.

Dodala je da se očekuje da se razmatranje tog pravilnika uvrsti na dnevni red jednog od prvih narednik zasedanja DVT-a.

„Ovo se tiče samostalnosti, jačanja pravosuđa i kao takve, vladavine prava“, rekla je Brnabićeva.

Koordinacija sa predstavnicima EU

Premijerka je posebno navela i da Vlada, uz pomoć i podršku, i u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU, radi na uspostavljanju jedinstvenog i centralnog sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jednog IT sistema za pravosuđe.

Takav sistem, ukazala je, ne poseduju ni mnoge države članice EU.

„Ako uspemo da uradimo na najbolji način, to će nam omogućiti da imamo pravosuđe kakvo zaslužuju i građani i privreda, ali i celo naše sudstvo, da planira resurse, vreme“, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je to ambiciozan projekat, čiji je okvir za implementaciju tri godine, kao i da je Delegacija EU u Srbiji objavila tender za IT sistem, a da sutra ističe rok za prijave.

„Time pokazujemo opredeljenost za nezavisno pravosuđe, efikasno, odgovorno, kome Vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške“, rekla je Brnabićeva.

„Ovo ne radimo zbog EU, već zbog nas“

Brnabić je negirala da je konferenciju posvećenu ustavnim amandmanima zakazala zbog rezolucije Evrospkog parlamenta u kojoj postoje zamerke na račun vladavine prava u Srbiji.

„Sa pažnjom čitam svaku rezoluciju Evropskog parlamenta i tako sam došla do zaključka da mnogo radimo, a nedovoljno pričamo o tome šta smo uradili u oblasti vladavine prava“, rekla je ona.

Brnabićeva je istakla da je današnja konferencija bila potrebna kako bi se prenelo šta se radi u toj oblasti i da se to ne radi samo što to EU zahteva od nas, već da je važnije da to radimo što verujemo i želim da živimo u društvu vladavine prava.

Popović: Biće razmatrane zamerke struke na amandmane

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da će sve primedbe strukovnih udruženja biti uzete u obzir u nastavku procedure za izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

„Smatramo da svi treba da daju svoje konstruktivne predloge, jer je ovo stvar nacionalnog konsenzusa. Moramo doći do zajedničkog rešenja kojim ćemo svi biti zadovoljni, a sve u korist svih građana Srbije“, precizirala je Popovićeva odgovarajući na novinarska pitanja u Vladi Srbije.

Napomenula je da će upravo zbog zamerki koje su išle na Nacrt teksta ustavnih amandmana Ministarstva pravde, biti organizovana javna slušanja po svim gradovima u Srbiji.

Što se tiče zamerki za uređenje Pravosudne akademije, kojom treba da rukovode nosioci izvršne vlasti, tu primedbu ministarka smatra neopravdanom, jer takvi primeri postoje širom Evrope.

„Prošle nedelje mi je bila portugalska ambasadorka na sastanku i rekla mi je da upravo oni imaju takvo rešenje poslednih 60 godina u Portugaliji, to je zemlja Evropske unije. Na tu temu ćemo svakako raspravljati i uzećemo u obzir i takve njihove predloge, ali ta primedba u ovom trenutku ne stoji“, zaključila je ministarka.

O izbornim zakonima

Ana Brnabić je najavila da je u toku rad na prednacrtima Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izborima za predsednika Republike, dodavši da će biti primenjen najveći deo preporuka ODIHR za unapređenje izbornih uslova.

Pored međustranačkog dijaloga u parlamentu, uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, ukazala je Brnabićeva, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada Srbije.

Brnabićeva je rekla da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 13. aprila formirati radnu grupu za analizu i proveru jedinstvenog biračkog spiska.

Brnabić: Ne postoji potreba za obaveznom vakcinacijom

Premijerka Ana Brnabić istakla je da u Srbiji ne postoji potreba za uvođenje obaveze vakcinacije.

Brnabićeva je, na pitanje za odluku Evropskog suda za ljudska prava koji je doneo presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da li će možda biti potrebna u demokratskim društvima, kazala da kod nas vakcinacija teče odlično i da je interesovanje ljudi ogromno, mnogo bolje nego u naprednijim evropskim društvima.

Ocenila je da su građani Srbije pokazali da su odgovorni, da ne padaju na teorije zavere i da, koliko god bio jak antivakserski pokret, veruju u svoj zdravstveni sistem i institucije.

„Za sada je veliko interesovanje i nema razloga da razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije. Imamo ljude koji se sami od sebe prijavljuju za vakcinaciju“, objasnila je Brnabićeva.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Tanjug/FoNet/RTS, 08. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u