Истовар руске вакицне против коронавируса „Спутњик Ве“ на аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, 29. јануар 2021. (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Čija je medicina najbolja na svetu ili Bavarska kupuje 2.5 miliona ruskih vakcina

Bavarska je potpisala ugovor o isporuci ruskih vakcina Sputnjik Ve, čime je ova nemačka savezna pokrajina osigurala dodatnih 2.5 miliona doza, saopšteno je danas u Minhenu

Jedan od ključnih razloga zbog kojih NATO i dalje postoji jeste i držanje Nemačke pod kontrolom anglosaksonskih članica zapadne vojne alijanse. Bitan segment te kontrole je i sprečavanje zbližavanja Berlina sa Moskvom. Sprečavanje – kako se najčešće govori – objedinjavanja nemačkih tehologija i ruskih prirodnih resursa. Međutim, stvari se menjaju.

Nemačka se okreće – silom prilika i bez imalo oduševljenja – ruskim znanjima i visokim tehnologijama. Bavarska je potpisala ugovor o isporuci ruskih vakcina Sputnjik Ve, čime je ova nemačka savezna pokrajina osigurala dodatnih 2.5 miliona doza, saopšteno je danas u Minhenu.

„Ako Sputnjik Ve dobije zeleno svetlo u Evropskoj uniji, Bavarska bi trebala dobiti dodatnih 2.5 miliona doza vakcina“, rekao je bavarski premijer Markus Zeder.

On je objasnio da bi „još tokom dana“ savezna pokrajina Bavarska s jednom kompanijom u Ilertisenu trebalo da potpiše odgovarajuće predugovore o isporuci ruske vakcine. Zeder je objasnio da bi vakcina, u slučaju dozvole Evropske agencije za lekove (EMA), u Bavarsku trebalo da stigne u junu, čime bi bili dodatno povećani kapaciteti za vakcinisanje.

Komapnija u bavarskom Ilertisenu bi nakon zelenog svetla iz Brisela trebalo i da proizvodi rusku vakcinu Sputnjik Ve. Ovo je postalo moguće i zato što je Bavarska manje od svih drugih nemačkih pokrajina potčinjena vladi u Berlinu i zato što je – ako se izuzmu oblasti koje su bile u sastavu bivšee Istočne Nemačke – najmanje opterećena rusofobijom. Vlasti u Minhenu, povrh svega, ne žele da se više uspinju pomoću problematičnog briselskog antiepidemijskog užeta.

Savezni ministar zdravlja Jens Špan u sredu s pokrajinskim ministrima zdravlja raspravlja o pitanju drugog vakcinisanja onih osoba koje su kao prvu dozu primile Astra Zeneka, kojom se u međuvremenu ne vakcinišu osobe mlađe od 60 godina.

 

Izvor Intermagazin, 08. april 2021.

 

Ruski „kec iz rukava“

Uspeh ruske vakcine protiv virusa korona novi je politički „kec iz rukava“ Moskve u odnosima sa Evropskom unijom, smatra novinar švedskog lista Geteborg-Posten Jan Heglund.

Prema njegovim rečima, problemi sa vakcinacijom u evropskim zemljama s jedne strane i objektivni uspeh ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) s druge strane mogli bi da podstaknu lidere u Briselu da delimično promene svoju politiku prema Moskvi.

„U Evropi se uočava politički očaj zbog kašnjenja u isporukama vakcina i raspodele među zemljama usled rasta broja obolelih. Sve se više i više država okreće ka istoku, ka bezbednim vakcinama, koje imaju široku primenu, ali još ih nije odobrila Evropska agencija za lekove“, naveo je novinar.

Kao jedan od argumenata Heglund je naveo stav nemačke kancelarke Angele Merkel koja je u više navrata izjavljivala da je spremna da nabavi vakcinu „Sputnjik Ve“ nakon njene registracije u EU.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u martu izjavio da je celokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena jednostranim postupcima Brisela i da zato Moskva sada nema odnose sa tom organizacijom.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina trenutno prolazi proceduru postepene ekspertize u evropskom regulatoru za lekove EMA. Ta procedura prethodi formalnom zahtevu EMA za registraciju vakcine na tržištu EU. Šef odeljenja za strategiju vakcinacije EMA Marko Kavaleri krajem marta je izjavio da će agencija u aprilu poslati u Rusiju grupu stručnjaka kako bi proverili klinička ispitivanja i proizvodnju „Sputnjika Ve“.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Intermagazin, 08. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u