Niz reakcija na skandaloznu izjavu nemačkog ambasadora u Srbiji

„Svestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke SB UN. Ali neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid“, rekao je Šib na šta su usledile brojne reakcije

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

„Svestan sam da je to kontroverzno pitanje i da nije bilo odluke Saveta bezbednosti UN (o pokretanju vojne akcije). Ali neka odluka je morala da bude doneta, cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu, izbeći genocid“, rekao je Šib za Radio-televiziju Vojvodine.

Šib je kazao da je bombardovanje „bilo veoma teško za Srbiju, ali da ne bi trebalo zaboraviti da se nije tek tako desilo“.

„Problem je bio pronaći rešenje za Kosovo, prethodno su primenjena sva diplomatska sredstva“, dodao je nemački ambasador.

Šib je rekao da je od presudnog značaja da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, da je cilj tog procesa jasan, i da je to sveobuhvatna normalizacija odnosa.

„Svi su saglasni da problem Kosova mora da se reši, to bi bilo na dobrobit i Srbije i Kosova i regiona“, kazao je Šib.

Na pitanje da li bi Nemačka mogla da uskrati podršku Srbiji na evropskom putu ako Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, Šib je rekao da je „to više od hipotetičkog pitanja“ i da „ne želi da bude toliko pesimističan“.

„Nadamo se da će obe strane biti konstruktivne, ne mogu pregovori da budu završeni pozitivno ako nema poverenja i dobre atmosfere. Apelujemo na obe strane da izbegavaju izjave koje mogu da pogoršaju atmosferu i otežaju postizanje kompromisa“, naveo je nemački diplomata.

 

Izvor Beta/N1, 07. april 2021.

 

Saopštenje Pokreta za odbranu KiM povodom izjave Šiba

Dvadeset dve godine posle zločinačke agresije NATO alijanse, Tomas Šib, ambasador Nemačke, zemlje koja je osnovala zlikovačku „OVK“, zemlje koja je samo u 20. veku tri puta razarala Beograd, Srbiju i Jugoslaviju, vršeći nad srpskim civilima genocidne zločine, pa još u danima našeg bolnog prisećanja na ubijene građane, uništeno spomeničko nasleđe i knjižno blago u šestoaprilskom bombardovanju srpske prestonice, izjavljuje da je rat protiv SR Jugoslavije iz 1999. bio opravdan. Štaviše, učitavajući učestalu nemačku praksu zločina protiv mira sa elementima genocidnosti, poričući istorijske činjenice o genocidu nad Srbima 1999, on je izjavio da je agresija protiv SR Jugoslavije sprečila genocid, misleći na kosmetske Albance kao žrtvu.

Zbog nevino ubijenih, stradalih i proteranih, zbog pravde, dostojanstva i istine, od Vlade Srbije zahtevamo da nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova uputi zahtev za opoziv ambasadora Šiba.

 

Beograd, 8. april 2021.

Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije:

Prof. dr Mitra Reljić

Prof. dr Slobodan Samardžić

Prof. dr Bogoljub Šijaković

Prof. dr Miloš Ković

Prof. dr Časlav Koprivica

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 08. april 2021.

 

Vulinova reakcija na izjavu Šiba

Bahatost koju je nemački ambasador Tomas Šib pokazao izjavom da je „bombardovanje Jugoslavije bilo potrebno da bi se sprečio genocid na Kosovu“, priliči nemačkom okupacionom komandantu Srbije, ali nikako ambasadoru, ocenio je ministar i predsednik PS Aleksandar Vulin.

Vulin je ukazao da su zločine predstavljali bombardovanje Srbije 1941. kao i 1999. godine.

On je dodao da bi 6. aprila, na dan kada je Nemačka u Drugom svetskom ratu ubila desetine hiljada Beograđana, Šib morao da obilazi groblja i polaže vence, a ne da pravda aprilsko bombardovanje Srbije 1999. godine.

Vulin ocenjuje da je i komadanje Srbije 1941. bio zločin, kao i komadanje Srbije 1999. i da je 1999. SR Jugoslavija napadnuta zbog odbijanja da potpiše svoj nestanak u Rambujeu i zbog odnosa prema, kako kaže, „šiptarskoj manjini“, saopštio je Pokret socijalista, prenosi Tanjug.

 

Izvor Sputnjik, 08. april 2021.

 

Mirović: Izjava Šiba nije diplomatska

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine nije diplomatska i da ne priliči ambasadoru u jednoj suverenoj zemlji, te da se na nju mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama.

Šib je za RTV rekao da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečili humanitarna katastrofa i „genocid na Kosovu”, prenosi Tanjug.

Izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba za RTV nije diplomatska, nije istinita, nije razumna i ne priliči statusu ambasadora u suverenoj zemlji. Jednostavno, smatram da se na ovakvu izjavu mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama”, napisao je Mirović na „Instagramu”.

 

Izvor Politika, 08. april 2021.

 

Opozicione stranke osudile izjavu nemačkog ambasadora

Demokratska stranka Srbije osudila je izjavu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, nazivajući drskom neistinom to što je pokušao da opravda NATO bombardovanje Srbije tvrdnjom da je cilj bio sprečavanje „humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu“.

„Ambasador Šib veoma dobro zna da nikakve humanitarne katastrofe, nikakvog genocida niti slične namere na Kosovu nije bilo, već je bilo insceniranih zločina, kao što je lažni masakr u Račku, koji su poslužili kao opravdanje za zločinačku agresiju“, ukazala je DSS u saopštenju.

Ta stranka podseća da je Nemačka počinila jedan od najvećih i najstrašnijih genocida u istoriji čovečanstva, čije su žrtve bili i Srbi u NDH, a da je Šib bezmalo na godišnjicu nemačkog bombardovanja 1941. godine, kazao kako se napad NATO-a nije „tek tako desio“.

„Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Saveznu Republiku Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose“, ocenjuje DSS.

Ta stranka smatra da ambasador Šib treba da bude pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, a da ako ostane pri svojim izjavama, kako kažu, više ne može biti dobrodošao u Srbiji.

I Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije je osudio izjavu Šiba navodeći da je sramno što je to rekao samo dan nakon obeležavanja godišnjice od aprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine verovatno želeći, kako kažu, da opravda i taj fašistički napad izveden kukavički i bez objave rata.

„Humanitarnu katastrofu su izazvali upravo oni koji su protivno međunarodnom pravu i bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN zločinački bombardovali našu zemlju. Razrušena zemlja, hiljade mrtvih i ranjenih civila, desetine hiljada izbeglica, posledice od osiromašenog uranijuma koje i danas narod trpi, to je zaostavština ‘humanog bombardovanja’“, ukazao je predsednik POKS-a Žika Gojković.

Srpska radikalna stranka zatražila je da se ambasador Tomas Šib proglasi personom non grata u Srbiji, a da se Nemačkoj uputi protestna nota.

SRS je na konferenciji za novinare navela da je jedini genocid koji se desio na ovim prostorima genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, koji se desio pod pokroviteljstvom Nemačke. Aleksandar Šešelj je rekao da je Nemačka učestvovala u agresiji nad Srbijom, odnosno nad SRJ 1999. godine kada je za 78 dana poginulo oko 2.500 ljudi.

Podsetimo, Šib je juče izjavio da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Sputnjik, 08. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u