Aktivisti 70 NVO uputili državi 13 zahteva pred „ekološki ustanak“

Na konferenciji za novinare iznesen je i plan – kako će izgledati sutrašnji ekološki ustanak, uz poštovanje epidemijskih mera

Aleksandar Panić iz udruženja Odbranimo reke Stare planine pročitao je, na konferenciji za medije, dokument u kom je više od 70 organizacija i udruženja uputilo zahteve državi u vezi sa ekološkim pitanjima.

Nakon uključivanja struke, desio se najveći ekološki pomak, kaže Panić. Za samo nekoliko dana udružilo se i potpisaće ovaj program više od 70 organizacija, a više od 45 je učestvovalo u stvaranju, preneo je na konferenciji za novinare.

„Kao odgovorni i zabrinuti građani i građanke Srbije zahtevamo od svih državnih institucija, političkih i društvenih elita, hitno rešavanje problema životne sredine i zahtevamo sledeće:

1. Poštovanje Ustava i postojećih zakona,

2. Usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine

3. Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine

4. Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima

5. Zaštita prirode,

6. Zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim područjima i pošumljavanje

7. Obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE

8. Očuvanje vodnih dobara

9. Zdrave urbane sredine

10. Odgovorno upravljanje otpadom

11. Da dišemo čist vazduh

12. Dobru energiju za sve

13. Sveobuhvatni održivi razvoj

Predstavnici Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ i Skupštine slobodne Srbije kažu da su krenuli da se okupljaju zbog čiste i zdrave Srbije. Nastavićemo dalje da okupljamo ljude, ovaj posao možemo da isteramo ako budemo terali zajedno, kazao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Na konferenciji za novinare iznesen je i plan – kako će izgledati sutrašnji ekološki ustanak, uz poštovanje epidemijskih mera.

„Nosićemo maske. to mora da bude princip, da pokažemo da smo svesni… Okupljaćemo se u grupe od četiri do pet u krugu od jednog i po do dva metara, pa ćemo praviti razmak od jedan i po do dva mesta do druge grupe, što znači da od centra jedne do centra druge grupe treba da bude bar tri metra. Tu će biti i muzičkih numera, ali nećemo da se bacimo u „dert“, nećemo da pravimo cirkus, ponašaćemo se krajnje odgovorno, jer vlast jedva čeka da pokaže kako smo problem i kako smo mi krivci za epidemiološku situaciju ako bi se pogoršala“, naveo je na konferenciji epidemiolog Zoran Radovanović.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor N1, 09. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u