Putin Merkelovoj: Razmeštanje naših trupa je unutrašnja stvar Rusije

Putin je objasnio da je Rusija slobodna da svoje oružane snage razmešta unutar svoje teritorije po svom slobodnom nahođenju, izjavio je Peskov

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel objasnio da je Rusija slobodna da svoje oružane snage razmešta unutar svoje teritorije po svom slobodnom nahođenju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kancelarka Merkel je u telefonskom razgovoru zatražila od Putina da ne povećava vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, podseća ruska agencija Tass.

„Predsednik je pružio potrebna objašnjenja. Prvo, apsolutno smo slobodni da premeštamo svoje oružane snage i bilo koje druge jedinice na teritoriji Rusije po sopstvenom nahođenju. Kao drugo, Ukrajina se nesumnjivo pretvara u potencijalno vrlo nestabilan region, a svaka zemlja koja blizu svojih granica ima nestabilnu i eksplozivnu regiju, preduzima mere za očuvanje sopstvene bezbednosti”, izjavio je Peskov, javlja Tanjug.

Peskov je, međutim, naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za druge zemlje.

„Čitav svet, uključujući Rusiju, preduzeće mere da se spreči da se u Ukrajini ponove događaji iz Srebrenice 1995. godine, u slučaju da se u Ukrajini obnovi vojna akcija u punom obimu”, izjavio je portparol Kremlja.

„U slučaju da započnu vojne akcije u Ukrajini i u slučaju potencijalnog ponavljanja ljudske katastrofe slične Srebrenici, o čemu je, inače, predsednik Putin već govorio, nijedna zemlja na svetu neće ostati ravnodušna. I sve zemlje, uključujući Rusiju, preduzimaće mere kako se takve tragedije ne bi ponovile”, izjavio je Peskov.

 

Izvor Politika, 09. april 2021.

 

Kremlj: Postoji opasnost da se u Ukrajini ponovi Srebrenica

Ukrajina ne odbacuje ideju o vojnom rešavanju problema u Donbasu, postoji opasnost da se tamo ponovi situacija slična tragediji u bosanskoj Srebrenici, i u tom slučaju nijedna zemlja neće ostati po strani, uključujući i Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ukrajinska strana ne odbacuje u potpunosti ideju o rešavanju svog problema na jugoistoku uz upotrebu sile i o tome se može suditi na osnovu različitih izjava“, rekao je Peskov, konstatujući da je situacija na liniji razgraničenja u Ukrajini krajnje nestabilna.

Kako je dodao, „dinamika razvoja te situacije i dinamika ponašanja ukrajinske strane generalno nose opasnost od obnavljanja velikih vojnih operacija“.

„U slučaju izbijanja borbenih dejstava i u slučaju potencijalnog ponavljanja ljudske katastrofe, slične Srebrenici, o čemu je već govorio i predsednik Vladimir Putin, nijedna zemlja sveta neće ostati po strani. I sve zemlje, uključujući i Rusiju, preduzeće mere kako se takve tragedije više ne bi ponavljale“, konstatovao je Peskov.

Na pitanje novinara da precizira kakve bi mere Rusije preduzela u tom slučaju, Peskov je rekao da bi se, „u slučaju ponavljanja Srebrenice na jugoistoku Ukrajine, sve zemlje sveta, sve civilizovane zemlje sveta, evropske države tome suprotstavile na sve moguće načine kako bi sprečile katastrofu, kako bi se izbeglo masovno stradanje, masovna ubistva ljudi“.

Portparola Kremlja su takođe pitali da objasni na osnovu čega ruska strana povlači paralelu između situacije u Donbasu i sukoba u Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

„Na osnovu nekontrolisanih postupaka različitih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, na osnovu dominacije nacionalističkih raspoloženja, na osnovu raspirivanja apsolutne mržnje prema stanovništvu samoproglašenih republika, što potencijalno nosi opasnost od ponavljanja takvih dejstava o kojima smo govorili“, precizirao je Peskov.

Ranije je i ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da bi mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu građana Donbasa.

Peskov je takođe upozorio i da bi obnova građanskog rata u Ukrajini u punom obimu predstavljala pretnju za bezbednost Rusije.

Kako je rekao, trenutno se radi isključivo o provokacijama na liniji razgraničenja sa Donbasom, međutim Ukrajina je pokazala želju za eskalacijom konflikta.

„Kremlj je zabrinut zbog te potencijalne pretnje“, dodao je Peskov.

Ukrajina se pretvara u opasan region

Peskov je dodao da se Ukrajina pretvara u potencijalno nestabilan i opasan region, i svaka susedna zemlja preduzima mere za zaštitu svoje bezbednosti.

„Ukrajina se, nažalost, sada ponovo pretvara u potencijalno veoma nestabilan region. Naravno, svaka zemlja koja kod svojih granica ima nestabilan region, opasan, koji preti da eksplodira, preduzima neophodne mere za osiguravanje svoje bezbednosti“, rekao je Peskov.

Ranije je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina da odustane od koncentrisanja vojnih snaga duž granice sa Ukrajinom.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 09. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u