B. Mitrinović: Erdoganova muzička stolica

Ono što je zabavna dečija igra sa muzikom, plesom i zauzimanjem stolica kojih je na svakoj pauzi po jedna manje, zavrtelo se u Erdoganovom salonu, u kome sve blešti od zlata i purpura

Ako mora da se dogodi treći svetski rat, sigurno će početi ove godine. Veliki deo zagriženih političkih analitičara i novinara na tviteraškoj zajednici, gde su slobodni i da opsuju, tvrdi da ovakvo ubrzanje ima samo jedan put. U odmeravanju snaga neko će u svetu morati da ostane bez svoje stolice. A to će biti gorak zalogaj za neke.

Gde je stolica

Gotovo da ne prođe dan bez nekog političkog skandala, ali ove sedmice je najgore prošla Ursula fon der Lajen. Ono što je zabavna dečija igra sa muzikom, plesom i zauzimanjem stolica kojih je na svakoj pauzi po jedna manje, zavrtelo se u Erdoganovom salonu, u kome sve blešti od zlata i purpura. Nedugo pošto se Turska povukla iz Istanbulske konvencije o zaštiti žena, Erdogan je predsednici Evropske komisije pokazao kako može da izgleda prijem na kome nisi dobrodošao. Preuzimam rizik da grešim, ali Fon der Lajenova nije ostala bez zlatne stolice i završila na kanabetu za pomoćno osoblje u Istanbulu zato što je žena.

U muškom poslu koji je u dva mandata obavljala vodeći Bundesver bila je naročito kritična prema Erdoganu. Tada je i došlo do fatalnog pogoršanja odnosa između Berlina i Ankare. Između ostalog, odbila je nekoliko ugovora o isporuci naoružanja Turskoj, a onda je Erdogan proterao Nemce iz NATO baze u Indžirliku. U međuvremenu je Fon der Lajenova, uz svesrdnu pomoć kancelarke Angele Merkel, izbila na čelno mesto EU, a Erdogan je uvećao vlastiti ucenjivački kapacitet, uglavnom na Siriji i nedavno na Južnom Kavkazu. Što vojnom snagom, što zahvaljujući milionima migranata kojima je podizao i spuštao rampu prema Evropi, „jedan od diktatora”, kako u Briselu još vole da zovu Orbana i Lukašenka, sanjao je o osveti zbog čekanja koje se verovatno nikada neće isplatiti. Ali i da naplati držanje spuštene rampe.

Ako se ovako nešto i moglo očekivati od tipičnog orijentalnog političara, koji zna da je osveta najbolja kada se servira hladna, veće čuđenje je izazvao Šarl Mišel, koji je seo na svoju kraljevsku istanbulsku stolicu i nije ni trepnuo dok je glavna komesarka stajala. Čak ni onda kada se snašla i sela na udaljeno kanabe, doduše jednako zlatno, ali skrajnuto. Koliko se zna, Belgija, u kojoj je rođen sadašnji predsednik Evropskog saveta, i dalje je potpisnica Konvencije o zaštiti žena.

Erdoganov ples

Erdogan je prvo razgovarao s Putinom, koji je izložio svoj pristup rešavanju krize u Ukrajini, a ovaj ga je obavestio da će, shodno Konvenciji iz Montrea, dva američka ratna broda iz Sredozemnog mora ući u Crno more. Ovom konvencijom iz 1936. definisana su pravila prolaska za civilne i vojne brodove. Za ratne brodove necrnomorskih država uvedena su značajna ograničenja u pogledu klase, veličine, dužine boravka, kao i ukupnog broja brodova koji mogu istovremeno da budu u Crnom moru.

U Turskoj je nedavno stotinu penzionisanih admirala potpisalo pismo u odbranu Konvencije iz Montrea, podsećajući da je ona bila diplomatska pobeda Turske koja joj garantuje kontrolu pomorskog saobraćaja kroz Bosfor i Dardanele. Bilo je to upozorenje Erdoganu, koji je najavio da ova konvencija neće važiti za novi istanbulski kanal između Crnog i Mramornog mora, koji će zaobići Bosfor. To znači da bi jednom, kada taj kanal bude prokopan, svi ratni brodovi država koje žele, pa i onih koje nisu crnomorske, mogli da uđu u Crno more. Pod uslovom da to Erdogan lično odobri.

Ovo bi Rusiju dovelo u poziciju da iz Sočija i sa Krima gleda direktno nosače aviona i potkopava međunarodni sporazum iz Montrea. Iako ova konvencija garantuje suverenitet Turske nad Bosforom i Dardanelima, Erdogan je uhapsio desetak admirala i rekao da će prokopati kanal „koji će služiti narodu”. Vladimir Putin zatražio je od Erdogana da sačuva postojeći ugovor za prolazak ruskih ratnih brodova kroz turske moreuze na Crnom moru.

Majstorska igra

Igra slučaja, ili činjenica da se velike igre vrte na Istoku, odvela je juče Zelenskog baš do stolice koja se izmakla glavnoj evropskoj komesarki. Posle obilaska prve linije u Donbasu i stava da je najbolje da NATO primi Ukrajinu kako bi se zaustavio frontalni napad Rusije – zaputio se u Istanbul. Nije u pitanju kupovina dronova, jer ih je Kijev već nabavio od Ankare. Pre će biti da je Erdogan onako istočnjački umio ruke i objasnio da je Turska u NATO-u, i to druga vojska po snazi, ali da ipak imaju ozbiljne sporove i da možda nije pametno igrati samo na jednu kartu.

Daleko od toga da bi trebalo poverovati da je Erdogan prešao na Putinovu stranu, ali se ukazala prilika da ratoborni turski predsednik odigra mirotvornu ulogu. Majstor one dečije igre pokazuje da i dalje ima uticaj u NATO-u dok od Rusije kupuje naoružanje. Pomalo zateže prema svim svojim partnerima i penje se uzbrdo. Nekoliko otrežnjujućih rečenica, koje je verovatno uputio Zelenskom, uz naglasak da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine – moglo bi usporiti ubrzanje i očekivanja ukrajinskog predsednika da je vreme za sve ili ništa. Možda je rano za kraj igre, trebalo bi uneti još stolica.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: Presidential Press Office/Handout via Reuters

 

Izvor Politika, 11. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u