Stoltenberg: NATO će odlučivati o prijemu Ukrajine, a ne Moskva

„Na 30 saveznika NATO-a je da odluče kada će Ukrajina biti spremna za članstvo. Niko drugi nema pravo da pokuša da se meša ili da se umeša u taj proces”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će zapadna alijansa, a ne Moskva, odlučiti o tome da li će se Ukrajina pridružiti tom vojnom savezu u budućnosti.

„Na 30 saveznika NATO-a je da odluče kada će Ukrajina biti spremna za članstvo. Niko drugi nema pravo da pokuša da se meša ili da se umeša u taj proces”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, a prenosi agencija Rojters navodi Tanjug.

Kako je dodao, Rusija sada „pokušava da uspostavi neku vrstu sfere uticaja u okviru koje nastoji da odluči šta komšije mogu da rade”.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da povuče trupe, koje, prema trdnjama Alijanse, Moskva nagomilava na granicama sa Ukrajinom.

„Poslednjih nedelja Rusija je prebacila hiljade vojnika spremnih za borbu na granice sa Ukrajinom, što je najveći broj ruskih trupa od ilegalne aneksije Krima 2014. godine”, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija mora da okonča ovo vojno gomilanje i svoje provokacije.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je rekao da NATO i Zapad moraju delovati brzo kako bi sprečili eskalaciju nasilja između Ukrajine i Rusije, i da bi bilo od pomoći uvođenje novih sankcija Moskvi i dodatna vojna pomoć Kijevu.

„Na operativnom nivou, potrebne su nam mere koje će obeshrabriti Rusiju i koje će sadržati agresivne namere. To bi mogla biti nova runda sankcija koja bi podigla cenu ruske agresije”, rekao je Kuleba na konferenciji za novinare u sedištu NATO-a.

Navodi da bi od koristi bila i direktna podrška usmerena na jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, „jer Rusija ne štedi napore da spreči treće zemlje da sarađuju sa Ukrajinom u sektoru odbrane”.

„Rusija naporno radi na tome da potkopa naše odbrambene sposobnosti”, zaključio je ukrajinski ministar.

 

Izvor Politika, 13. april 2021.

 

Moskva: SAD i NATO pretvaraju Ukrajinu u „bure baruta“

Amerika i njeni saveznici u NATO svesno pretvaraju Ukrajinu u „bure baruta“ time što povećavaju vojnu pomoć Kijevu, upozorio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Isporuke su bile, nastavljaju se. Obim te pomoći se povećava. SAD i druge zemlje NATO svesno pretvaraju Ukrajinu u ‘bure baruta’“, rekao je Rjabkov.

On je konstatovao i da se već duži niz godina na teritoriji Ukrajine odvijaju vežbe uz učešće savetnika, instruktora, stotina zaposlenih na raznim poligonima, podižu se objekti koji na direktan i negativan način utiču na bezbednost Rusije.

Kako je dodao Rjabkov, na postsovjetskom prostoru se formira mreža bioloških laboratorija. On je rekao i da aktivna vojna podrška SAD i NATO Ukrajini je ozbiljan izazov za Rusiju.

„Mi još jednom insistiramo na tome da se članice NATO koje demagoški rasuđuju o zaštiti nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine, pobrinu i za to kako da obuzdaju ratnički duh svojih klijenata u Kijevu, kako da učine da se sprovede minski kompleks mera koje naši susedi u Kijevu apsolutno demonstrativno odbijaju“, rekao je Rjabkov.

Na tome, kako je dodao, treba da bude fokus SAD i NATO.

Prema rečima Rjabkova, u slučaju hipotetičkog zaoštravanja situacije u Ukrajini Rusija će učiniti sve da zaštiti svoju bezbednost, ali odgovornost za moguće posledice takvog sleda događaja biće u potpunosti na Kijevu i njegovim zapadnim pokroviteljima.

 

Naslovna fotografija: POOL/Francisco Seco

 

Izvor Sputnjik, 13. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u