Zorana Mihajlović: Zatvorili smo rudnik kineske kompanije u Boru

Ubrzo nakon „ekološkog ustanka“ u organizaciji 70 nevladinih organizacija i udruženja, vlada je odlučila da zatvori kineski rudnik u Boru i da obustavi rad kineske firme u Zrenjaninu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je zbog zaštite životne sredine kineskoj kompaniji Ziđin u Boru zatvoren rudnik Jama, kao i da ta kompanija mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se reka Pek zaštitila od zagađenja.

Mihajlović je za TV K1 rekla da sada ministarstva za energetiku i životnu sredinu rade zajedno, što ranije nije bio slučaj, kao i da su inspekcije danonoćno na terenu, kako na vodotocima tako i u rudnicima.

„Zatvorili smo rudnik Jama kompanije Ziđin, to niko nije radio u prethodnom periodu, iako se znalo da je u prethodnih godinu ili dve bilo problema. Inspekcija im je naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrenja Ministarstva za rudarstvo i energetiku. To znači da treba da imaju potvrde od Ministarstva zaštite životne sredine, kao i da moraju da završe odredeđene projekte za neke stvari koje već rade, a koje još nisu završili“, navela je Mihajlović.

Kada je reč o reakciji države kako bi se zaštitila reka Pek, Ziđin mora do 30. aprila potpuno da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda da bi mogli da ih ispuštaju u Pek.

Na pitanje zašto država ranije nije reagovala, Mihajlović ističe da nije bilo jednostavno, ali da zakon mora da se poštuje.

Dodaje da uvek ima i toga da neko pokušava „pobočnim vezama“ da postigne nešto što nije u skladu sa zakonom, ali da je najvažnije da i kompanije shvate da je i za njih mnogo bolje i jeftinije da ispoštuju ekološke standarde nego da im se obustavi proizvodnja.

Nadležni inspektori su krajem marta kontrolisali rad kompanije Ziđin koper i naložili obustavu svih aktivnosti na izgradnji tri ventilciona i servisnog okna, kao i iskopa u rudniku Jama u Boru, preneo je Tanjug.

 

Izvor Sputnjik, 13. april 2021.

 

Inspekcija zabranila rad kineske fabrike u Zrenjaninu

Inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu privremeno je zabranila rad kineske fabrike „Feitiansuje“ za reciklažu plastike u obližnjem selu Perlezu, u Banatu, zbog pritužbi građana na zagađenje, rekao je agenciji Beta zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

„Jutros u 9.30 naložena je obustava rada dok se ovi problemi ne reše. Inspekcija je uočila da postoje određena odstupanja na osnovu izveštaja koji je urađen. Doneto je rešenje s ciljem da investitor otkloni sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentirala“, rekao je Santovac.

On je naveo da je na terenu i Vodna inspekcija i inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i šumarstvo i da se i od njih očekuje izveštaj, a da je kineski investitor primio obaveštenje i da će postupiti po tom obaveštenju.

„Oni su svesni problema, a želja je da zajednički radimo na rešenju tog problema. Nama je u interesu svako radno mesto, ali isto tako želimo da sačuvamo životnu sredinu i da se poštuju sve mere koje su propisane i tako ćemo funkcionisati u narednom periodu“, rekao je Santovac.

U obrazloženju rešenja inspekcija je navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo sedamdeset građana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Inspekcija je navela da se kineskom investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike. Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno, dok se ne ispita efikasnost uređaja za smanjenje emisije.

Kineska kompanija „Feitiansuje“ bavi se proizvodnjom proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme „Begej-plast“ iz Perleza. Prilikom potpisivanja ugovora o kupovini te firme, 2018. godine naveli su da u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga, 180.000 evra u fabriku i oko 350.000 u mašine i zaposliti 100 radnika.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 13. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u