SAD odustale od slanja dva ratna broda u Crno more, pa uvele nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države objavile su da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata. Iz Moskve je stigao odgovor

SAD su odustale da ove nedelje rasporede dva ratna broda u Crnom moru kroz turske moreuze, u jeku tenzija između Ukrajine i Rusije, javili su danas turski zvaničnici i mediji.

Turski diplomatski izvori javili su da danas da nije prošao prvi ratni brod kroz Bosfor kako je bilo predviđeno.

Prema državnoj novinskoj agenciji Anadolija, koja se poziva na druge turske zvaničnike, raspoređivanje brodova predviđeno danas i sutra je otkazano, a Ankara nije inoformisana o mogućem novom datumu.

Američki ratni brodovi trebalo je iz Mediterana 14. i 15. aprila da prođu kroz Bosfor i da uđu u Crno more. Trebalo je da ostanu u Crnom moru do 4. ili 5. maja.

 

Izvor Beta/Danas, 15. april 2021.

 

Bela kuća: SAD proteruju ruske diplomate

Sjedinjene Američke Države objavile su da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

„Danas administracija (Džozefa) Bajdena preduzima mere… protiv Rusije zbog delovanja njene vlade i obaveštajnih službi protiv suvereniteta i interesa Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u izjavi Bele kuće.

„Američko Ministarstvo finansija identifikovalo je šest ruskih tehnoloških kompanija koje podržavaju sajber program ruskih obaveštajnih službi“, precizira se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su ove kompanije „odgovorne za rad u tehnološkom sektoru ruske ekonomije. Nastavićemo da držimo Rusiju odgovornom za zlonamerne radnje u sajber prostoru, slično incidentu sa ‘Solar vinds’, koristeći sve raspoložive mere“.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su „pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja“.

Bela kuća dodaje i da Vašington proteruje ruske diplomate.

„Sjedinjene Američke Države proteruju deset članova ruske diplomatske misije u Vašingtonu. Među zaposlenima su i predstavnici ruskih obaveštajnih službi“, ističe se u saopštenju.

„SAD su posvećene osiguravanju bezbednosti svojih saveznika i partnera, naši napori treba da potvrde našu posvećenost ovom osnovnom principu“, zakučuje se u izjavi Bele kuće.

 

Izvor Sputnjik, 15. april 2021.

 

Američki ambasador pozvan na razgovor u MSP Rusije

Ambasador SAD u Rusiji pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa novim američkim sankcijama, razgovor će biti težak, izjavila je portparolka Ministarstva Marija Zaharova.

„Podelićemo sa vama dodatne informacije o rezultatima ovog razgovora, koji će za američku stranu biti težak“, rekla je Zaharova.

Ona je istakla da sankciona politika SAD koju vodi protiv Rusije ne odgovara interesima naroda dve vodeće nuklearne sile, koje snose istorijsku odgovornost za sudbinu sveta.

„U razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Džo Bajden pokazao je zainteresovanost za normalizaciju rusko-američkih odnosa. Ali postupci Bajdenove administracije govore suprotno“, naglasila je ona.

Zaharova je poručila da će agresivno ponašanje Vašingtona naići na odlučan otpor.

„Ovakvo agresivno ponašanje će, bez sumnje, naići na odlučan otpor, odgovor na sankcije će biti neizbežan. U Vašigtonu bi trebalo da shvate da će morati da plate za degradaciju bilateralnih odnosa. Odgovornost za ovo što se događa u potpunosti leži na SAD“, istakla je ona.

Takođe je dodala da je Moskva više puta upozoravala Vašington na posledice njihovih neprijateljskih postupaka protiv Rusije, koji opasno povećavaju stepen konfrontacije između dve zemlje.

Ona je dodala da će odgovor na nove američke sankcije, uključujući i proterivanje diplomata, biti razrađen i da će u najskorije vreme biti objavljeno o tome.

Nešto kasnije je saopšteno da je Salivan stigao u zgradu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Sjedinjene Američke Države objavile su da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Anton Vaganov

 

Izvor Sputnjik, 15. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u