Pahor ne podržava ideju o „mirnom razlazu“ u BiH, oglasili se Berlin i Vašington

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da nema saznanja o non pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Janezom Janšom. Iz Berlina i Vašingtona stigle su jasne poruke

Predsednik Slovenije Borut Pahor odbacio je danas ideju o promeni granica država bivše SFRJ i poručio da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i proširenje EU.

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da nema saznanja o non pejperu i da o njemu nije razgovarao sa premijerom Janezom Janšom.

„Branim tezu da bi bilo najbolje da EU odluči da uključi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU”, rekao je Pahor.

Pahor je rekao da proširenje EU postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje.

„Spori tempo proširenja topi poverenje u evropsku perspektivu u ovim zemljama, a posledice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje uticaja trećih zemalja” , poručio je Pahor, preneo je slovenački portal 24ur.

Istakao je da će proširenje sprečiti pojavu opasnih ideja o promeni granica, čemu se, kako je kazao, oštro protivi.

„Kao predsednik Republike posetio sam BiH sedam puta. Tokom poslednje posete, ni ranije ni kasnije, nisam bio upoznat ni sa jednim neslužbenim dokumentom. Oštro se protivim ideji konačnog raspada Jugoslavije i promeni granica”, rekao je slovenački predsednik, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, miran proces promene granica na prostoru Zapadnog Balkana nije moguć.

„Brži proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u evroatlantske organizacije ojačao bi princip teritorijalnog integriteta zemalja i sigurnost i stabilnost čitave Evrope”, naveo je Pahor.

To su, upozorio je, vrlo osetljiva pitanja.

 

Izvor Politika, 16. april 2021.

 

Rot: Crtanje granica na Balkanu je opasan put

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio je danas da je budućnost zemalja na Zapadnom Balkanu jedino u multikulturalnim i multireligijskim društvima, dok je „crtanje” novih granica „opasan put”.

„Regionalno pomirenje i saradnja su ključ za mir, demokratiju i prosperitet. Crtanje novih granica je opasan put”, poručio je Rot danas sa svog Tviter naloga.

Nemački državni sekretar se tako pridružio zvaničnom stavu EU da na Zapadnom Balkanu nu treba raditi na regionalnim pomirenju i saradnji, a ne na menjaju granica, prenosi Tanjug.

On je tako reagovao na navodni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše, budućeg predsedavajućeg EU, o novom prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, kao rešenju problema u regionu.

 

Izvor Politika, 16. april 2021.

 

Stejt department: Podržavamo celovitu BiH

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

To je poručeno je iz američkog Stejt departmenta u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše medijske izveštaje o navodnom non pejperu u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Portparol Stejt departmenta naveo je da Sjedinjene Američke Države duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih aspiranata na Zapadnom Balkanu, istakao je portparol Stejt departmenta i dodao da SAD veruju da je budućost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji. Proces proširenja promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona, zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je nezvanični diplomatski dokument, takozvani „non pejper“, u kome se pominje ideja podele BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i (tzv.) Kosova Albaniji. Portal podseća da se od ponedeljka u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel non pejper, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije.

Za sada niko zvanično nije potvrdio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja, međutim nezvanični diplomatski dokument, koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje samoproglašenog Kosova sa Albanijom zapravo postoji, tvrdi slovenački portal.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/ STA – Slovenska tiskovna agencija

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 16. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u