Selaković u Moskvi i Teheranu, Lavrov upozorio da je odustajanje od Rezolucije 1244 opasno

Lavrov je rekao da će detaljno razmotriti situaciju na Balkanu i naročito kosovsko pitanje, i dodao da su „opasni” pokušaji da se odustane od Rezolucije 1244 UN o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Moskvi tokom razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom da je Beograd zahvalan Rusiji zbog uloge koju ima u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

„Želim da izrazim veliku zahvalnost, od sveg srca, za podršku koju Rusija i vi lično pružate u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i za traženje načina za rešenje kosovskog pitanja”, rekao je Selaković na početku razgovora sa Lavrovom, objavljenom na Tviter nalogu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je naveo da su susreti na visokom nivou dokaz dobrih odnosa Rusije i Srbije, i da svedoče o dobrim bilateralnim odnosima i prijateljstvu, prenosi Beta.

Šef srpske diplomatije je kazao i da se Beograd nada poseti predsednika Rusije Vladimira Putina ove godine, i dodao da je „svaka poseta Putina istorijska”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da eventualna poseta Putina Beogradu zavisi od epidemiološke situacije.

Lavrov je na početku razgovora sa Selakovićem rekao da će detaljno razmotriti situaciju na Balkanu i naročito kosovsko pitanje, i dodao da su „opasni” pokušaji da se odustane od Rezolucije 1244 UN o Kosovu.

Šef ruske diplomatije je kazao da se saradnja dve zemlje razvija u svim oblastima, uključujući borbu protiv koronavirusa.

„Pre dva dana je počela eksperimentalna proizvodnja vakcine ‘Sputnjik Ve’ u vašoj zemlji”, naveo je Lavrov.

Dodao je da predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, imaju „prisne odnose”.

 

Izvor Politika, 16. april 2021.

 

Selaković: Iran podržava Srbiju

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Teheranu sa ministrom inostranih poslova Islamske Republike Iran Mohamedom Džavadom Zarifom, sa kojim je razgovarao o raznim vidovima saradnje od obostrane koristi za privrede i narode dve države.

Selaković je na kraju prvog dana posete Iranu rekao da je iskoristio priliku da zahvali na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Islamske Republike Iran pitanju od vrhunske nacionalne i državne važnosti za Srbiju – očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije je istakao da Iran podržava Srbiju u naporima da zaustavi Prištinu kada je ona zainteresovana da postane članica određenih međunarodnih organizacija.

Ministar Selaković ukazao je i da je u razgovoru sa iranskim kolegom posebna pažnja posvećena potencijalima i prilikama za razvoj ekonomske saradnje, naročito kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja, prehrambena industrija, ali i mnoge druge oblasti, poput savremenih tehnologija, drvno-prerađivačke, automobilske industrije, kao i industrije nameštaja, proizvodnje poljoprivrednih mašina.

„Jedno od polja interesovanja Irana jeste i razvoj banjskog turizma u Srbiji i iskoristiću nastavak razgovora večeras koji imam uz Iftar, na koji me je pozvao ministar Zarif, da razgovaramo o tim i o drugim temama od zajedničkog interesa za dve države“, rekao je Selaković.

Takođe, kada se govori o razvoju turizma, dodao je ministar, pandemija će jednom prestati i proći, a Srbija i Iran treba da se spreme za taj trenutak kada budu mogli da sarađuju i na tim poljima.

Pred početak sastanka, dve delegacije ministar Selaković i njegov iranski kolega Zarif potpisali su sporazum o saradnji ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Šef srpske diplomatije se ranije danas sastao sa zamenikom ministra trgovine, rudarstva i energetike, i predsednikom iranske Organizacije za promociju trgovine Hamidom Zadbumom.

U nastavku posete, ministar Selaković sastaće se sutra sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i predsednikom parlamenta Mohamedom Bagerom Galibafom. Istog dana, planiran je i sastanak sa ministrom poljoprivrede Kazemom Havazijem.

 

Naslovna fotografija: MSP Srbije/MIP Rusije

 

Izvor RTS, 17. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u