I. Stanojčić: Ukrajina i problematični Bajdenov klan

Pokazalo se da je svaki tužilac koji se dotakao afera vezanih sa klanom Bajden smenjen ili su na njega vršeni stravični pritisci direktno iz Vašingtona

Događaji u Ukrajini 2014. godine aktivirali su još jedno svetsko žarište u velikoj geopolitičkoj borbi između Rusije i Amerike. Osim geopolitičkog sukoba, otvorena su brojna pitanja korupcionaških afera istaknutih aktera događaja. Porodica Bajden – prateći „dobre“ tradicije senatorske aristokratije starog Rima, ali i svojih prethodnika koji su obezbedili velike lične dobiti na Kosovu i Metohiji u različitim granama privrede – nastavila je istim stopama, ali se ovog puta u Ukrajini našla na udaru istraživačkih medija.

Izuzetno angažovanje predsednika Džozefa Bajdena u Ukrajini u poslednje vreme nije vremenski slučajno i ima svoju predistoriju. Pre bi se, na osnovu materijala koji je isplivao, moglo reći da je politika koju trenutno vodi vrhunac njegovog angažovanja od 2013. pa do danas. Preteće držanje ukrajinske vojske prema Donbasu i gomilanje ruskih snaga na granici sa Ukrajinom kao kontramera doveli su situaciju do tačke usijanja.

Iz presretnutih telefonskih razgovora između Džoa Bajdena i Petra Porošenka utvrđeno je da je vršen pritisak na donošenje unutarpolitičkih odluka vezanih za korupcionaške skandale u koje je bio umešan Hanter Bajden u firmi „Burizma“.

Zbog toga što je otvorio i vodio „slučaj Burizma“, vrhovni tužilac Ukrajine Viktor Šokin smenjen je pod direktnim pritiskom Džozefa Bajdena, što je takođe potvrđeno u presretnutom razgovoru između njega i Porošenka, ali i po samom priznanju Džozefa Bajdena tokom obraćanja javnosti, gde je javno rekao da neće biti pomoći za Ukrajinu od milijardu dolara bez smene „problematičnog“ tužioca. Uticaj Amerike na unutrašnje prilike u Ukrajini pokazuje kako na delu izgleda država parija koju kontroliše velika sila.

Međutim, Viktor Šokin nastavio je da u javnosti insistira na „slučaju Burizma“ i nakon smene. Dodatno ulje na vatru doliveno je nakon kliničke smrti koju je on doživeo tokom letovanja u Grčkoj, u septembru 2019. godine. Kada je prebačen na lečenje u Beč otkrilo se da je bivši vrhovni tužilac Ukrajine otrovan živom čija je koncentracija u krvi bila pet puta veća od dozvoljene. Jasno je da tolika koncentracija žive nije mogla biti uneta slučajnim putem. Ovde su na videlo izašli i dvostruki standardi u medijskom izveštavanju, gde se pomenuti slučaj nije našao u zapadnim medijima kao slučajevi Navaljnog, Julije Timošenko ili Juščenkov slučaj iz jasnih političkih razloga.

Paradoks slučaja postaje još veći kada je novi, „lojalni“ Porošenkov tužilac Jurij Lucenko odlučio da progovori o pritiscima koje je trpeo od američke ambasadorke Meri Jovanović po pitanju istrage u slučaju „Burizma“, ali i kadrovskih rešenja u okviru tužilaštva. Pokazalo se da je svaki tužilac koji se dotakao afera vezanih sa klanom Bajden smenjen ili su na njega vršeni stravični pritisci direktno iz Vašingtona. Detalji o delovanju Bajdenovog klana u Ukrajini razjašnjeni su u dokumentarnom filmu Igora Damjanovića koji možete pogledati na sledećem linku:

 

Autor Ivan Stanojčić

 

Naslovna fotografija: Reuters/Sergei Supinski/Pool

 

Izvor Novi Standard, 20. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u