Председник Белорусије Александар Лукашенко (Фото: kremlin.ru)

B. Mitrinović: Češka veza „pokriva” atentat na Lukašenka

Sat vremena pošto su u Minsku objavili da je sprečeno ubistvo beloruskog predsednika, Prag je optužio Ruse za teroristički napad pre sedam godina i usledilo je proterivanje diplomata

Češka će svojom odlukom o proterivanju ruskih diplomata dati novi impuls antiruskom raspoloženju SAD, EU i NATO-a protiv zvanične Moskve. Odluka Praga da nepoželjnim proglasi 18 ruskih diplomata i uzvratni potez Moskve – koja je po hitnom postupku i u skraćenom roku ispratila 20 čeških diplomata – u prvi mah deluju neočekivano. Ali kako u svim osetljivim i komplikovanim situacijama „đavo leži u detaljima”, i ova geopolitička priča ima svoju predistoriju.

U subotu je premijer Andrej Babiš objavio da Češka proteruje gotovo celo političko odeljenje ruske ambasade u Pragu, zbog toga što su dvojica pripadnika Vojne obaveštajne službe (GRU) u jesen 2014. godine uništili skladište oružja i municije u mestu Vrbjetice, 330 kilometara istočno od Praga. Izuzev što je pričinjena ogromna materijalna šteta, tada su poginula i dvojica radnika privatne firme koja je iznajmljivala skladište od češke vojske. Mediji prenose da je u skladištu bilo naoružanje koje je bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev nameravao da proda Ukrajini, u kojoj je tada besneo rat.

Gebrev se šest meseci kasnije opet pominje, jer je pokušano njegovo trovanje. Iako češki zvaničnici nisu javno objavili vezu između ovog bugarskog državljanina i eksplozije pre sedam godina, neki češki mediji potvrđuju da je Gebrev u centru afere, a češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček je potvrdio da Prag kontaktira sa zvaničnim organima Sofije.

Eksplozija skladišta naoružanja, dakle, indirektno je povezana s ruskim mešanjem u rat u Ukrajini, ali ima još neverovatnih detalja koji priču povezuju s rusko-evropskim odnosima i sankcijama, zbog slučaja trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solzberiju u martu 2018. Naime, češka policija navodi da su za eksploziju skladišta u blizini Slovačke osumnjičena dvojica pripadnika GRU-a – i to baš Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koji su optuženi da su „novičokom” otrovali Skripalje. Kopije njihovih pasoša kao dokaz njihove umešanosti pokazane su tek sada u Pragu, a ne prilikom istrage eksplozije u skladištu.

Uprkos tome što zapadni mediji i vlade optužuju Rusiju ne samo da vrvi od tajnih agenata, nego i da ih šalje na terorističke zadatke u evropske države – ispostavlja se da je ruska služba „spala“ samo na ovu dvojicu svojih pripadnika, koji su pritom prilično neuspešni. Upravo su oni osumnjičeni da su 2015. pokušali da otruju pomenutog bugarskog trgovca oružjem, ali je i on, kao i Julija Skripalj, preživeo. O Sergeju Skripalju se ništa više ne zna.

Pored svih ovih neverovatnih slučajnosti, češki, ali i mnogi drugi mediji, propustili su da ukažu na jedan važan detalj u ovoj „đavoljoj priči“. Sat vremena pre češkog javnog prisećanja na slučaj pre sedam godina, koji Rusiju kao glavnu temu stavlja na dnevni red svih sastanaka EU, SAD i NATO-a – Rusija je objavila da su uhapšene dve osobe koje su spremale državni udar u Belorusiji.

Bilo je planirano da 9. maja na vojnoj paradi kojom se obeležava Dan pobede nad fašizmom bude izvršen atentat na Aleksandra Lukašenka i njegovu porodicu. Dakle, u subotu je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila operativni video-snimak hapšenja na moskovskom aerodromu advokata Jurija Zenkoviča i politikologa Aleksandra Fedute na drugom mestu kasnije popodne, zbog sumnje da su pripremali državni udar u Belorusiji i promenu političkog sistema ukidanjem funkcije predsednika.

Objavljeni su i snimci njihovog razgovora, kao i razgovora između Zenkoviča i jednog beloruskog generala u izdvojenoj sobi jednog restorana u Moskvi. FSB je saopštio da su osumnjičeni za pripremanje puča planirali oduzimanje Lukašenkove imovine i lustraciju ministara, a da su informacije o najvišim zvaničnicima zemlje dobijali od hakera. Šef istražnog odeljenja KGB Belorusije Konstantin Biček pojasnio je da su pritvorenici prebačeni u istražni zatvor, da sarađuju u istrazi i priznaju krivicu, kao i da je Zenkovič, koji ima američko i belorusko državljanstvo, priznao kontakte s američkim specijalnim službama.

Sam beloruski predsednik je objavio da je uhapšena grupa ljudi koji su pripremali napad na njega i njegovu decu, ponovivši da su u to umešane američke specijalne službe CIA i FBI. Pored toga, Lukašenko je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin pitao američkog predsednika Džozefa Bajdena o ovom incidentu i da je dobio „mrmljanje i nijedan odgovor“.

Telefonski razgovor američkog i ruskog predsednika održan je u prošli utorak, a dan ranije, 12. aprila, moskovska policija je objavila da je prijavljen nestanak politikologa Aleksandra Feduta u Moskvi. On je bio Lukašenkov portparol kad je prvi put izabran 1994, a 2010. je radio u predizbornom štabu pesnika i predsedničkog kandidata Vladimira Njakljajeva. Fedut je godinu dana kasnije uhapšen i osuđen na dve godine uslovne kazne, a poznat je i kao jedan od autora Velike ruske enciklopedije. Advokat Zenkovič je bivši lider opozicionog Beloruskog narodnog fronta, a u SAD živi od 2007.

Kao što je Češka bila iznenađena neproporcionalnim odgovorom Rusije (proterano je dvoje diplomata više i rok za napuštanje zemlje je skraćen na 24 sata), tako je i zvanična Moskva bila zatečena potezom Praga. Marija Zaharova, koja ima status diplomate, ocenila je da proterivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima s Rusijom. Rekla je da su sankcije Praga karikaturalne i da su oni vazali 21. veka. „SAD su uzdigle mehanizam vazalnih odnosa na novi tehnološki nivo, ali princip je ostao isti, jer i Varšava i Prag služe američkim interesima“, poručila je Zaharova i dodala da Zapad, po svemu sudeći, preko akcija vlade u Pragu pokušava da neutrališe i zamagli informacije o planovima za izvršenje državnog udara u Belorusiji.

Ministar Hamčak, koji obavlja i funkciju šefa češke diplomatije, trebalo je da otputuje u Moskvu radi nabavke vakcina „Sputnjik Ve“, a premijer Andrej Babiš je najavio da će ruskom „Rosatomu“ verovatno biti uskraćeno učešće na konkursu za izgradnju novog nuklearnog postrojenja u Češkoj, što je posao vredan milijardu dolara.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Politika, 20. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u