Гађање из борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру вежбе „Словенски штит 2019“ (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

Srbija rebalansom budžeta povećala godišnje vojne izdatke za 44 odsto

Kako se navodi, budžetska izdvajanja za vojsku uvećana su sa oko 102 milijarde i 600 miliona dinara (873 miliona i 364 hiljade evra) na gotovo 148 milijardi dinara

Rebalansom budžeta koji je Vlada Srbije prosledila parlamentu na usvajanje predviđeno je drastično povećanje odbrambenog budžeta – za oko 44 odsto, preneo je u sredu, 21. aprila, portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, budžetska izdvajanja za vojsku uvećana su sa oko 102 milijarde i 600 miliona dinara (873 miliona i 364 hiljade evra) na gotovo 148 milijardi dinara (nešto manje od milijardu i 360 miliona evra).

„Radi se o planu koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio 6. marta nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. On je najavio drastično povećanje nabavki za vojsku, da će se nabaviti helikopteri i da će se o tome razgovarati sa ‘francuskim i ruskim prijateljima’. Zato je očekivano najveći deo dodatnog novca predviđen da se potroši za nabavke naoružanja i vojne opreme koje su u budžetu predviđene klasifikacijom ‘mašine i oprema'“, navodi se u tekstu.

Pre rebalansa za modernizaciju vojske bilo je predviđeno 22,3 milijarde dinara, a sada je ta cifra nešto veća od 60 milijardi, odnosno oko 512 miliona evra, ali su u budžetu na još nekoliko mesta predviđena sredstva za unapređenje stanja u oblasti naoružanja i vojne opreme i održavanja, koja su takođe uvećana.

„Kada se zbroje sve predviđene nabavke po klasifikaciji 512 (u vojnom budžetu) dobija se posle rebalansa iznos od 70,8 milijardi dinara odnosno oko 602,55 miliona evra“, navodi se.

Portal dodaje da je ostao neizmenjen budžet za modernizaciju i remont od 8,5 milijardi, koji se dobrim delom odnosi na program MiG-29, odnosno prepravku 11 jednoseda na standard MiG-29SM.

„Dramatičan porast budžeta za nabavke sasvim sigurno ima u pozadini nameru da se uđe u nove ugovore za nabavku složenih borbenih sistema koji koštaju stotine miliona evra“, piše u tekstu.

Iako nema potvrde šta bi to moglo biti, portal u tekstu podseća da je predsednik Vučić najavljivao nastavak nabavki helikoptera od „Erbasa“, a da je uvek otvorena i opcija za nastavak kupovine ruskih helikoptera Mi-17V-5 i Mi-35M.

„Jedna od novih informacija koja je posredno došla u medijski prostor je nabavka još dve baterije sistema PVO Pancir-S1E, pored jedne koja je u naoružanju od prošle godine. Deo dodatnog novca za nabavke svakako će otići za ranije planirano finansiranje već realizovanih nabavki, zatim ugovore sa javnim preduzećem Jugoimport-SDPR iz decembra prošle godine i marta ove godine za nabavku domaće ratne tehnike“, piše u tekstu.

Takođe se podseća da su za 2021. godinu već najavljene nabavke još 24 borbena oklopna vozila Lazar 3, 20 oklopnih vozila Miloš i 12 samohodnih haubica Nora B-52.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 21. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u