Спомен-подручје Јасеновац у Хрватској, велико стратиште Срба (Фото: Радомир Јовановић/Центар за међународну јавну политику)

Patrijarh, Vučić i Dodik na izložbi o jasenovačkim žrtvama

Izložba će biti otvorena u 19.00 časova, a povodom obeležavanja 22. aprila – Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvoriće večeras izložbu pod nazivom „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ u Istorijskom muzeju Srbije.

Kako Novosti saznaju, pored predsednika Vučića, obratiće se i patrijarh Porfirije, kao i Milorad Dodik predsedavajući Predsedništva BiH.

Izložba će biti otvorena u 19.00 časova, a povodom obeležavanja 22. aprila – Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, saopštila je pres služba predsednika.

 

Izvor Večernje novosti, 22. april 2021.

 

Izložba o jasenovačkim žrtvama

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije otvoriće 22. aprila 2021. godine u 19 časova u izložbenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije (Trg Nikole Pašića 11) izložbu radova monahinje Marije (Antić) iz manastira Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, koja je priređena povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Odbor Srpske Pravoslavne Crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije priređuju izložbu pod nazivom Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja, koju čine radovi monahinje Marije (Antić) iz srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Eparhija slavonska.

Povod za priređivanje izložbe jeste 22. april – Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se u Republici Srbiji obeležava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja dela zatočenika sistema logora smrti Jasenovac, koji je funkcionisao u okvirima Nezavisne Države Hrvatske. Izložba će za posetioce biti otvorena od 23. aprila do 22. maja 2021. godine. Tokom trajanja izložbe, Muzej će biti otvoren svakog dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova. Koordinator realizacije izložbe je istoričar Dejan Ristić. Ulaz na izložbu je slobodan.

Godinama i decnijama poslije Kosovske bitke, Pećka patrijaršija i njen narod su se sa velikim trudom mučili da pojme i u crkveno-narodnom umu uobliče krsno-vaskrsni Kosovski boj. Taj trud je porodio i natpis despota Stefana na stubu na Gazimestanu, i kosovski ciklus naše epske poezije, i sve ono što će kao Kosovski zavjet od tada činiti srž bića srpskog naroda i pomjesne Crkve Srpske.

Kruna Kosovskog zavjeta jeste kult Svetoga cara Lazara, kojeg je kao „svetopočivšeg“ prvi put pomenula njegova kćer, Jelena Balšić, u ktitorskom natpisu svoje grobne crkve Blagovještenja Bogorodičinog na gorici Beška na Skadarskom jezeru. Da uobliči sjećanje na svoje Novo Kosovo – Jasenovac, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i srpskom narodu kao da je trebalo još više vremena. Od Skenderevog klika Majke Knešpoljke na Paležu na Kozari na Preobraženje 1942. godine, preko podizanja Bogdanovićevog Cvijeta 1966. godine, preko osveštanja obnovljenog hrama Svetog Jovana Preteče u Jasenovcu 1984. godine, do dolaska carigradskog patrijarha u Jasenovac koji se zbio u naše dane – 2016. godine, uobličava se spomen Novomučenika Jasenovca kao najdragocjenijeg dara koji je naš narod prinio Hristu raspetome i vaskrslome.

I gle čuda – jedna monahinja, koja je svoj inočki život započela na istoj toj Beški na Skadarskom jezeru, stavlja pred nas vječno žive jasenovačke mučeničke cvjetove, ali u takvom vijencu u kome su oni upleteni skupa sa njenim sestrama manastira Jasenovca, s narodom koji živi sa manastirom, s vladikama i patrijarsima. A svi oni – ili svi mi – u njenim slikama činimo cvjetni vijenac, procvali trnov vijenac na glavi Vaskrsloga Hrista, koji se u Jasenovcu saraspinje i savaskrsava.

+ Jovan
episkop pakračko-slavonski

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor imus.org.rs/SPC, 21. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u