Milo Lompar: Dužnost intelektualca je da kaže da Vučić vodi politiku nacionalne laži

U 63. izdanju emisije Dijalog govorio je Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. Emisija je snimljena 20. aprila u našem studiju u Beogradu

Šta su kontinuiteti i ima li diskontinuiteta u politici Tadićeve i Vučićeve vlasti? Šta je uloga nacionalnog intelektualca i da li na njemu leži odgovornost da saopštava i nepopularne istine? Šta je poluintelektualac, kako ga prepoznati i postoje li uspeli i neuspeli poluintelektualci? Kakva je društvena i politička situacija u Crnoj Gori i zašto je važno da Mitropolija crnogorsko-primorska i politički predstavnici srpskog naroda nađu zajednički jezik? Može li se Srbija u okviru demokratskog poretka suprotstaviti interesima globalističkih krugova ili je za to neophodna neka vrsta kontrolisanog autoritarnog poretka?

Da li je tzv. „druga Srbija“ nacionalni ili globalni fenomen? Ko je bio poslednji veliki evropski političar? Koja ideološka struja je danas dominantna u svetu i da li na delu gledamo prećutni sporazum kapitala i leve ideologije? Gde je razlika između liberala i levih liberala? Da li je Zoran Đinđić bio demokratski lider ili vrednosno i ideološki neutemeljen čovek sa sklonostima ka autoritarnoj vladavini? Zašto je „drugoj Srbiji“ potreban mit o Đinđiću kao apsolutnom dobru i Miloševiću kao apsolutnom zlu? Kako sa ove distance izgleda istorijska uloga Slobodana Miloševića? Kakve je kompromise sa Vašingtonom napravila Koštuničina vlast u oblasti medijskih prava?

Koja su tri ključna momenta antisrpske politike Josipa Broza? Da li je Dobrica Ćosić štitio ili je za račun titoističkog režima kontrolisao nacionalne intelektualce poput Borislava Mihajlovića Mihiza, Dejana Medakovića i drugih? Kakva je intelektualna vrednost knjige Filosofija palanke Radomira Konstantinovića i zašto je ona postala neka vrsta ideološke Biblije „druge Srbije“?

O ovim i drugim temama u 63. izdanju emisije Dijalog govorio je Milo Lompar, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu. Emisija je snimljena 20. aprila u našem studiju u Beogradu.

Za više sličnih sadržaja pretplatite se na naš kanal klikom na OVAJ LINK i pratite našu Fejsbuk stranicu (facebook.com/novistandard).

Video
Pratite nas na YouTube-u