Ponovo potvrđeno: CDU gubi tlo pod nogama, Nemačka dobija „zelenog“ kancelara?

Istraživanje, koje je sprovela agencija Kantar, pokazalo je da je 28 odsto ispitanika planira da glasa za Zelene, a 27 odsto za blok unije CDU-CSU

Popularnost nemačkih Zelenih u usponu je nakon odabira kandidata za premijera na septembarskim izborima, prenosi Index.hr.

Rezultati ankete u nedelju pokazuju da imaju veću podršku birača od konzervativne stranke CDU kancelarke Angele Merkel. Reč je o drugom ispitivanju javnog mnjenja ove nedelje koje upućuje na preokret te bi, ako se anketni rezultati potvrde na izborima na jesen, prvi put u nemačkoj političkoj istoriji Zelenima pripalo kancelarsko mesto.

Merkelin CDU u padu, Zeleni imaju skok

Anketa koju je za nedeljno izdanje dnevnika Bild sproveo Institut Kantar Zelenima daje 28 posto glasova, što je skok od šest postotnih bodova u odnosu na prethodno istraživanje koje je usledilo nakon imenovanja njihove predstavnice Analene Berbok za kandidata za kancelarsku funkciju.

Po anketi, konzervativna stranka Angele Merkel gubi dva postotna boda i dobija 27 posto glasova, nakon kontroverznog imenovanja njihovog predstavnika za kandidata, predsednika CDU-a Armina Lašeta, koji ne uživa preveliku popularnost javnosti, te se smatra „čovekom establišmenta“ i same Merkel. I Socijaldemokratska stranka (SPD), čini se, gubi tlo pod nogama sa samo 13 posto glasova, kao i ekstremna desnica (sa 10 posto) i ekstremna levica (sa sedam posto).

I prema drugim anketama Zeleni dobijaju prednost

I rezultati druge ankete objavljeni u utorak po narudžbini TV kuća RTL i NTV, Zelenima prvi put daju prednost od 28 posto glasova, što ih dovodi ispred desnice. Zeleni su u ponedeljak izabrali Analenu Berbok za kandidata za kancelara na parlamentarnim izborima u septembru.

Stranka Zelenih već duže vreme u ispitivanjima javnog mnjenja uživa snažnu podršku građana, između 20 i 23 posto, čime je zauzimala drugo mesto po popularnosti iza demohrišćanske unije CDU/CSU. U slučaju formiranja vlade leve orijentacije, sa Zelenima, socijaldemokratima i strankom Levice, Berbok bi bila nova kancelarka. Ali, stranka je otvorena i za koaliciju s demohrišćanima, što se u nekoliko saveznih pokrajina do sada pokazalo kao uspešna opcija.

 

Izvor Index.hr/B92, 25. april 2021.

 

Berbok traži čvršću poziciju prema Rusiji i Kini

Vodeći kandidat za naslednicu Angele Merkel na mestu nemačke kancelarke ove jeseni pozvala je na „dijalog i čvrstinu“ prema Kini kada je reč o odbrani demokratskih vrednosti i ljudskih prava.

Analena Berbok, kandidat Zelenih za poziciju kancelarke, rekla je nedeljniku Frankfurter algemajne cajtung da bi Evropa trebalo da iskoristi svoju ekonomsku moć da blokira kinesku robu proizvedenu prisilnim radom i izbegne komunikacione tehnologije koje ugrožavaju evropsku bezbednost.

„Trenutno smo u konkurenciji između sistema autoritarne moći naspram liberalnih demokratija“, rekla je ona u intervjuu objavljenom u nedelju.

Berbok je ulaganje Kine u infrastrukturu i energetske mreže kroz centralnu Aziju do Evrope navela kao „brutalnu politiku moći“.

„Mi Evropljani ne smemo da se zavaravamo“. rekla je, dodajući da Evropska unija sa 27 država treba da deluje u skladu sa odbranom svojih vrednosti, na primer korišćenjem nedavnog sporazuma o ulaganju između Brisela i Pekinga da bi se snažnije pozabavila pitanjem Kine koja svoju ujgursku manjinu stavlja na prisilni rad.

Berbok, koja je diplomirala međunarodno pravo, takođe je u intervjuu ciljala Rusiju, posebno njenu podršku pobunjeničkim grupama u Ukrajini i nedavno nagomilavanje ruskih trupa duž ukrajinske granice.

Podržala je pravo Ukrajine da se prijavi za članstvo u NATO-u i EU, ali je rekla da je „trenutno najvažnije povećati pritisak na Rusiju kako bi se poštovao sporazum iz Minska“. Tim sporazumom nastoji se mirnim putem okončati sukob na istoku Ukrajine sa pobunjenicima koje podržava Rusija, a koji je od 2014. za sobom ostavio najmanje 14.000 mrtvih.

U pozadini agresivnog ponašanja Moskve, Berbok je kritikovala podršku nemačke vlade podvodnom cevovodu koji ruski prirodni gas dovodi u Nemačku.

„Odavno bih povukla političku podršku Severnom toku 2“, rekla je.

Zeleni su pozvali na bližu saradnju sa Sjedinjenim Državama u odbrani liberalnih vrednosti širom sveta, ali Berbok je predložila da se preispita cilj da članice NATO-a potroše dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu u svetlu hitne potrebe za investiranjem velike sume novca za suzbijanje klimatskih promena. Takođe je sugerisala da bi doprinos Evrope u odbrani takođe mogao biti u vidu centra za sajber bezbednost.

„S druge strane, opšti cilj od dva odsto neće osigurati veću bezbednost“, rekla je ona.

Zeleni su nastali iz pacifističkih i ekoloških pokreta 1970-ih i 1980-ih, ali su poslednjih godina podržali ograničena vojna raspoređivanja u inostranstvu, pod uslovom da su vezani za rezolucije Ujedinjenih nacija. Berbok je rekla da bi pitanje budućnosti nuklearnog oružja Sjedinjenih Država stacioniranog u Evropi moglo ponovo da bude podignuto u okviru pregovora o razoružanju između Moskve i Vašingtona.

Anketa koju je u nedelju objavio nedeljnik Bild am zontag stavila je Zelene tesno ispred bloka unije desnog centra Angele Merkel. Nemci će 26. septembra birati novi parlament koji će potom glasati ko treba da postane sledeći kancelar zemlje. Merkelova se neće kandidovati za peti mandat.

Istraživanje, koje je sprovela agencija Kantar, pokazalo je da je 28 odsto ispitanika planira da glasa za Zelene, a 27 odsto za blok unije. Očekuje se da će socijaldemokrate levog centra dobiti oko 13 odsto podrške, dok bi krajnje desničarska Alternativa za Nemačku dobila 10 odsto.

Anketa na kojoj je učestvovalo 1.225 birača pokazala je da će slobodne demokrate mogu da dobiju devet odsto, a stranka Levica sedam odsto glasova.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/BR24

 

Izvor Asošijeted pres/Glas Amerike, 26. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u