Саобраћајна сигнализација која показује два различита правца ка Београду и Приштини у Косовској Митровици (Фото: Hazir Reka/Reuters)

Objavljen navodni non pejper Nemačke i Francuske o KiM; Vučić: Nije slučajnost

Pisala ga je osoba koja je jako dobro upućena u problematiku, i tek će se analizirati, ali deo o priznavanju takozvane nezavisnosti Kosova je neprihvatljiv, naveo je Vučić

Nemački ambasador na Kosovu Jern Rode izjavio je danas da je takozvani francusko-nemački „non pejper“ u izdanju Kohe ditore lažna vest. „Možda postoji dokument, ali sigurno nije francusko-nemački. Potpuno podržavamo dijalog koji vode EU i Miroslav Lajčak, kako je prošlog četvrtka u Prištini ponovio nemački ministar spoljnih poslova Mas“, napisao je Rode na Tviteru.

List Koha ditore objavio je sadržaj navodnog non pejpera u kom je navedeno da će „Kosovo i Srbija međusobno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet, a postojaće i autonomna oblast Sever Kosova“.

Među ostalim tačkama Koha ditore navodi da će Srpska pravoslavna crkva imati poseban status, dok će Mitrovica biti zajednička ekonomska zona. Prema ovom dokumentu je predviđeno i da budu primenjeni svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.

Kako navodi ovaj list, redakcija je dobila dokument za koji se kaže da je „non pejper“ koji su pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu ove dve zemlje za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom.

Autentičnost ovog dokumenta list Koha ditore nije mogao da potvrdi, ali u tekstu navode da su im neke diplomate sa kojima su razgovarali potvrdile da su tačke pomenute u dokumentu manje-više u skladu sa onim o čemu se razgovara u dijalogu.

U dokumentu se navodi i da će ove napore podržati države članice EU i Sjedinjene Države.

Nemački ambasador demantovao je ovu vest:

U dokumentu se još navodi da će Evropska unija nastaviti da olakšava proces koji će dovesti do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma između dve strane, kako bi se rešila sva otvorena pitanja i kako bi se napredovalo evropskim putem i stvorile mogućnosti za poboljšanju života ljudi. Kosovo ne bi trebalo da nameće trgovinske barijere Srbiji, dok bi Srbija trebalo da poštuje status kvo u pogledu međunarodnog prisustva Kosova. Obe strane moraće da poštuju moratorijum na međunarodnoj sceni.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavljajući Beograd, i premijer Aljbin Kurti, koji predstavlja Prištinu, vodiće razgovore za finalizaciju sporazuma o normalizaciji odnosa između stranaka. Proces bi trebalo da bude završen pre kraja februara 2022. godine“, kaže se u ovom dokumentu.

Proces će se, prema istom dokumentu, zasnivati na nekoliko ključnih elemenata, poštujući Parišku povelju, Helsinški završni akt i vodeća načela Kontakt grupe za određivanje statusa Kosova iz 2005. godine i obezbediće primenu svih postignutih sporazuma tokom briselskog dijaloga.

Što se tiče sporazuma koji bi trebalo da obuhvati ovaj dokument, predlaže se da će „svaka stranka, prema međunarodnom pravu, poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost druge strane“, prenosi Kossev.

„Strane potvrđuju da će regulisati svoje granice i razgraničiti se samo zajedničkim dogovorom, da će sporove rešavati mirnim putem i uzdržaće se od pretnji ili upotrebe nasilja u skladu sa evropskim duhom rešavanja sporova dijalogom. Obe strane treba da teže jačanju međusobnog poverenja, dobre volje i tolerancije i zajednički će raditi na promociji mira, stabilnosti i razvoja u regionu. EU bi, u ime obe strane, trebalo da angažuje nezavisno telo koje će odrediti granicu između strana.“

Strane bi takođe trebalo da se dogovore o uspostavljanju „autonomnog okruga severnog Kosova“ kao posebne administrativne jedinice regionalne samouprave na Kosovu, koja bi imala pravo regulisanja zakonodavstva na regionalnoj osnovi u oblastima ekonomije, finansija, vlasništva nad infrastrukturom, kulturom, obrazovanjem, zdravstvom, socijalnom zaštitom, pravosuđem, policijskom službom, urbanim razvojem i evropskom saradnjom, u skladu sa Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne uprave“.

Prema ovom planu, čiju istinitost novine nisu mogle da potvrde, „Autonomni okrug Severno Kosovo“ obuhvatao bi teritoriju gradova Zvečan sa 35 sela, Leposavić sa 72 sela, Severnu Mitrovicu i katastarsku zonu grad Zubin Potok sa 63 sela“.

Dokument takođe predlaže poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu kako bi se osiguralo ono što se naziva njihovom „nesmetanom aktivnošću“. Prema ovom dokumentu, „Crkva i njena unutrašnja organizacija treba da budu priznati kao samoupravna strana u političkom i ustavnom sistemu Kosova, vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status“. Zaštićena područja treba da uključuju više od 40 crkava i kulturnih znamenitosti. Pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, treba da vodi Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, koji bi trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji.

Strane bi takođe osnovale ekonomsku zonu u Mitrovici kao katalizator za ekonomski razvoj sa obe strane granice i u skladu sa konceptom evropskih regiona.

Obe strane bi morale da naprave ustavne promene kako bi osigurale primenu pravno obavezujućeg sporazuma.

„Posle ratifikacije pravno obavezujućeg sporazuma, Srbija se slaže da se neće usprotiviti kosovskim zahtevima za članstvo „u međunarodnim, multilateralnim ili regionalnim organizacijama i u instrumentima čija je Srbija već članica“, navodi se u dokumentu.

Strane se slažu da dve države ne mogu predstavljati jedna drugu na međunarodnoj sceni. Obe strane priznaju suverenitet dve države na njihovoj teritoriji koja je njima određena.

U dokumentu se takođe pominju načini na kojima bi se regulisali međudržavni odnosi između Kosova i Srbije. Oni bi „međusobno poštovali nezavisnost i autonomiju u svojim unutrašnjim i spoljnim poslovima“.

Strane bi razmenile „stalne misije“ i bile bi smeštene u „sedištu odgovarajućih vlada“. Praktična pitanja rešavala bi se u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Strane bi takođe osnovale „veće za uzajamno prijateljstvo“, koje bi se sastajalo jednom godišnje kako bi osiguralo primenu pravno obavezujućeg sporazuma.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel preduzeće pregovarački proces i organizovati, uz podršku Nemačke i Francuske, sastanak u Parizu u junu 2021. godine.

„Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, nakon zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma, podnosiće izveštaje u septembru 2022. Generalnoj skupštini UN, u skladu sa mandatom Rezolucije A / 64 / L65 / Rev.1.“, navedeno je u ovom „non pejperu“.

 

Autor Sanja Sovrlić

 

Izvor KoSSev/Koha Ditore/N1, 27. april 2021.

 

Vučić: Analiziraćemo non pejper, priznanje neprihvatljivo

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da i novi non pejper koji je objavila prištinska Koha, a odnosi se na navodno rešenje kosovskog pitanja, a pripremile Nemačka i Francuska, nije slučajno „izbačen“. Pisala ga je osoba koja je jako dobro upućena u problematiku, i tek će se analizirati, ali deo o priznavanju takozvane nezavisnosti Kosova je neprihvatljiv, naveo je Vučić.

„Vidim da ga svi demantuju, ali on mi je zadao više briga nego prvi non pejper“, odgovorio je Vučić novinarima u Doljevcu, gde je dobio drugu dozu vakcine, na pitanje šta misli o navodima Kohe i rešenjima koje nudi taj navodni dokument.

Vučić je rekao da je o njemu čitao noćas i da pretpostavlja da ga je pisala jedna ženska osoba, koja je, kaže, mnogo pametna i jako dobro upućena u problematiku.

„Ovaj non pejper je pisao i smišljao neko ko je mnogo pametan, lukaviji i pametniji od mene, ali je priznanje užasno“, kazao je Vučić.

Mnogo stvari bi se tu Srbima dalo, kaže i upozorava da je jedna ključna stvar je u tom papiru – to je priznanje nezavisnog Kosova što je užasno. Poruka je, kaže, evo vam 90 odsto stvari koje su manje važne, ali ono najvažnije ide nama.

Poručio je da će se tek sve analizirati – politički motivi i poruke i jednoj i drugoj strani, i primećuje da je papir pisao neko fantastično upućen i da u svetu ima 50 ljudi koji su to mogli da učine.

„Ja to znam, sve te ljude poznajem, sumnjam na jednu osobu, pametna žena, sve što je napisano niko drugi ne bi mogao ni da sastavi ni da napravi“, istakao je Vučić.

„Priznavanje nezavisnosti je neprihvatljivo“, poričio je Vučić, ali je dodao da sve ovo nije „izbačeno“ tek tako.

„Nama to niko još nije pokazao, ali videćemo. Ne želim prejudiciranje. Ne podnosim reakcije koje uslede za pet sekundi i da kažem odmah da je to sve neprihvatljivo“, ukazao je Vučić i dodao da će se sve sagledati polako i anlizirati, kao i da će se videti da li su njegove sumnje o toj osobi opravdane.

Kaže da pored njega samo još jedna osoba iz Prištine zna o kome je reč i ko je mogao sve različite zahteve Prištine i Beograda da umrži.

„Nas dvoje smo u svemu od početka, i znam ko je mogao da umreži sve različite zahteve“, naveo je.

Najavio je da Srbiji predstoji težak period pregovaranja, da dijalog počinje 11. maja i da se ništa od naroda neće kriti prilikom razgovora i nastojanju da se postigne kompromis.

Vučić: Mnogo uloženo u Niš

Predsednik Srbije rekao je da je država mnogo toga uložila u Niš, čime je taj grad stavljen na jedno od najvažnijih mesta u celom regionu, a na osnovu čega stalno dolaze novi investitori koji su zainteresovani za ulaganja.

Vučić je, upitan za investicije, kao i da li će biti daljih ulaganja u Niš, ukazao da se radi rekonstrukcija terminala na niškom aerodromu, kontrole leta. Kada prođe pandemija, izrazio je nadu, da će se povećati broj putnika sa tog aerodroma.

Naveo je da je urađen put od Niša preko Pirota do granice sa Bugarskom i Severnom Makedonijom.

Sada, kaže, radi se pruga u koju će biti uloženo i to samo za deonicu Niš-Dimitrovgrad 260 miliona evra.

Ukupno gledano, pruga od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom koštaće oko dve milijarde evra, dodao je Vučić. Najteža deonica je, podseća, Grdelička klisura.

„To su sva ulaganja koja Niš stavljaju na jedno od najvažnijih mesta u celom regionu, čime postaje raskršće puteva. Izgradnja Moravskog koridora povezuje Niš sa zapadnom Srbijom, čini ga bližim RS i BiH“, objasnio je Vučić.

Dodao je da se već gradi fabrika u Rudnoj Glavi, koju je obećao početkom meseca, kada je u tom mestu kod Majdanpeka, primio prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Reč je o pogonu kompanije „Jumko“.

Predsednik Vučić najavio je da će novoizgrađena kineska fabrika Šinju u Nišu biti otvorena u maju ili junu, kao da će zaposliti oko 1.000 ljudi.

„To je odlična i važna fabrika. Ima još investicija iz Evrope i Kine, tako se verovatno u narednih mesec i po dana vidimo u Nišu“, rekao je Vučić novinarima.

U pitanju je kineska fabrika Šinju za proizvodnju led rasvete u automobilskoj industriji.

Obilazak Gadžinog Hana

Vučić se sastao u Gadžinom Hanu sa predstavnicima Nišavskog okruga, a građanima koji su ga dočekali ispred Doma kulture u toj opštini poručio da je to sastanak koji se tiče njihove budućnost i da će u naredne dve godine u tom kraju biti urađeno više nego u prethodnih 20.

„Gadžin Han je za nas strahovito važan, jer nećemo da se život ugasi već da napredujete, da imate siguran posao i da možete da garantujete budućnost svojoj deci“, poručio im je Vučić.

Kako je rekao, biće uložena velika sredstva u industrijsku zonu i njeno opremanje.

„Da napravimo da imate posao, da radite, da dobijete prvu, ali i drugu platu u kući“, rekao je Vučić.

Najavio je da će mnogo biti uloženo u obnovu puteva, jer to mnogo znači u opštinama sa velikim brojem sela i zaselaka.

„Uradićemo za dve godine više nego u prethodnih 20 godina“, naglasio je predsednik.

Ispred Doma kulture okupio se veliki broj meštana, a Vučić ih je zamolio da se raziđu, kako bi čuvali zdravlje i da se svakako vakcinišu.

Srbija „juri“ rast BDP-a u 2021. od 6,5 odsto

Komentarišući nove prognoze međunarodnih finansijskih institucija, Vučić je rekao da će Srbija imati veći rast BDP-a ove godine i od zemalja u regionu i u evrozoni.

Na pitanje novinara da prokomentariše novu prognozu Svetske banke da će rast Srbije biti pet odsto, a regiona 4,4 odsto, Vučić je rekao da će Srbija opet imati veći privredni rast od regiona.

„Bićemo bolji i od evrozone, kojoj je MMF smanjio procenu sa 5,2 na 4,5 odsto, gde imate zemlje kao što su Španija i Italija sa mnogo nižom bazom danas jer su imali i po minus 10 i minus 15 odsto BDP-a u prethodnoj godini, ali i od njih ćemo biti uspešniji“, naveo je Vučić.

Poručio je da Srbija neće biti zadovoljna ni sa pet odsto, već će juriti i rast od 6,5 odsto, jer bi to značilo povećanje plata i penzija, kao i bolji život za građane.

Zato moramo da radimo i zato su nam važne vakcine. Ne mogu da propagiram prženje na Suncu niti da razumem da je glavna vest kada možemo na more, već kada možemo normalno da radimo“, naveo je Vučić.

O ekologiji

Govorio je i o ekološkim pitanjima. Predsednik kaže da će projekti iz oblasti zaštite životne sredine dogovoreni sa kineskim partnerima, od kojih će jedan biti i izgradnja spalionice u Doljevcu, biti urađeni u skladu sa najvišim ekološkim standarima, uz primebdu da danas najviše pridika po tom pitanju drže oni koji su uništili sve fabrike i bez dinara dali naše bogatstvo.

Na pitanje novinara u Doljevcu u vezi sa protokolom o saradnji sa Kinezima, za izgradnju deponija, da li će investitor poštovati ekološke standarde, Vučić je primetio da su, kada je dolazio prethodnih godina u taj kraj, postojala mnoga životna pitanja, od nezaposlenosti do drugih, a da je sada, kada je Srbija značajno napredovala, ključno pitanje da li će sve da bude urađeno sa najvišim ekološkim standardima.

„Da, biće urađeno sve u skladu sa najvišim standardima i verujem da ću i lično da učestvujem u predstavljanju tog programa, kako sa Kinezima, tako i sa Evropljanima, jer sa mnogima radimo na ekološkim projektima“, rekao je Vučić.

Dodao je da bi lično želeo građanima da predstavi i projekte izgradnje kanalizacija, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i spalionica, što je sve potrebno za čistiju Srbija, a i kao deo Zelene agende, dodajući da je ponosan jer je mnogo projekata počelo da se radi.

„A najsmešnije mi je kada nam pridike drže oni koji su uništili sve fabrike u Srbiji i ne samo to, već su bez dinara dali naše bogatstvo, poput onog što su dali Rio Tintu. Danas oni dolaze da prostestuju protiv nas zbog Rio Tinta, a sve papire potpisali su oni od 2009. do 2011. I ja moram da slušam kako se iživljavaju danas nad nama, a mi ‘ni luk jeli, ni luk mirisali'“, rekao je Vučić.

Dodao je da će nadležni ispraviti „sve gluposti“ koje su nasledili od prethodnika i da će učiniti sve da ljudi u Nišu, Doljevcu budu zadovoljni.

„Odvratno kada siledžije drže predavanje o ženama“

Predsednik se osvrnuo i na temu nasilja nad ženama. Vučić je rekao da je odvratno kada siledžije drže predavanje kako i na koji način treba da se ophodite prema damama.

Vučić je, odgovarajući na pitanje zbog čega su izostale reakcije na izjavu bivše supruge Dragana Đilasa da je tukao svoju ženu, a digla se bura oko Dragana Markovića Palme, kazao da mu je žao što vidi, kako je rekao, „coktanje pojedinih dama“ na to, a koje bi dizale ustanak da je neko od vlasti digao ruku na ženu.

„Mislim da su građani to odlično razumeli“, naveo je on.

 

Naslovna fotografija: Hazir Reka/Reuters

 

Izvor Tanjug/RTS, 27. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u