Ustoličenje patrijarha 23. maja u Pećkoj patrijaršiji, istog dana se bira i mitropolit u CG

Uvođenje patrijarha u presto u Peći nosi sa sobom jasnu simboliku, jer se njime potvrđuje da se SPC ne odriče Kosova i Metohije kao mesta svog duhovnog rođenja

Simbolično ustoličenje patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj patrijaršiji održaće se 23. maja, a istog dana trebalo bi da se izabere i novi mitropolit crnogorsko-primorski, saznaje Informer.

Uvođenje patrijarha u presto u Peći nosi sa sobom jasnu simboliku, jer se njime potvrđuje da se SPC ne odriče Kosova i Metohije kao mesta svog duhovnog rođenja. Svečani obred ustoličenja u Patrijaršiji poslednji put je organizovan 2010, kada je u drevni tron srpskih prvojerarha uveden tadašnji patrijarh Irinej.

Ovo je potvrdio i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i najozbiljniji kandidat za naslednika pokojnog vladike Amfilohija.

„Već šesti-sedmi mesec, administriram Mitropolijom crnogorsko-primorskom i sada razmišljam samo o tome da tu dužnost administratora Mitropolije obavim časno i pošteno, a ostalo je sve stvar Svetog arhijerejskog sabora.“

Istakao je da rado ide u susret toj odluci, jer je na dve dužnosti u isto vreme vrlo teško biti.

„Razrešiće se to sve sa Saborom u maju mesecu. Neka Bog da da sve bude regularno i kako valja i svi ćemo biti spremni da prihvatimo odluku kakva god ona bila“, rekao je episkop Joanikije za Vijesti.

Otac Backović o Temeljnom ugovoru

Sveštenik SPC u Crnoj Gori, o. Miajlo Backović, ističe da je Temeljni ugovor važan dokument za pravno funkcionisanje Mitropolije.

„Izbor Mitropolita i druga pitanja u ovom veoma bitnom trenutku za našu Crkvu će biti riješena na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve koji će početi vjerovatno ustoličenjem našeg novog patrijarha, Njegove svetosti gospodina Porfirija na službi 23. maja u Pećkoj patrijaršiji.

Još jedan veoma važan dokument za pravno funkcionisanje naše Mitropolije crnogorsko-primorske je i ugovor između države i Crkve. Takvi ugovori već su ranije potpisani sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori. Moram da podsjetim da je tadašnja vlast u Crnoj Gori ucjenjivala našu Mitropoliju, uslovljavajući je da se registruje pa onda priđe potpisivanju ovog pravnog akta. Na tu ucjenu mi nismo mogli da pristanemo jer bi registracija značila da formalno-pravno postojimo od tog trenutka i da gubimo kontinuitet državotvorne Crkve koja kao takva postoji bez prekida 800 godina na ovim prostorima, dakle od njenog vaspostavljanja na Miholjskoj Prevlaci 1220 godine do danas.

Naša pomjesna Crkva, sveštenstvo i monaštvo su bili diskriminisani i zato sada nakon slobode koju je prije svega donijela Crkva Božija, narod, ovaj dokument će nas u pravnom smislu staviti u ravnopravan položaj sa drugim tradicionalnim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori.

Oni koji bi da taj ugovor preispituju i opstruišu njegovo potpisivanje žele da nastave progon jedine kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i na kraju to je ugovor koji definiše odnose Crkve i države, zato neka oni koji smatraju da je država njihova privatna “prćija” shvate da su dio ružne prošlosti i da sada više nema povlašćenih i građana drugog reda, sada smo svi isti i svi napokon ravnopravni i slobodni! Crkva u koju ti i takvi nisu nikad ni išli, nije kao neke njihove NVO organizacije koje zovu crkvom, ona je bogočovječanski organizam kojim upravlja Gospod a koji čuva narod Božiji!“, zaključio je Backović.

Mandić i Injac o izboru mitropolita

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže da je ovo izuzetno dobra vest.

„Izbor mitropolita crnogorsko-primorskog treba da bude svečani čin na kom ćemo dobiti novog verskog poglavara koji će dodatno učvrstiti jedinstvo SPC i srpskog naroda. Nemam nikakve sumnje da će Sveti arhijerejski sabor doneti najbolju odluku koja će nastaviti kontinuitet sa arhipastirskim delovanjem mitropolita Amfilohija i njegovih velikih prethodnika na tronu Svetog Petra Cetinjskog. Potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore jeste, takođe, izuzetno dobra vest i ona predstavlja pobedu one apsolutne većine građana Crne Gore koji su se prošle godine pobunili protiv diskriminacije naše SPC“, podvlači Mandić.

Verski analitičar Željko Injac kaže da jedan deo vernika iz Crne Gore vidi Joanikija kao Amfilohijevog naslednika

„Nekoliko eparhija SPC je upražnjeno i njima sada administriraju drugi episkopi. Da li će se to administriranje nastaviti u pojedinim eparhijama, pa između ostalih i u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ili će na Saboru biti izabrani novi episkopi, ostaje na volju vladikama SPC da na majskom Saboru o tome odluče, kao što je uostalom rekao i vladika Joanikije. Postoji želja dela vernika iz Crne Gore da vladiku Amfilohija na cetinjskom tronu nasledi Joanikije. O tome konačnu odluku daje Sabor, a kandidata ima više od jednog“, zaključuje Injac za Informer.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor IN4S, 26. april 2021.

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u