Otvoreno pismo 20 generala o građanskom ratu izazvalo buru u Francuskoj

Bivši francuski generali i vojno osoblje su u pismu upozorili predsednika Emanuela Makrona da deluje protiv nadiruće opasnosti mržnje zbog socijalnih tenzija, verskog ekstremizma ili se u budućnosti suoči sa situacijom sličnom građanskom ratu.

Otvoreno pismo je inicijativa penzionisanog oficira žandarmerije Žan-Pjera Fabre-Bernadaka koja je objavljena na njegovom blogu Place Armes, internetskoj zajednici vojnog osoblja.

Potpisalo ga je 20 penzionisanih generala i više od 1.000 zvaničnika različitog ranga u vojsci, policiji i žandarmeriji koji su tvrdili da u trenutnim okolnostima ne mogu ostati „ravnodušni“ i „pasivni gledaoci“.

„Opasnosti se povećavaju, nasilje se povećava iz dana u dan. Ko bi pre deset godina predvideo da će jednom profesoru biti odsečena glava kad napusti fakultet?“, pita se u pismu, napominjući sve veće socijalne probleme, verski ekstremizam i „mrske i fanatične partizane“.

U pismu se navodi da je islamizam u Francuskoj rezultirao pokušajem stvaranja okruga „tamo gde se zakoni Republike ne primenjuju“ i „pretvaranja u teritorije podložne dogmama suprotno našem ustavu“.

Tvrdi se da vladajuća sila koristi policiju kao opunomoćenika i žrtvenog jarca u demonstracijama poput Žutih prsluka kroz koje Francuzi izražavaju očaj.

Pismo podstiče vladajuću raspravu da se krene dalje od „tihovanja i mržnje“ i postupa, u suprotnom biće odgovornih za građanski rat i nekoliko smrtnih slučajeva nastalih u rastućem haosu.

Fabre-Bernadak čija najnovija knjiga Prokleta Francuska – između medijskog linča i svakodnevnog nasilja, objavljena prošlog meseca, takođe govori o sličnim narativima i prelomima u francuskom društvu zasnovanim na identitetima poput fašističkog, islamofobnog i homofobnog.

U raspravi na Sud radiju ranije ove nedelje, rekao je da se plaši trenutne situacije koja vodi ka eksploziji.

„Neću reći reč građanski rat, ali nije daleko“, rekao je.

Pismo je podržala liderka krajnje desnice Marin Le Pen u desničarskom listu Valer aktuel.

„Zabrinutost koju hrabro izražavate ne može ostati u fazi izražavanja ogorčenja, koliko god moćna bila. U demokratiji je potrebna potraga za političkim rešenjem koje se mora materijalizovati kroz projekat smenjivanja“, rekla je, pozivajući penzionisano vojno osoblje da se pridruži njenoj kampanji na predsedničkim izborima 2022. godine.

Izvor Anadolija/Kurir, 24. april 2021.

Makronu prete građanskim ratom?

U Francuskoj raste polemika oko otvorenog pisma koje su potpisali bivši pripadnici vojske, upozoravajući na pretnju građanskim ratom.

Grupa od 20 penzionisanih vojnih generala potpisala je otvoreno pismo u kojem poziva armiju da izvrši vojni puč i zbaci predsednika Emanuela Makrona s vlasti. Grupi penzionisanih generala priključilo se još 80 bivših visokih oficira, što dodatno daje na težini otvorenom pismu.

Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, jedne od najpoznatijih vojnih jedinica u svetu. On je izgubio počasti kao general u penziji nakon što je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.

Navodi se da predsednik Francuske Emanuel Makron ne može da zaustavi dezintegraciju zemlje koju vrše islamisti.

Pismo je objavljeno u desničarskom magazinu Valer aktuel i u njemu se otvoreno poziva armija da izvrši vojni puč kako bi se sprečio građanski rat u Francuskoj.

Pismo je prvi put objavljeno 21. aprila, na dan 60. godišnjice neuspelog državnog udara.

„Čas je težak, Francuska je u opasnosti“, rekli su potpisnici.

Poruka Marin le Pen

Marin le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog saveza, poslala je poruku penzionisanim generalima u kojoj im daje potpunu podršku: „Pozivam vas da se angažujete u bitki koja je počela i bitki koja je iznad svih bitaka, bitki za Francusku. Kao građanin i kao žena političar ja delim vašu patnju“, navela je Marin le Pen.

Njen odgovor stigao je istog dana kada je izvršen fatalan napad nožem u policijskoj stanici jugozapadno od Pariza, što se tretira kao mogući teroristički napad. Ona je posebno apostrofirala slučaj patriote generala Pjera de Viljera, bivšeg šefa generalštaba, koga je Makron otpustio 2017. godine, nakon što je javno kritikovao predsednika zbog smanjenja izdvajanja za armiju.

To je prvi put od nastanka pete republike da je predsednik smenio šefa generalštaba.

Na predsedničkim izborima naredne godine upravo se očekuje žestok obračun Makrona i Le Penove, koja prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja ima veću podršku u javnosti.

Osuda

Pismo je oštro osudila Makronova vlada, upoređujući ga s neuspelim vojnim udarom koji su pre 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsednika Šarla de Gola.

„Ovo nisu prihvatljive akcije“, rekla je ministarka odbrane Florens Parli u ponedeljak, dodajući da su pripadnici vojne službe prekrišli zakon koji traži od njih da ostanu politički neutralni.

„Naravno, biće posledica“, rekla je Parli dodajući da je naredila načelniku Generalštaba da ih disciplinuje.

Francuska je u opasnosti

„Francuska je u opasnosti. Nekoliko smrtnih opasnosti joj preti. Čak i u penziji, ostajemo vojnici Francuske i ne možemo u sadašnjim okolnostima ostati ravnodušni prema sudbini naše lepe zemlje. Dezintegraciju zemlje čine islamske horde iz predgrađa, koje odvajaju velike delove nacije i pretvaraju ih u teritoriju podložnu dogmama suprotnim našem ustavu“, navodi se, između ostalog, u pismu.

Ministarka besna

Ministarka odbrane Francuske Florens Parli besno je reagovala na objavljivanje pisma penzionisanih generala.

„Oni su u penziji i nisu više aktivni vojnici, nemaju nikakvu funkciju i predstavljaju samo sebe. Neutralnost i lojalnost su dva principa koji su ključni za svakog vojnika. Politizacija armije će oslabiti naše vojne sposobnosti i ugroziti Francusku. Vojska nije u kampanji i ona je tu da brani i zaštiti zemlju“, rekla je ona.

Naslovna fotografija: Lionel Bonaventure/AFP via Getty Images

Izvor Bi-Bi-Si/B92, 27. april 2021.

BONUS VIDEO: