Nakon sastanka sa Stoltenbergom Kurti potvrdio da ipak dolazi na dijalog sa Beogradom, ali u junu

„Imaćemo prvi susret na najvišem nivou. Mi imamo na umu precizan vremenski okvir i složili smo se da će do susreta doći pre kraja juna”, izjavio je Borel nakon susreta sa Kurtijem

Dijalog između Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije (EU) nastavlja se pre kraja juna, saopštio je u četvrtak evropski šef diplomatije Žozep Borel nakon susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Kurti, koji boravi drugi dan za redom u prvoj poseti Briselu nakon što je stupio na dužnost premijera, potvrdio je učešće na junskom samitu.

“Imaćemo prvi susret na najvišem nivou. Mi imamo na umu precizan vremenski okvir i složili smo se da će do susreta doći pre kraja juna”, izjavio je Borel novinarima nakon susreta sa Kurtijem.

Šef evropske diplomatije je podvukao da evropski put Kosova zavisi od dijaloga, te da proces nema alternativu.

“Postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa je od suštinskog značaja za napredak ka evropskoj perspektivi. Bez toga (dijaloga) ovaj put će biti blokiran”, poručio je Borel, tražeći od kosovskog premijera da se konstruktivno angažuje u procesu. On je takođe ocenio da dijalogom Kosovo dobija “međunarodno priznati status”.

Zašto juni, a ne maj?

Dan pre, Kurti je novinarima u Briselu izjavio da se neće 11. maja odazvati na sastanak u okviru nastavka dijaloga sa Srbijom. Sastanak je za 11. maj prvobitno najavio takođe Borel, tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Briselu ove sedmice.

Na pitanje novinara zašto je odbio 11. maj a prihvatio kraj juna za dolazak u Brisel kako bi nastavio razgovore, Kurti je spomenuo niz domaćih obaveza ali i neophodnost da Kosovska vlada ima pristupa dokumentima iz prethodnih sporazuma u dijalogu. On je najavio sastanak sa opozicijom na Kosovu jer je potreban i njihov doprinos.

“Želim principijelan i dobro pripremljen dijalog. Ne mislim da možemo sebi priuštiti nove greške i neuspehe krahove. Zato, dobro pripremiti dijalog znači shvatiti ga (dijalog) ozbiljno”, rekao je kosovski premijer i dodao da je spreman da negde u junu otpočne dijalog sa Srbijom.

Podrška NATO-a

Kurti se pre Borela, u četvrtak, sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji je rekao kako NATO podržava napore za ponovno pokretanje dijaloga Srbije i Kosova. U saopštenju NATO-a navedeno je kako je Stoltenberg naglasio da dijalog ostaje “jedini način za postizanje trajnog političkog rešenja na Zapadnom Balkanu”.

Generalni sekretar Alijanse je takođe ponovio da je misija KFOR-a koju na Kosovu vodi NATO fokusirana na to da omogući sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Kosovski premijer je nakon susreta objavio na Tviteru da je Stoltenbergu preneo da članstvo Kosova u NATO “čini region i Evropu mnogo sigurnijim”.

 

Kurti će se u četvrtak u Briselu sastati još sa sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Kurti je u Briselu u prvoj zvaničnoj poseti kao premijer Kosova, a dvodnevnu posetu je započeo u sredu susretom sa premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom. On se sastao i sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, te sa više evropskih komesara. U sredu uveče je imao radnu večeru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Dijalog Kosova i Srbije, koji je počeo pre deset godina uz posredovanje EU bio je prekinut 2018. godine nakon što je Kosovo uvelo uvozne takse na proizvode iz Srbije, te ponovo pokrenut 2020. godine.

Poslednja runda Kosova i Srbije u okviru dijaloga na najvišem nivou je održana 7. septembra 2020. godine kada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer Kosova Avdulah Hoti. Na tom susretu je srpska strana pokrenula pitanje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Nakon toga kosovska strana više nije bila spremna da se vrati za pregovarački sto kako bi nastavila diskusiju oko ove teme.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/ATV

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 29. april 2021. 

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u