Zagreb: Pomoći ćemo Prištini da formira vojsku

Banožić je kao „jako dobru” ocenio saradnju Hrvatske vojske sa Kosovskim bezbednosnim snagama i dodao da Hrvatska prenosi svoja „iskustva i znanja”

Hrvatska je spremna da pomogne vlastima u Prištini da transformiše bezbednosne snage u regularnu vojsku, izjavio je danas ministar odbrane Mario Banožić nakon sastanka sa ministrom kosovskih privremenih institucija Armendom Mehajom.

„Ovo je bila prilika da naglasimo važnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u regularnu vojsku. Hrvatska je spremna da podrži taj proces”, rekao je Banožić novinarima u Zagrebu.

Banožić je rekao i da će „ta saradnja dodatno povezati naše zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu”. Najavio je da će, kako je kazao, „hrvatsko i kosovsko ministarstvo odbrane uskoro potpisati novi memorandum o razumevanju”.

Banožić je kao „jako dobru” ocenio saradnju Hrvatske vojske sa Kosovskim bezbednosnim snagama i dodao da Hrvatska prenosi svoja „iskustva i znanja”.

Rekao je i da je do sada 60 pripadnika KBS završilo školovanje u Hrvatskoj.

Trenutno se dva helikoptera i 34 vojnika HV-a nalaze na Kosovu u okviru KFOR-a, mirovne operacije NATO-a, a Banožić je najavio da će ovog meseca hrvatski kontingent biti povećan za jednu jedinicu i imaće 150 vojnika.

Mehaj je kazao da je „Hrvatska regionalni saveznik i partner Kosova”.

Zahvalivši na podršci, rekao je da „vidi Hrvatsku kao budućeg mentora” koji će pomoći Prištini na putu prema NATO-u.

„Regionalna sigurnost i stabilnost mogu se postići samo ako sarađujemo”, rekao je kosovski ministar, preneo je Indeks.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

 

Izvor Politika, 30. april 2021.

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u