U Hrvatskoj se peva o klanju Srba, Milanović osuđuje „Pupovčevu policiju“

Grupa navijača marširala je kroz Borovo Selo pevajući „Oj, Hrvatska, mati, Srbe ćemo klati“ i uzvikujući „Ubij Srbina“, a za njom je išao policijski automobil

Opština Borovo na svojim Fejsbuk stranicama objavila je dva snimka na kojima se vidi više desetina mladića kako prolaze mestom u nedelju, na pravoslavni Vaskrs, u pratnji policije. Skandiraju pesmu „Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati“, te „Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati“, dok se na drugom snimku snimci čuje „Ubij Srbina“.

S obzirom da je kolona prolazila Borovom u pratnji policije, Novosti, nedeljnik koji izdaje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, poslao je pitanje Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj o kakvom skupu se radi te zašto krivci nisu sprečeni u iskazivanju govora nacionalne mržnje.

Snimak 1 možete pogledati ovde.

Portparol PU Dragoslav Živković potvrdio je da su u nedelju, 2. maja, oko 6.30 sati ujutro, nakon što su položili vence na memorijalnom spomeniku 12 hrvatskih redarstvenika, dvadesetak mladića krenulo u koloni kroz mesto te da su izvikivali neprimerene poruke.

Snimak 2 možete pogledati ovde.

Kako je rekao Živković, policija je odmah reagovala, izdvojila one koji su vikali preteće poruke, utvrdila njihov identitet i provela kriminalističko istraživanje, prenosi portal Novosti.

Inače, juče su pripadnici vukovarskog ogranka navijača zagrebačkog „Dinama“ Bed blu bojs u Borovu Selu iza spomenika dvanestorici hrvatskih policajaca poginulih na početku sukoba u Hrvatskoj, naslikali mural u njihovu čast.

 

Izvor Sputnjik, 02. maj 2021.

 

Milanović: Pupovčeva policija nije radila svoj posao

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je „gnusan govor mržnje“ u Borovu sramota i za svaku osudu, ali je konstatovao i to da „Pupovčeva i Plenkovićeva policija“ nije radila svoj posao.

Podsetimo, grupa navijača marširala je kroz Borovo Selo pevajući „Oj, Hrvatska, mati, Srbe ćemo klati“ i uzvikujući „Ubij Srbina“, a za njom je išao policijski automobil.

“Grupa muškaraca danas je u Borovu podsticala na nasilje, koristeći gnusan govor mržnje protiv naših sugrađana Srba. To je sramota i za svaku osudu. Ali video sam da im je tamo, mirnim auto-mimohodom asistirala i policija, policija kojom upravljaju zajedno Plenković i Pupovac. Što je tamo radila policija, ako nije preventivno štitila red i zakon? Još će biti da sam ja kriv što Plenkovićeva i Pupovčeva policija u Borovu nije radila svoj posao danas. Kao što ga nije radila kada je s groblja u Borovu trebalo maknuti mauzolej neplivaču Šoškočaninu. Da, meni smeta, kao što bi mi smetao spomenik Maksu Luburiću. A nekome odgovora da taj spomenik bude tamo i provocira. I da se ništa ne čini”, napisao je Milanović.

N1 Zagreb javlja da je policija identifikovala muškarce, kao i da su išli da polože venac u Borovom Selu, povodom 30. godišnjice ubistva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su 1991. godine u Borovu ubili iz zasede.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Fejsbuk/Općina Borovo Opština Borovo

 

Izvor N1, 02. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u