Bosna i Hercegovina – agonija koja traje

Ima li želje među Bošnjacima da se Banjaluka ispoštuje kao ravnopravna i da se sa njom pravi novi dogovor o funkcionalnoj državi? Ukoliko nema, agonija će se nastaviti, sve do razlaza

Šta je cilj muslimanske političke elite u BiH? Šta je „bošnjački kurs“ koji se bespogovorno sledi? Nenad Kecmanović, jedan od najupornijih istraživača političkih okolnosti u savremenoj B-H politici i svedok brojnih istorijskih događaja, jedared je podelio utisak kako nad Sarajevom i dalje lebdi duh Omer paše Latasa.

„Koljenovići“, o kojima pisahu Andrić, Selimović i Vojislav Lubarda, imali su veći ili manji uticaj na „kreiranje čaršijskog ambijenta“ u kojem se odluke donose. O tome jadikuje Fikret Abdić, koji se nije snalazio u tim „sarajevskim političkim igrama“. Iako je donosio presudan broj glasova SDA, više se cenilo mišljenje njemu potpuno nepoznatih likova bez ikakvih formalnih nadležnosti koji su imali direktan prolaz do Alije Izetbegovića.

U toj i takvoj „političkoj čaršiji“, sa kolena na koleno, prenosio se aber o strašnom zulumu Omer pašinom, krvavom slamanju pobune koja „našu zemlju opusti i našu staru snagu zauvijek slomi“. Čovek koji je u ime sultana „skršio begovat“ naučio je i buduće generacije da se padišahova ne poriče.

Političko slepilo

A padišah danas stoluje, svojevremeno je to slikovito objasnio jedan iz „čaršije“, ne u Carigradu – nego u Vašingtonu. Praćenje američkog stava, uvek i svuda, pretvorilo se u apsolutno političko slepilo, u verovanja obećanjima vašingtonskih pomoćnika zamenika i zamenika pomoćnika čak i kada je jasno da ona ne mogu biti ispunjena, čak i kada su u očiglednoj suprotnosti sa realnim stanjem.

I tako, ubeđeni da je dejtonski okvir samo prelazna faza, već četvrt veka žive održavajući priču o privremenosti i prelaznosti, čekajući da im bude ispunjeno obećano o konačnom i neopozivom prelasku u „novu fazu“. Bezentitetsku! Unitarističku!

Povremenim akcijama, čiji broj ne manjka, ali čiji intenzitet slabi, pa više nije ni senka nekadašnje snage, pomoćnici zamenika i zamenici pomoćnika stavljaju im do znanja da obećanje i dalje važi, neka priču održe još malo. Do sledećih izbora. Lokalnih, parlamentarnih, američkih, pa onda u krug. Vreme za one koji u BiH ostaju – prolazi, pokolenje koje nema strpljenja da čeka iz BiH – odlazi.

Besperspektivnost je endemska, razočaranost u sve i svakoga hronična. Osim kod zaduženih za „zidanje mitova“, onih koji idu „tragom drevnih Bošnjana“ (naslov istorijske monografije koju su napisali koautori od kojih nijedan nije istoričar), objašnjavajući kako je tu vazda postojao samo jedan „remetilački faktor“, potomci vlaških doseljenika, danas „genocidaši“. Otuda i „stajanje ispred naroda“ Bakira Izetbegovića, naroda koji će valjda, ako zatreba, povesti i u rat, jer on bi, tobože „radije umro nego dopustio da genocidaši zavladaju“.

Bivši član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (Foto: predsjednistvobih.ba)
Bivši član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (Foto: predsjednistvobih.ba)

Ostaje samo nejasno ko bi tu ratovao, da li ovi vremešni uporni koji su ostali ili oni mladi, razočarani i umorni koji su otišli!? Rat je nekome brat. Ratom bi se neki i ovajdili. Ali, gde je tu vajda za uporne i umorne, za BiH, sa svim entitetima i kantonima, konstitutivnim i inima narodima. Da li je Izetbegović svestan onoga što izgovara? Da li je čaršija koja mu aplaudira, ona ista čaršija koja odbija i vakcine od Srbije bez obzira što vakcine nisu srpske (a šta i ako jesu srpske!?) svesna čemu aplaudira?

Da li svi zajedno zaista veruju da je rat rešenje i da bi nakon tog rata, ako bi do njega došlo, ishod bio išta drugačiji nego što je danas? Ili možda misle da je zarad bezentitetskog i unitarističkog, konačno i neopozivo rešenje moguće etničkim čišćenjem!? Ta manite ih, ionako su to samo potomci doseljenih Vlaha. Ili možda misle da će ih ovoga puta pomoćnici zamenika i zamenici pomoćnika tako silno podržati, da će ostvariti Holbrukovo obećanje po cenu bombardovanja i Banjaluke i Beograda, ako ustreba i nuklearnim arsenalom. Ta manite ih, ionako su to samo „genocidaši“.

Alternativa je razlaz

Darko Tanasković, osvrćući se na poslednje stavove Mustafe Cerića upozorava da je to „put koji se sve uverljivije potvrđuje kao civilizacijski ćorsokak“. Neće niko ratovati za BiH, ni zamenici pomoćnika ni pomoćnici zamenika, niti će rizikovati kvarenje računice na drugim stranama da bi menjali ishode u BiH.

Povremene akcije kojima broj ne manjka usmerene su pre svega ka održavanju budnosti i napetosti, da slučajno nekome ne bi palo da u BiH predlaže nova rešenja, čeprka po „mitovima“, pokušava dogovor u cilju stvaranja funkcionalne dvoentitetske države. Valjda misle da će jednog dana doći vreme za dedejtonizaciju, iako je vreme za to prošlo, nepovratno i davno. Političko slepilo i bespogovorna odanost padišahovim obećanjima kakva god da su, zato ostaju idealno sredstvo za držanjem tog „valjda“ na infuziji, do daljnjeg.

Muslimanska politička elita ostaje vezana za cilj stvaranja bezentitetske i unitarne BiH. „Bošnjački kurs“ je čvrsto okrenut ka Vašingtonu, ne gleda se čak ni napred, ne gleda se čak ni kakvo je vreme u tom Vašingtonu, kamoli na druge strane. „Nacionalno“ i „državno“ su da se stvori nacionalna država. Ali, tu se sada otvara bezbroj pitanja, toliko da je lako zaključiti kako cilj nije realan, ovako postavljeni interesi nisu ostvarivi, samim tim se pokazuje i da je kurs pogrešan. Najveći problem sa Sarajevo je što će ovakav „govor“ uvek naići na „odgovor“. Akcija rađa reakciju! A kada odgovori i reakcije dosegnu određeni obim i snagu, onda više neće biti povratka nazad – BiH će se raspasti.

I uzrok toga neće biti „genocidaši“, već nerealne procene, preterane ambicije i strah od duha Omer paše Latasa. Uz ovaj problem ide i činjenica da se uslovi za raspad još uvek nisu stekli, te će govori i odgovori, akcije i reakcije – produžavati agoniju koja traje, dosadašnja besperspektivnost još se može pokazati i kao „era prosperiteta“. Ili se možda nešto može promeniti? Ili možda sve može na bolje izaći?

Panorama Sarajeva (Foto: Wikimedia/Julian Nyča, CC BY-SA 4.0)
Panorama Sarajeva (Foto: Wikimedia/Julian Nyča, CC BY-SA 4.0)

Moglo bi, ali uz uslov da se prvo promeni cilj u Sarajevu. Tako bi se i kurs pomerio za makar jotu. Ima li hrabrosti za tako nešto? Ima li volje da se prihvati realnost koja traje već četvrt veka? Ima li želje da se Banjaluka ispoštuje kao ravnopravna i sa njom pravi novi dogovor o funkcionalnoj državi? Alternativa je razlaz, tu pretnje ratom i nagoveštaji sankcija suštinski malo šta mogu promeniti.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Yukof, CC BY-SA 4.0

 

Izvor Sputnjik

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u