J. Janjić: Patrijarh Porfirije hoda stopama patrijarha Pavla

Svojim vaskršnjim aktivnostima i ručkom sa beskućnicima, patrijarh Porfirije pokušava da, kao i nekada patrijarh Pavle, pokaže da svaki čovek zaslužuje pažnju

Ono što je radio patrijarh Pavle, danas prepoznajemo, bar u ovim početnim koracima u delima i postupanju patrijarha Porfirija, kaže za Sputnjik doktor kulturoloških nauka Jovan Janjić, redovni član Pravoslavne akademije nauka i umetnosti i Srpske duhovne akademije, komentarišući njegov ručak na Vaskrs sa beskućnicima i šetnju Beogradom na Veliki petak.

Dr Janjić koji je autor knjige Budimo ljudi – život i misli patrijarha Pavla objašnjava da se u crkvi za sveštenike kaže da su sveštenoslužitelji a za sveštenike i ostali narod služitelji Božiji.

„U crkvi se i kroz crkvu traži da čovek služi čoveku. Kakao je patrijarh Pavle govorio, „zemaljski vladari vladaju a u crkvi se služi“. Što imate veći čin imate i veću obavezu bogosluženja. Kako je on postupao kao patrijarh i srpski prvojerarh on je bio svima sluga i to kako je radio patrijarh Pavle danas prepoznajemo u postupcima patrijarha Porfirija,“ napominje naš sagovornik.

Ručak sa beskućnicima za primer

Zadatak sveštenika i patrijarha jeste da budu u službi čoveka jer kaže se za sveštenika da je pastir, što znači da on treba da brine o svom duhovnom stadu, o svim ljudima i da ličnim primerom pokazuje na koji način treba slediti one vrline koje treba da krase čoveka.

„To je ovim svojim uskršnjim aktivnostima ali uopšte od kada je stupio na tron SPC pokazao naš novi patrijarh Porfirije. Kada čovek sa najvećom crkvenom dužnošću, prvojerarh crkve, ode na ručak sa beskućnicima, znači sa onima koji nemaju ništa u materijalnom smislu, on na taj način daje primer svim drugima da treba prevazilaziti razlike među ljudima u svakom smislu jer je bitno sagledati čoveka kao jedinstveno i neponovljivo biće,“ objašnjava dr Janjić.

Na ovaj način, dodaje sagovornik Sputnjika, patrijarh Porfirije pokušava da, kao i nekada patrijarh Pavle, pokaže da svaki čovek zaslužuje pažnju a ovim činom je dao primer i onima koji su na vlasti i drugim ljudima od moći da ne treba da se sa pozicije na kojoj se nalaze ponašaju nadmeno prema drugima.

Podsetio na patrijarha Pavla

„Svakom čoveku treba pružiti ruku, osnažiti ga i pomoći mu da ostvari životnu misiju koja mu je od Boga poverena. Dakle, pre svega izgrađivati lik čovečiji u duhovnom smislu, a to se radi kroz crkvu, ali i pomoć da čovek i u tom materijalnom svetu zadobije osnovno što mu je potrebno za život“, napominje naš sagovornik.

Podsećanja radi, patrijarh srpski Porfirije proveo je Vaskrs najpre sa beskućnicima sa kojima je zajedno ručao u crkvenoj narodnoj kuhinji, a nakon toga je podelio paketiće bolesnim mališanima u Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“. Razgovarao je s njima o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju „sobu i kupatilo“.

Srpski patrijarh Porfirije na posao u Patrijaršiju u Beogradu svakodnevno dolazi bez službenog vozila, a na Veliki petak je razdaljinu od devet kilometara umesto automobilom prešao pešice i bez pratnje. Zbog toga je fotografija patrijarha Porfirija kako pešači „Mostarskom petljom“ mnoge podsetila na fotografiju patrijarha Pavla dok se vozi tramvajem.

Šta je patrijarh Porfirije govorio o pokojnom patrijarhu Pavlu, ali i o mitropolitu Amfilohiju i Vladeti Jerotiću, kao i o tome kako biti čovek i hrišćanin u „novoj realnosti“, službi u Zagrebu i emocijama koje ga obuzmu kad poseti Jasenovac, mogli ste da saznate emisiji Dok anđeli spavaju, gde je bio gost Marine Rajević Savić:

 

Autor Brankica Ristić

 

Naslovna fotografija: đakon Dragan Tanasijević/spc.rs

 

Izvor Sputnjik, 04. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u