Hrvatska otvara vojnu bazu na Kosovu; Vučić: Primili smo poruku

„Dali smo veliku podršku Kosovu da uđe u regionalne i međunarodne organizacije. Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti“, rekao je Radman

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u Prištini da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp radi veće bezbednosti, naglasivši i podršku dijalogu sa Beogradom i ukidanju viza EU za kosovske žitelje.

„Podržavamo bilateralni dijalog između Kosova i Srbije i nadamo se da će rešenje biti pronađeno, rekao je Gordan Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskom ministarkom Donikom Grvalom.

Istakao je da je Hrvatska protiv svake promene granica u istočnoj Evropi.

„Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu – Kfor, a operacija Kfora ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije“, naveo je Radman.

Izrazio je nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u junu, i preneo očekivanje da će jednostranu nezavisnost Kosova priznati i zemlje koje to nisu učinile.

„Republika Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima. Ne smemo da zaboravimo činjenicu da je Hrvatska među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova. Dali smo veliku podršku Kosovu da uđe u regionalne i međunarodne organizacije. Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti“, rekao je Radman.

Dodao je da su „Hrvatska i Kosovo tradicionalno dve prijateljske zemlje koje imaju veoma dobre odnose“, i otkrio da je Hrvatska obezbedila 10.000 vakcina protiv COVID-19 za stanovnike na KiM.

Donika Grvala je rekla da je Hrvatska podržavala Kosovo i pre posle jednostrano proglašene nezavisnosti i da je podrška nastavljena u kasnijim fazama razvoja.

„Razgovarali smo i o spoljnopolitičkim prioritetima Kosova i evroatlantskim integracijama i potrebi da imamo kontinuirane konsultacije sa hrvatskom državom, kako bismo imali koristi od hrvatskog znanja i iskustva“, dodala je Grvala.

Hrvatski ministar se kasnije u Prištini sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani a onda i s premijerom Aljbinom Kurtijem.

Osmani je prenela hrvatskom ministru da proces dijaloga sa Beogradom ne bi trebalo da bude povezan s liberalizacijom viza, jer je prema njenim rečima Priština već ispunila kriterijume za liberalizaciju viznog režima, uprkos činjenici da je bilo dvostruko više kriterijuma od ostalih zemalja.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 06. maj 2021.

 

Vučić: Primili smo poruku

Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić je zapitao zašto je nekome potrebno da se hvali i da učestvuju na takav način.

„Mogli su da odbiju Kfor, ali su sa namerom doneli takvu odluku da bi dodatno unizili Srbiju. Primili smo poruku i razumeli“, istakao je Vučić nakon obilaska mobilnog punkt za vakcinaciju u selu Zvečka kod Obrenovca povodom najave hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp.

Srbima na Kosovu i Metohiji koji su zbog ovoga zabrinuti, poručio je da se ne brinu i da će za nekoliko dana ići u Brisel gde će razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, jer, kako ističe, želimo da izbegnemo sukobe i sačuvamo mir.

„Svi oni koji misle da će biti novih Oluja, novih pogroma i proterivanja življa, moja poruka i garancija je da se to neće desiti“, istakao je predsednik Srbije, dodajući da su svi oni jaki, ali da to što su planirali neće da se dogodi.

On je ukazao i da Hrvatska iako je priznala nezavisnost Kosova ne može da se pravi da ne zna šta Srbija misli o KiM, da se pravi da ne zna da je to naša teritorija i da na njoj živi veliki broj Srba koji imaju sećanje na stradanja u prošlosti.

„Ne može niko da vas unizi, već možete samo sami ako se nedolično ponašate“, dodao je predsednik.

Vučić je naveo i da će poruka sutra biti poslata i iz Gradine gde će se obeležavati proboj i stradanje srpskih žrtava u Jasenovcu, kao i pobeda nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

„Srbija se diže“

Predsednik Srbije istakao je da su mnogi mislili da je sa Srbijom završeno, da je zauvek poražena i ponižena i sada kada je počela da se diže, to im ne odgovara.

Vučić je, obilazeći punkt za vakcinaciju u mestu Vrelo kod Uba, na pitanje zašto Srbija svima smeta, a vezano za predstojeće izbore u Herceg Novom, odgovorio tako što je doveo u vezu to što je Srbija posebno 1999. i 2000. ponižavana, ekonomski uništavana opštom pljačkom i da se ponašala poput neke vazalne zemlje prema kolonijalnim silama, a da je danas zemlja počela da se diže.

„Nismo pokazivali ni nacionalni ponos ni nacionalno dostojanstvo, nismo stvari nazivali pravim imenom. Agresiju smo nazivali intervencijama, a sada smo počeli zemlju da dižemo“, rekao je predsednik.

Zato, kako je rekao, treba da postavimo pitanje zašto bi crnogorske komite Đukanovića trebalo da se raduju zbog uspeha Srbije, ili zašto bi se, oni u Hrvatskoj koji su se radovali progonu Srba u „Oluji“, koji su de fakto sahranili Srbiju i računali da će zauvek biti neuspešna, radovali našem uspehu.

„Srbija se diže. Prvi put posle mnogo godina srpska vojska prestigla je hrvatsku. Očekujemo ove godine da pređemo 50 milijardi apsolutne vrednosti BDP-a. Kada sam postao premijer to je bilo svega 34 do 34,5 milijardi“, rekao je Vučić.

Naglasio je da su to činjenice po metodama Eurostata.

Istakao je da moramo da radimo da vratimo Srbiju nazad na mesto na kojem je bila.

„Narod će proceniti ko je radio u njegovom interesu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas želeo da komentariše to što je njegova najava o razgovorima o ujedinjenu SNS-a i SPAS-a Aleksandra Šapića izazvala reakcije pre svega jednog dela opozicije u javnosti, dodajući da je njemu najvažnije šta će reći građani na izborima.

„Ne želim o takvim stvarima da govorim. Vidim da se svi već raduju kako su pobedili na izborima, i ja im čestitam na tome, a konačno ću da čestitam kada se prebroje glasovi“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u selu Zvečka kod Obrenovca.

On je istakao da su za njega najvažniji glasovi građani na izborima, a svetinja – volja naroda, a ne ono što pišu pojedini političari i njihovi mediji.

„A, narod će proceniti ko je radio u njegovom interesu“, rekao je Vučić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 07. maj 2021.

 

Reakcija Vulina na najavu otvaranja baze

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se o tome da li će neka zemlja poslati vojnike na Kosovo i koliko će tih vojnika biti u okviru Kfora odlučuje isključivo u skladu s Rezolucijom 1244.

Vulin je takvom izjavom reagovao na najavu hrvatskog ministra inostranih poslova Gordana Grlića Radmana da će „Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu“,

„Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu s principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom ‘braće po oružju'“, odgovorio je Vulin na molbu Kosovo onlajna da prokomentariše najavu šefa hrvatske diplomatije i njegovu izjavu da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promjeni granica u istočnoj Evropi.

Vulin je dodao da ne sumnja „da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što s Kurtijem može da smisli“.

Vulin navodi i da kada „ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica onda je jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba“.

„Licemerje s kojim o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo s onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije i kako je cepanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti“, izjavio je ministar Vulin.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/EU Debates | eudebates.tv

 

Izvor Tanjug/Fakti, 06. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u