Obrt u Hrvatskoj: Država će se žaliti na odluku suda o usvajanju dece

Žalbu će, navodi se, podneti Ministarstvo za rad, porodicu i socijalnu politiku na odluku Upravnog suda, kojom je poništeno rešenje tog resora

Država Hrvatska će se žaliti na odluku Upravnog suda prema kojoj je istopolnim partnerima dozvoljeno da usvajaju decu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo za rad, porodicu i socijalnu politiku.

Žalbu će, navodi se, podneti Ministarstvo za rad, porodicu i socijalnu politiku na odluku Upravnog suda, kojom je poništeno rešenje tog resora, jer životnim partnerima Ivi Šegoti i Mladenu Kožiću nije obrazloženo zašto nije u interesu dece da se njima dodeli status usvojitelja.

U saopštenju Ministarstva stoji da će oni kao i do sada postupiti po svakoj pravosnažnoj presudi. Jutarnji list podseća da je usvajanje dece od strane gej parova podelilo Evropu: liberalna zapadna Evropa je to zakonski omogućila u poslednjih desetak godina, a na istoku tradicionalistički pokreti u više zemalja su uspeli da u ustave ubace da je brak, pre svega, institucija muškarca i žene i na taj način zabrane istopolne brakove i usvajanje dece.

Dodaje se da u proseku 76 posto građana EU veruje da bi homoseksualci trebalo da imaju ista prava kao ostali građani, prema ispitivanju Evrobarometra iz 2019. To je porast od osam procenata u odnosu na 2015, s tim da se uočava veliki jaz unutar Evrope – u Švedskoj to misli 98, a u Rumuniji 38 odsto građana.

U Hrvatskoj 44 posto građana smatra da homoseksualci treba da uživaju ista prava kao heteroseksualni građani, navodi Jutarnji list.

 

Naslovna fotografija: Cecilie Johnsen on Unsplash 

 

Izvor Sputnjik, 07. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u