Škotska premijerka nakon izborne pobede obećala referendum o nezavisnosti

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne stranke Nikola Stardžon izjavila je danas da će istrajati u planovima da se održi novi referendum o nezavisnosti Škotske, nakon što su rezultati pokazali da će njena partija pobediti na izborima za parlament Škotske, mada neće imati većinu.

„U normalnoj demokratskoj debati, stranke koje na izborima nešto obećaju i budu izabrane moraju da ispune te obaveze. Apsurdno je da u Škotskoj izgleda imamo druge partije koje su odlučne da blokiraju stranku ili stranke, koje su dobile mandat”, rekla je Stardžon za Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

Rezultati izbora pokazuju da će Škotska nacionalna stranka, zajedno sa Škotskom Zelenom partijom, imati značajnu većinu poslanika koji se zalažu za nezavisnost, prenosi Rojters.

SNP, kojoj bi ovo bio četvrti mandat na vlasti, najavila je da će tražiti da se održi novo izjašnjavanje o odvajanju od Velike Britanije ukoliko osvoji većinu u parlamentu koji ima 129 poslanika.

Ovo bi moglo da izazove sukob sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, koji odbija mogućnost takvog izjašnjavanja jer kaže da su se Škoti već opredelili 2014. godine da ostanu u Velikoj Britaniji, dodaje Rojters.

 

Naslovna fotografija: Jane Barlow/PA via AP

 

Izvor Politika, 08. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u