U svetu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Povodom Dana pobede nad fašizmom, u Moskvi je održana vojna parada. U 27 gradova širom Ruske Federacije učestvovalo je više od 60.000 vojnika

U svetu se danas obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj, a 76 godina od kapitulacije nacističke Nemačke ceremonije će biti prilagođene uslovima pandemije koronavirusa.

U Berlinu je 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Georgij Žukov ispred savezničkih snaga ratifikovao sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

U Moskvi će biti održana tradicionalna Parada, inače najveća vojna smotra na svetu povodom ovog dana, ali je pod znakom pitanja letački program, jer se na severu Moskovskog regiona očekuje kiša sa susnežicom.

I širom Evrope se obeležava Dan pobede, u znak sećanja na žrtve i završetak Drugog svetskog rata, ali i Dan Evrope zbog početka stvaranja zajednice evropskih zemalja, pet godina kasnije.

Evropska služba za spoljne poslove Evropske unije (EEAS) je navela na sajtu da zbog restriktivnih mera usled pandemije koronavirusa neće biti ceremonije u Briselu, ali da će biti virtuelnih događaja.

Francuska je jedna od retkih država koja će obeležiti Dan pobede tako što će predsednik Emanuel Makron danas položiti venac na spomenik Neznanom junaku uz ograničeno prisustvo zvaničnika i vojske, prenosi Tanjug.

Dan pobede će se obeležiti i u Australiji, s obzirom na to da je oko 10.000 australijskih vojnika izgubilo život u borbama sa nacističkim snagama.

Kula Menara visoka 421 metar u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru danas će biti u znaku boja Evropske unije, kako zbog Dana pobede, tako i zbog Dana Evrope.

Drugi svetski rat je okončan nekoliko meseci posle 9. maja 1945. godine, tačnije 2. septembra, bezuslovnom kapitulacijom Japana nakon što su SAD bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Rat je počeo 1. septembra 1939. nemačkom invazijom na Poljsku.

U njemu su učestvovale brojne zemlje sveta, koje su osnovale dva suprotstavljena vojna saveza: sile Osovine, na čelu sa Nemačkom, i Saveznici, na čelu sa ŠSR, Velikom Britanijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je najsmrtonosniji rat u istoriji čovečanstva, jer je poginulo, veruje se, između 50 do 75 miliona ljudi.

 

Izvor Politika, 09. maj 2021.

 

U Moskvi održana Parada pobede

U Moskvi i drugim gradovima Ruske Federacije održana je vojna parada. Na Crvenom trgu defilovalo 12.500 vojnika i 190 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike i 76 aviona i helikoptera. Šest jurišnih aviona Su-25BM obojili su nebo bojama državne zastave. Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod, poručio je Vladimir Putin.

Povodom Dana pobede nad fašizmom, u Moskvi je održana vojna parada. U 27 gradova širom Ruske Federacije učestvovalo je više od 60.000 vojnika.

Zvona sa Spaske kule na Crvenom trgu označila su početak Vojne parade u Moskvi. Uobičajeni protokol je „dolazak“ zastave Ruske Federacije i Zastava pobede, 150 divizije.

Paradu u Moskvi predvodio je vrhovni komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov.

Saljukov je predao paradu ministru odbrane Sergeju Šojguu, koji je pozdravio vojnike i čestitao Dan pobede.

Predsednik Vladimir Putin čestitao je državljanima Rusije dan pobede, nakon što mu je Šojgu podneo izveštaj.

Predsednik Rusije je rekao da je pobeda od kolosalnog značaja. „Uvek ćemo pamtiti da je veličanstvenu pobedu nad nacizmom ostvario sovjetski narod“, rekao je Putin.

Poručio je da je sovjetski narod izrekao istorijsku presudu nacizmu i pobedio ga.

Neće biti oproštaja za one koji su zaboravili lekcije iz Drugog svetskog rata i za one koji i dalje prave planove o agresiji, rekao je Putin.

„Rat je doneo toliko nepodnošljivih iskušenja, tuge i suza, da se to ne može zaboraviti. A neće biti oproštaja ili izgovora za one koji ponovo kuju agresivne planove“, rekao je ruski predsednik, koji je tokom govora proglasio minut ćutanja.

Nakon himne Ruske Federacije, usledio je defile pešadije. Crvenim trgom prva je marširala četa dobošara u pratnji grupe koja nosi simbole pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

U paradnom stroju su, između ostalih, bili pitomci Vojne akademije za vezu „Maršal Budjoni“, paradni stroj vojne policije Oružanih snaga Ruske Federacije, stroj Akademije civilne zaštite Ministarstva za vanredne situacije i drugi.

Defilovali su operativne divizije „Deržinski“ iz sastava snaga Nacionalne garde Rusije, paradni stroj 4. gardijske tenkovske divizije „Andropov“. Sverusko kozačko društvo predstavljaju paradni strojevi kozačke jedinice iz Kubanja i Donske jedinice.

Pešadijski deo parade završili su kadeti moskovske Više škole opšteg smera.

Prvi put u paradi učestvovale su studentkinje Vojne akademije vazdušne odbrane i paradne jedinice kadetskog korpusa Istražnog komiteta.

Pravo da otvore paradu pripalo je pripadnicima 1. gardijske tenkovske armije Crvene zastave na tenkovima iz Velikog otadžbinskog rata – T-34 -85.

U sastavu mehanizovane kolone je bilo više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila porodice „Tajfun“, borbena vozila pešadije, taktički raketni sistem „Iskander M“, višecevni raketni sistem „Tornado S“, samohodna haubica, artiljerijski sistem „Koalicija SV“.

Vazdušni deo parade otvorila je grupa od tri helikoptera Mi-26.

Defile je završilo šest jurišnih aviona Su-25BM, bojeći nebo iznad Moskve bojama državne zastave Ruske Federacije.

U vazduhoplovnom delu parade učestvovali su akrobatski timovi „Ruski vitezovi“ i „Striži“ u avionima Su-30SM i MiG-29, „Berkuti“ u helikopterima Mi-28N, posade strateških raketnih nosača Tu-160 i Tu-95MS, avioni vojne transportne avijacije Il-76, lovci Su-35S, bombarderi Su-34 i Su-24M, helikopteri Mi-26, Mi-8, Ka-52, posade aviona Mig-31K i Su-57 i jurišnih aviona Su -25.

Putin je pozdravio je veterane pred odlazak sa Crvenog trga. Na kraju vojne parade orkestar je izveo pesmu „Pobeda je i dalje mlada“.

Predsednik Rusije, pored zidina Kremlja, položio je venac na grob Neznanog junaka, odajući počast borcima Sovjetskog saveza, palim tokom Velikog otadžbinskog rata protiv nacističke Nemačke od 1941. do 1945. godine.

Inače, svi vojnici učesnici parade vakcinisani su protiv kovida.

Zbog pandemije kovida akcija „Besmrtni puk“ će drugu godinu zaredom biti održana onlajn.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor RTS, 09. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u