Debakl DPS-a u Herceg Novom, Srbin na čelu Nikšića, Krivokapić stiže u Beograd

Prema rezultatima izbora u Herceg Novom vlast se može formirati i bez učešća DPS-a i DF-a. Demokrate, Novska lista sa pokretom URA i Pravom CG mogu imati prostu većinu odbornika

Dobitnici jučerašnjih izbora u Herceg Novom su koalicija okupljena oko Demokrata i Novska lista, gubitnici DPS i Demokratski front.

Izbori u Herceg Novom održani juče najava su prekompozicije na političkoj sceni u Crnoj Gori. Sve do parlamentarnih izbora 30. avgusta na crnogorskoj političkoj sceni imali smo DPS i suprostavljeni Demokratski front kao dvije najjače snage, a da li novski izbori najavljuju promjenu, vidjećemo u vremenu koje predstoji.

Naime, prema rezultatima izbora u Herceg Novom vlast se može formirati i bez učešća DPS-a i DF-a. Demokrate, Novska lista sa pokretom URA i Pravom Crnom Gorom mogu imati prostu većinu odbornika u lokalnom parlamentu.

Rezultati izbora u Herceg Novom

Koalicija okupljena oko Demokratske Crne Gore osvojila je najveći broj glasova na izborima u nedjelju u Herceg Novom i biće u prilici da formira lokalnu vlast sa tradicionalnim partnerima u tom gradu.

Prema nezvaničnim informacijama, na 100 odsto obrađenog materijala koalicija „Ni lijevo ni desno, pravac Novi“ je osvojila 4.507 glasova, 27,21 odsto ili 10 mandata, „Evropski tim za Herceg Novi“ osvojio je 3.657 glasova, 22,08 odsto ili osam mandata, a koalicija okupljena oko DF-a i SNP-a „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ – 3.225 glasova, 19,4 odsto ili sedam mandata.

Najveće iznenađenje izbora – Novska lista osvojila je čak 19 odsto glasova, 3.159 glasova ili sedam mandata, Prava Crna Gora – 738 glasova, 4,46 odsto i jedan mandat i „Crno na bijelo“ – 1.275 glasova, 7,7 odsto ili dva mandata.

Veliki pad u odnosu na parlamentarne izbore doživjela je koalicija oko DF-a koja je izgubila više od pet hiljada glasova, kao i DPS koji je na znatno manjoj izlaznosti od 15 odsto izgubio hiljadu glasova.

Na prošlim parlamentarnim izborima DPS je osvojio 4.737 glasova, koalicija oko DF-a 8.353, a Demokrate 3.963. Ura je osvojila 1.144 glasova. DPS, i pored osvojenih 22 odsto, više nije pojedinačno najjača partija u lokalnom parlamentu, već je taj primat preuzela Demokratska Crna Gora.

Istorijski momenti

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je koalicija okupljena oko te stranke u Herceg Novom osvojila deset mandata i da vlast ima osvojenih 80 odsto glasova, a opozicija 20 odsto, ocjenjujući da je to istorijski rezultat. Bečić je kazao da se desilo nekoliko istorijskih momenata:

„Naš politički subjekt je na istorijskom maksimumu, 80 naprema 20 odsto je odnos vlasti naspram opozicije. To je najubjedljivija pobjeda ne samo u Herceg Novom već u istoriji višepartizma. Istorijski je i što je i naša lista imala više glasova nego cjelokupna opozicija okupljena oko DPS-a. ‘Ni lijevo ni desno, pravac Novi’ ima oko 28 odsto podrške što je rast oko 40 odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Imaćemo 10 odborničkih mandata. DPS i SD su u avgustu imali 27 odsto, a sada imaju 22 odsto što je kontinuitet ozbiljnog pada podrške, odnosno osam mandata. Koalicija ‘Za budućnost Novog’ je imala u avgustu 44 odsto podrške a sada oko 19 odsto podrške, odnosno sedam mandata. URA će imati dva mandata, Prava Crna Gora jedan mandat, a Novska lista je osvojila 19 odsto, odnosno sedam mandata. Obećali smo građanima da ćemo biti najjača izborna lista i smatram da je to dobro za Crnu Goru u cjelini, jer jača politika centra, čistine i moralne obnove Crne Gore”, naveo je Bečić.

Nosilac liste Stevan Katić kazao je da je Herceg Novi „zadao posljednji udarac DPS-u“, proglašavajući pobjedu. „Nakon izbora u Nikšiću mislili su da su napravili rezultat, ali ovo je dokaz da DPS nestaje sa političke scene”, naveo je Katić.

„Pobjeda svih koji misle dobro Herceg Novom”

Lider koalicije ,,Za budućnost Herceg Novog i Boke“ Ivan Otović kazao je da je DPS na održanim lokalnim izborima osvojio manje u odnosu na prošle lokalne izbore.

„Velika pobjeda svih nas, srpskog naroda i svih onih koji misle dobro našem gradu. Rezultat naše koalicije u odnosu na lokalne izbore 2017. je bolji za 25 odsto, rekao je Otović uz ocjenu da je njegova koalicija snaga koja će pokrenuti Herceg Novi i da će od sjutra sa partnerima krenuti u rad za dobrobit grada.“

Kazao je da sa Novskom listom i Pravom Crnom Gorom imaju 15 mandata.

„Mi smo ti koji smo luča slobode uprkos tome što je premijer Krivokapić stao na stranu Demokrata. Odbranili smo naše i pojačali naš rezultat i mi ćemo biti oni koji će raditi za ovaj grad. Čestitam i drugima na rezultatu. Pozivamo na široki konsenzus. DPS je poslat u prošlost”, rekao je Otović.

Lider URA Dritan Abazović kazao je nakon izbora u Herceg Novom da je izuzetno zadovoljan rezultatom i da su „ostvarili 30 odsto više nego na parlamentarnim izborima“.

„Dokazano je da građanska opcija raste i da možemo da vodimo dostojanstveno kampanju sa pristojnim ljudima. Građani Novog su položili veliki ispit demokratije, nikakvih tenzija nije bilo. DPS nema šanse da pobijedi, jer nije bilo radikalizma”, rekao je Abazović. Izbori, kako je rekao, treba da budu praznik demokratije.

U ime koalicije ,,Evropski tim za Herceg Novi“ medijima se obratio poslanik DPS-a Petar Ivanović koji je rekao da je rezultat izbora u Herceg Novom pokazao da je poražena politika nacionalizma, te da je pobijedila građanska opcija.

„Demokrate nijesu pobjednici, kako se to predstavlja, već je to koalicija Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića, dakle u Novom nije pobijedila jedna stranka nego koalicija”, kazao je Ivanović.

Dodao je da je u Herceg Novom pobijedila građanska opcija i da je DPS spreman da razgovara sa partnerima koji dijele njihove vrijednosti. Kazao je da su zadovoljni izbornim rezultatom, jer se pet partija takmičilo protiv jedne. Prema prvim reakcijama, nijedna partija i koalicija nije trenutno raspoložena za tu saradnju.

 

Autor Boban Novović

 

Izvor Sputnjik, 10. maj 2021.

 

Kovačević predsjednik Opštine Nikšić

Kako je najavljivao još od objave prvih rezultata nikšićkih izbora, iste večeri – Marko Kovačević na današnjoj sjednici Skupštine opštine Nikšić izabran je za predsjednika te opštine.

Kovačević će dužnost prvog čovjeka opštine Nikšić obavljati u naredne četiri godine, odlukom 22 odbornika koja čine novu većinu u lokalnom parlamentu (Za budućnost Nikšića – Mir je naša nacija i Crno na bijelo). On je na proteklim izborima predvodio listu koalicije Za budućnost Nikšića koja je na izborima 14. marta osvojila 11 odborničkih mandata.

Neposredno pred početak sjednice, Milutin Simović je pisanim putem obavijestio predsjednika skupštine da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Opštine Nikšić.

Kovačević je, na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta, kazao da su sa predstavnicima druge dvije izborne liste, praveći novu vladajuću većinu, imali korektan dogovor o budućem upravljanjem Nikšićem.

”Pronašli smo se u želji da ponudimo budućnost i bolji život za sve bez izuzetka, da ono što budemo napravili i nova radna mjesta koja budemo otvorili pripadaju svim našim sugrađanima, a ne samo izabranima“, kazao je Kovačević.

On je poručio da neće stvarati autsajdere, „niti uskraćivati, već otvarati prostor i jačati građanina Nikšića kroz suverenitet ove zemlje”.

Govoreći o učinku prethodne vlasti, Kovačević je kazao da nije potrebno objašnjavati kakva je pustoš ostala iza Demokratske partije socijalista (DPS), i da se ovih poslednjih dana osjeća „miris tankih slojeva asfalta po mnogim ulicama i uličicama“.

„Vjerovatno je u pitanju još jedna namještaljka poslova za svoje partnere, još jedno, oproštajno, zavlačenje ruku u džep naših građana. Jedino se postavlja pitanje da li će fakture za te poslove stići nama, kao novoj vlasti, ili su pare već odnešene”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, bivša vlast je prethodnih 30 godina uništavala Željezaru, Boksite, Metalac i ostalo po čemu je Nikšić bio prepoznat i u kojima je radio veliki broj ljudi.

„Na nama je da dovedemo investitore i otvaramo nova radna mjesta i to će biti mjera našeg uspjeha i osnov oporavka našeg grada”, rekao je Kovačević i dodao da će im prioritet uvijek biti građanin i služenje poslu na dobrobit grada. On je, govoreći o kolegama iz sadašnje opozicije, rekao da oni žele da svoj partijski poraz predstave kao društveni.

Odbornik koalicije „Evropski tim za Nikšić“, Boris Muratović, rekao je da je Simović podnio ostavku uoči početka sjednice jer se odlučio na džentlmenski čim, ne želeći da ulaze u bilo kakve pravne procese, čime bi odugovlačili izbor predsjednika opštine.

„Već na prvom koraku smo pokazali svoju veličinu i da ne želimo da usporavamo bilo kakve procese razvoja naše opštine, već da ćemo biti aktivni sudionici u svemu tome”, naveo je Muratović.

Odbornici te koalicije glasali su protiv izbora Kovačevića, a njihova odbornica Sonja Milatović rekla je da je nedopustivo da se na čelu opštine nađe čovjek koji u skupštinsku salu ulazi nakon intoniranja državne himne.

„Kovačević je čuvar vrijednosti i baštinar ideologija koje se potpuno nespojive sa putem od kojeg ne želimo da odstupimo u ime moralnog duga koji imamo prema našim precima koji su živote dali za ovaj grad. On je borac za ideje za koje nema mjesta u našem ideološkom programu, zbog čega ga smatramo nedostojnim za funkciju prvog čovjeka grada”, rekla je Milatović.

Odbornica Građanskog pokreta URA, Tatjana Đurišić Bečanović, rekla je da Kovačević nije ničim zaslužio takvo vrijeđanje.

„Procjenjujte njegov rad, pa ga onda vrijeđajte. DPS, luča tog evropskog tima, spržila je ovaj grad koji treba da se podiže iz pepela, a vi insistirate na putu kojim idete, a to je put korupcije i kriminala”, rekla je Đurišić Bečanović.

 

Autor Dijana Savović

 

Izvor MINA/Vijesti, 10. maj 2021.

 

Krivokapić uskoro u poseti Beogradu i Banjaluci

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je veoma zadovoljan što postoji komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije i izrazio uverenje da će uskoro uslediti uzajamne posete na najvišem državnom nivou.

On je naveo da je nekoliko puta razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, te da o boljim odnosima dve zemlje svedoče brojne posete crnogorskih ministara Beogradu.

Crnogorski premijer je najavio posetu Sloveniji, te Sarajevu i Banjaluci. Krivokapić je rekao za Nova.rs da je Vlada Crne Gore stabilna i da će trajati pun mandat u skladu sa zakonom.

On smatra da je polarizacija u crnogorskom društvu veštački izazvana i da podele na prosrpske i procrnogorske nacionaliste stvaraju samo oni koji od tih podela i sukoba profitiraju, ne samo politički već i finansijski.

„Cilj im je da izrežiranim protestima sačuvaju sve ono što su proteklih decenija stekli šireći mržnju i podjele u državi. Ova Vlada im je u tome najveća prepreka“, poručio je Krivokapić.

On kaže da ga ne pogađaju stavovi da zloupotrebljava poziciju premijera sekularne države svojim verskim razmišljanjima.

„Žao mi je što mnoge iritira činjenica da je aktuelni crnogorski premijer vjernik i pravoslavni hrišćanin. Svoje vjere se ne stidim i baš zato što sam vjernik i hrišćanin uvijek sam poštovao i cijenio svakog čovjeka, ma kojoj vjeri, naciji ili rodu pripadao. Tako će biti i u budućnosti“, naglasio je Krivokapić.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/MediaBiro 

 

Izvor Fakti, 09. maj 2021.

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u