Француски председник Емануел Макрон током посете Турске, Истанбул, 27. октобар 2018. (Фото: Ozan Kose/AFP/Getty Images)

Francuski oficiri opet pisali Makronu: Sprema se građanski rat i Vi to dobro znate

„Građanski rat se kuva u Francuskoj i Vi to znate vrlo dobro. Vreme je za akciju da sačuvamo našu otadžbinu i ovaj put se radi o opstanku naše zemlje“, napisano je u pismu

„Građanski rat se kuva u Francuskoj i Vi to znate vrlo dobro“, napisali su aktivni oficiri francuske vojske u pismu predsedniku Emanuelu Makronu. Oni su na taj način podržali penzionisane generale, koji su ranije napisali otvoreno pismo u sličnom tonu kojim ukazuju na manjak bezbednosti i protivekstremističke politike.

Pismo oficira, baš kao i prethodno pismo generala, objavio je francuski magazin Valer aktuel. Imena oficira koji su ga pisali nisu objavljena, ali je ukazano da se radi o „borcima koji zaslužuju respekt“.

„Radi se o višim oficirima čija čast je pogažena u prethodnim nedeljama. Na hiljade francuskih vojnika potpisalo je otvoreno pismo, vojnika koji su dali sve od sebe braneći našu slobodu. Tretirate ih kao pobunjenike, iako im je jedini greh to što vole svoju zemlju i žale njen pad“, stoji u pismu.

U njemu se navodi da se vidi „nasilje u našim gradovima i selima“ i kako „mržnja prema Francuskoj i njenoj istoriji postaje pravilo“.

„Građanski rat se kuva u Francuskoj i Vi to znate vrlo dobro. Vreme je za akciju da sačuvamo našu otadžbinu i ovaj put se radi o opstanku naše zemlje“, napisano je u pismu.

Prethodno je isti magazin objavio pismo više od 1.000 vojnih službenika, među kojima je i 20 penzionisanih generala, koji od Makrona i vlade traže da stupe u akciju protiv opasnosti od islamizma i religioznog fanatizma, koji, prema njihovim navodima, „mogu podeliti društvo i izazvati građanski rat u državi“.

Oni su naveli i da bi vojska mogla da interveniše u slučaju da vlasti sprovode blagu politiku prema ekstremizmu.

Francuski zvaničnici, uključujući i premijera Žana Kasteksa, osudili su to pismo.

Fransoa Lekontr, načelnik generalštaba francuske vojske, rekao je Parizijenu da će 18 oficira potpisnika pisma, koji su identifikovani, biti kažnjeni.

Međutim, Marin Le Pen, lider Nacionalnog fronta, podržala je pismo oficira.

„Dok nepoštena vlast opisuje pismo penzionisanih generala kao najveći francuski problem, ovo se zapravo dešava u našoj zemlji“, napisala je ona na Tviteru, podelivši link sa vešću o brutalnom prebijanju policajca tokom operacije protiv švercera droge u predgrađu Pariza Banjoleu.

 

Naslovna fotografija: Ozan Kose/AFP/Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 10. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u