Gardijan: Velikoj Britaniji preti scenario brzog raspada

Državni brod počinje da se raspada. Postepeni raspad Ujedinjenog Kraljevstva pružiće priliku svakom od tri naroda da svoje poslove počne da vodi po svom

Uticajni londonski dnevni list Gardijan objavio je tekst u kojem prognozira – raspad Velike Britanije.

Fakti u sažetoj formi prenose glavno iz tog teksta:

Sada ne sanja samo Škotska o nezavisnosti. Ideja razdvajanja od Engleske postaje popularna i u Velsu i Severnoj Irskoj. Popularnost ideje nezavisnosti brzo raste u tri kraljevstva Velike Britanije.

U Škotskoj, tri stranke koje podržavaju izlaz iz Velike Britanije (Škotska nacionalna stranka, Zelena i Alba), na korak su od formirnja parlamentarne većine. Ako Vestminster dozvoli drugi referendum i osigura njegovu regularnost, Ujedinjeno Kraljevstvo će doći do svog kraja.

Pre nekoliko godina se ideja o nezavisnosti Velsa činila ekscentričnom. Imala je podršku najviše 10 odsto stanovništva. A istraživanje sprovedeno u martu pokazalo je da je sada 39 odsto Velšana spremno da podrži istupanje svog kraljevstva iz Velike Britanije. Partije Plaid Kermi i Grin, koje se zalažu za nezavisnost Velsa, na izborima narednih dana trebalo bi da dobiju značajnu podršku.

Severna Irska je ove sedmice proslavila 100 godina svog postojanja. I, gotovo se sa sigurnošću može reći da je to bilo – poslednji put. Njena unija sa Republikom Irskom verovatno će se dogoditi polako. Ako požure, to može biti katastrofa. Međutim, zahvaljujući haosu Bregzita i pojavljivanju granice u Irskom moru – unija se čini neizbežnom. Istraživanje od prošle nedelje pokazalo je da mala većina stanovnika Severne Irske veruje da će se ujedinjenje dogoditi već za njihovog života.

Šta ovo puca?

Državni brod počinje da se raspada. Postepeni raspad Ujedinjenog Kraljevstva pružiće priliku svakom od tri naroda da svoje poslove počne da vodi po svome. Nezavisna Škotska i Vels imaće šansu da odbace kulturu korupcije koju su stvorila pravila Velike Britanije o finansiranju političkih stranaka. Imaće i priliku da oslobode svoju politiku od podrivanja demokratije u organizaciji Vestminstera, a takođe – od britanske kraljevske vlasti i pompeznih rituala.

Škotska i Vels moći će da formiraju ssvoje vlade 21. veka, utemeljene u proporcionalnim svenarodnim izborima, predstavničkoj demokratiji i beskrajnim korekcijama politike.  Ujedinjavanje Irske iziskivaće političku obnovu u oba dela ostrva. Ujedinjenje će stvoriti novu naciju, u skladu sa novima ustavnim principima.

A šta čeka Englesku?

Na prvi pogled: veliki problemi.

Većina će ostati lojalna Konzervativnoj partiji, koju neće obuzdavati zahtevi drugih naroda. Oni će svoje probleme morati da rešavaju bez prekomorskih „prinčeva“. Izgleda da je politička regeneracija Engleske nemoguća bez raspada Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Naslovna fotografija: Belinda Fewings on Unsplash 

 

Izvor Fakti, 09. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u