Hajka sarajevske čaršije na Bazdulja zbog druženja sa Handkeom

Bošnjačka javnost i političari pokrenuli su veliku hajku na pisca Muharema Bazdulja zbog druženja sa Handkeom, za kojeg Komšić tvrdi da je „glorifikator genocida“

Bosanskohercegovačka medijska grupacija „Oslobođenje“ ogradila se od postupaka Muharema Bazdulja nakon što je objavljen snimak na kom se vidi on u društvu sa Peterom Handkeom i Emirom Kusturicom.

Naime, Handke, poznat po negiranju genocida u Srebrenici i podršci Slobodanu Miloševiću, boravio je u Višegradu, gdje mu je Kusturica priredio zabavu, kojoj je prisustvovao i Bazdulj.

Podsjećamo, Bazdulj je podržavao Građanski pokret URA na izborima.

Kako su istakli u Oslobođenju, on više neće biti angažovan kao njihov kolumnista.

Muharem Bazdulj je književnik, prevodilac i novinar.

Do 2009. bio je novinar magazina BH Dani, do 2012. zamjenik glavnog urednika sarajevskih dnevnih novina Oslobođenje. Živi i radi u Srbiji od 2012. godine. Redakciju beogradskog magazina Vreme napustio je 2016. godine, a u posljednje vrijeme bio je kolumnista portala Oslobođenje.ba.

 

Izvor Dnevni avaz, 09. maj 2021.

 

Ko je Muharem Bazdulj

Javnost u BiH danas je ostala šokirana kada se pojavio snimak na kojem Muharem Bazdulj iz Travnika i kolumnista sarajevskog Oslobođenja derneči uz Emira Kusturicu i Petera Handkea u Višegradu.

A ko je Muharem?

Muharem Bazdulj je rođen 1977. godine u Travniku. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. U mnogim medijima u BiH, Srbiji i regionu je objavljivao književne i publicističke tekstove. Njegove knjige su prevedene na njemački, engleski i poljski jezik, a priče i eseji na još desetak jezika.

Do januara 2018. godine objavio je sedam romana, pet knjiga priča, tri knjige kolumni, dvije knjige eseja i jednu knjigu soneta. Dobitnik je dvije najveće srpske novinarske nagrade 2014. godine: nagrade lista Danas „Stanislav Staša Marinković“, koja se dodjeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i nagrade „Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije za najbolju kolumnu ili komentar. Prije toga, 2013. godine, dobio je i nagradu Društva novinara BiH za „najboljeg novinara u kategoriji štampanih medija“.

Do 2009. godine bio je novinar magazina BH Dani, do 2012. godine zamjenik urednika sarajevskih dnevnih novina Oslobođenje. Živi i radi u Srbiji a odnedavno je i državljanin Republike Srbije. 2016. godine u znak ličnog protesta napušta redakciju beogradskog magazina Vreme u kojem je objavljivao od 2003. godine.

 

Izvor Dnevni avaz, 09. maj 2021.

 

Komšić: Handke je glorifikator genocida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na posjetu kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea BiH, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, te je komentarisao i režisera Emira Kusturicu i pisca Muharema Bazdulja koji su ga dočekali u Višegradu, gdje su mu priredili doček.

– Podvriskivanje četnika Emira Kusturice i Muharema Bazdulja sa glorifikatorom genocida Peterom Handkeom, najbolji je dokaz kako u konačnici završava dijalog sa ljudima koji ne uvažavaju nikakve činjenice – istakao je Komšić.

Podsjetimo, Handke je juče boravio u Banjaluci u zgradi Vlade RS gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i drugim domaćinima, a potom je otišao u Andrićgrad gdje mu je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”, za, kako je navedeno, “najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RS tokom 2020. godine Drugi mač – Majska povest”. Tu ga je dočekao i pisac Muharem Bazdulj, koji je već neko vrijeme svoju travničku adresu zamijenio sa beogradskom.

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

Izvor Dnevni avaz, 09. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u