Teroristički napad u školi u Kazanju, Putin izdao hitno naređenje

Nakon pucnjave u kojoj je poginulo devet osoba – sedmoro dece i dve žene, Putin je naložio je šefu Nacionalne garde da hitno razradi novu uredbu o vrstama oružja koje je dozvoljeno za civilni promet

U pucnjavi koja se dogodila u školi u Kazanju poginulo je devet osoba – sedmoro dece i dve žene, saopštio je lider Tatarstana Rustam Minihanov. Među ubijenima je i jedna učiteljica. Minihanov je rekao da je hospitalizovano osamnaestoro dece i troje odraslih. U Tatarstanu je sreda, 12. maj, proglašena za dan žalosti, izjavila je šef pres-službe predsednika Lilija Galimova.

Dva učenika poginula su kada su iskočila kroz prozor sa drugog sprata škole, precizirao je ranije portparol. Prethodno je predstavnik hitnih službi saopštio da je osam učenika i učitelj poginulo u pucnjavi i da je povređeno deset osoba, od kojih je četvoro hospitalizovano. Kako je rekao, u toku je evakuacija dece.

Ranije je saopšteno da su nepoznate osobe otvorile vatru u blizini obrazovne ustanove, a kasnije se začula eksplozija. Prema preliminarnim podacima, tinejdžeri su pucali, jednog je privela policija, a drugi je ubijen. U svim školskim ustanovama pojačane su mere bezbednosti.

Jedan učenik devetog razreda objavio je detalje tragedije.

„Izveli su nas. Najpre su rekli da se zaključamo u kabinetu, što smo i učinili. Zatim se začula snažna eksplozija, a minut kasnije je počela pucnjava“, rekao je on.

Mediji su objavili snimak unutrašnjosti škole posle pucnjave.

 

Izvor Sputnjik, 11. maj 2021.

 

Putin hitno reagovao: Izdato naređenje posle napada u školi

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je šefu Nacionalne garde Viktoru Zolotovu da hitno razradi novu uredbu o vrstama oružja koje je dozvoljeno za civilni promet. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, ovo naređenje izdato je „uzimajući u obzir vrstu malokalibarskog oružja koje je napadač koristio“ u Kazanju.

„Radi se o tome da se ponekad malokalibarsko oružje registruje kao lovačko oružje, koje se u nekim zemljama koristi kao puška i tako dalje. To će takođe hitno razraditi Rosgardija“, objasnio je portparol Kremlja. Putin je takođe izjavio saučešće porodicama poginulih u pucnjavi u Kazanju i poželeo brz oporavak učenicima koji su ranjeni.

Peskov je naveo da je direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov podneo Putinu izveštaj o incidentu u kazanjskoj školi. U pucnjavi koja se dogodila u školi u Kazanju poginulo je osam osoba – sedmoro dece i učiteljica, saopštila je ranije pres-služba predsednika Tatarstana.

 

Naslovna fotografija: Yegor Aleyev/TASS

 

Izvor Sputnjik, 11. maj 2021.

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u