Јахел Вилан

Ambasador Izraela se izvinio zbog komentara koji je Selaković nazvao „bezobrazlukom“

„Bilo je neprofesionalno sa moje strane, zbog čega se izvinjavam. Ono što očekujem od vas je – molim vas, ne stavljajte u moja usta ono što nisam rekao“

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan rekao je da je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike.

„Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosova. To je protiv naših interesa u Srbiji”, rekao je on za TV Prva, preneo je Tanjug.

On je tako odgovorio na pitanje novinara, a povodom sukoba u Gazi i objašnjenja da Izrael brani svoju teritoriju – da li bi onda Izrael povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, i dodao da ne želi da napravi bilo kakav prostor za optimizam za publiku u Srbiji.

„Ja to u ovom trenutku ne vidim tu mogućnost. Sporazum je postignut, Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će premestiti ambasadu u Jerusalim. Ne vidim da će povući priznanje Kosova sve dok su obe strane to prihvate u sporazumu”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje zašto se poziva na sporazum kada srpski zvaničnici to demantuju ambasador kaže da nije video papir.

„Zašto bih ja video taj dokument, to nije moj sporazum, Srbija je potpisala taj dokument. Nisam video nikakav demanti od Srbije i Amerike. Srbija nikada nije demantovala da je stavila potpis. Nisam video da je bilo ko u Srbiji rekao da nisu potpisali sporazum, dokument postoji koliko ja znam”, rekao je on.

Nisam rekao da je Srbija priznala Kosovo

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da nikada nije rekao da je Srbija priznala Kosovo.

„To se nikad nije desilo i zato to nikad nisam rekao. Nadam se da je to jasno”, rekao je Vilan na konferenciji za novinare osvrćući se na izjavu o Kosovu i Metohiji koju je jutros dao za TV Prva.

On je u ambasadi Izraela u Beogradu rekao da je pokušao da bude što profesionalniji kao diplomata, i otvoren što je više moguće.

„Želim da dam kratak komentar, jer sam jutros bio na jednom TV kanalu i video stvari koje nisam rekao, a postalo je velika vest u Srbiji.

Zato želim da pojasnim: upitan o sporazumu s Kosovom, rekao sam da su potpisani ugovori u Vašingtonu odvojeno između Srbije i SAD, kao i između Kosova i SAD. Nikad nisam rekao, niti verujem, niti imam razloga da kažem da je Srbija priznala Kosovo. Nadam se da je ovo dovoljno jasno. Nikad nisam potcenjivao pitanje Kosova”, kazao je on.

Povodom jutrošnje izjave ambasadora reagovao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je negirao da je Srbija u Vašingtonu potpisala sporazum sa Kosovom i istakao da su predstavnici Prištine i Beograda potpisali dva različita dokumenta, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 12. maj 2021.

 

Reakcija Nikole Selakovića

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković negirao je danas tvrdnje ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana da je Srbija u Vašingtonu potpisala sporazum sa Kosovom i istakao da su predstavnici Prištine i Beograda potpisali dva različita dokumenta.

Reagujući na navode ambasadora Vilana izrečene na TV Prva, Selaković je za tu televiziju rekao da je takva izjava „svojevrsni bezobrazluk” i naglasio da su predsednik Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita dokumenta.

„U dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju, a u dokumentu koji je potpisao Vučić stoji da je Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine”, rekao je Selaković i pokazao oba dokumenta, prenosi Tanjug.

Naglasio je da je predsednik Vučić potpisao dokument u kojem se ne pominju ni Kosovo ni Priština, dok je, kako je rekao, Izrael podlegao pritiscima.

Ambasador Vilan je rekao i da je Izrael priznao nezavisnost Kosova pod pritiskom SAD, a Selaković je rekao da to znači da je predsednik Aleksandar Vučić izdržao „jezivi pritisak” u Vašingtonu.

„Srbija treba da se ponosi predsednikom Vučićem koji je bio u stanju da usred Vašingtona izdrži jezive pritiske, da ne potpiše ono što je neko danas pokušao da mu spočitava i da sačuva našu nacionalnu poziciju, a Država Izrael nije uspela da odoli tim pritiscima”, rekao je ministar.

Selaković je kazao i da je u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je „malo verovatno” da do toga dođe posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova.

Ministar je dodao da je predsednik Srbije u stalnoj komunikaciji sa SAD i evropskim liderima po tom pitanju.

„Nakon dogovora u Vašingtonu u roku od sedam dana predsednik Vučić se čuo sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i rekao da će Srbija, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa ovim dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim. O tome je obavešten Netanjahu, da ne bude zabune da smo mi nešto potpisali, pa da smo promenili”, rekao je Selaković.

 

Izvor Politika, 12. maj 2021.

 

Ambasador Izraela: Izvinjavam se

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan ponovo se oglasio o Kosovu i Metohiji nakon izjave o izraelskom priznanju nezavisnosti tzv. Kosova. On je na konferenciji za medije u ambasadi Izraela u Beogradu rekao da je pokušao da bude što profesionalniji kao diplomata, i otvoren što je više moguće i izvinio se.

– Bilo je neprofesionalno sa moje strane, zbog čega se izvinjavam. Ono što očekujem od vas je – molim vas, ne stavljajte u moja usta ono što nisam rekao. Ako nisam bio dovoljno jasan, pitajte. Verujte mi, pokušaću da odgovorim na sve. Želim da se svi usaglasimo da sve što kažem bude napisano kako sam rekao – napomenuo je on.

Osvrnuo se na svoju izjavu koju je dao ranije, gde je kazao kako je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike.

– Želim da dam kratak komentar, jer sam jutros bio na jednom TV kanalu i video stvari koje nisam rekao, a postalo je velika vest u Srbiji. Zato želim da pojasnim: upitan sam o sporazumu s Kosovom rekao sam da su potpisani ugovori u Vašingtonu odvojeno između Srbije i SAD, kao i između Kosova i SAD. Nikad nisam rekao, niti verujem, niti imam razloga da kažem da je Srbija potpisala nešto sa Kosovom. Nadam se da je ovo dovoljno jasno. Nikad nisam potcenjivao pitanje Kosova, kao ni Izraela – kazao je on.

Podsetimo, na izjavu ambasadora hitno je reagovao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao na izjavu izraelskog ambasadora, da je Srbija praktično, Vašingtonskim sporazumom, priznala Kosovo.

– Izjava ambasadora Izraela je svojevrstan bezobrazluk, i ona apsolutno nije tačna – kategorično je rekao Selaković.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Tara Radovanović

 

Izvor B92/Večernje novosti, 12. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u