Hrvatski mediji o „skandalu“ povodom Dana pobede u Srbiji: Dražina slika i nepominjanje Tita

Kako je hrvatski „Jutarnji list“ video obeležavanje Dana pobede nad fašizmom u Narodnom pozorištu u Beogradu

Veliki problemi s istorijom na našim prostorima, pogotovo kada je u pitanju Drugi svjetski rat. Nakon što je u Hrvatskoj vladajuća struktura potpuno ignorisala dan kojim se obilježava saveznička pobjeda nad nacističkom Njemačkom, a podsjetimo da su veliki doprinos toj pobjedi dali i naši partizani antifašisti u Drugim svjetskom ratu (možda se u nekom ironičnom raspletu obilježavanje tog velikog datuma može ubrojiti, premda nije naglašeno, to što je HTV prikazao jedan američki i jedan ruski ratni film, zanemarivši pritom velika hrvatska filmska ostvarenja na tu temu), u Beogradu su, pak, skandalozno pobrkali lončiće te su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proslavili kapitulaciju nacističke Njemačke, ni manje ni više nego uz zvuke nacifašističkih koračnica srpskih kvislinga!

Ne zna se šta je gore – ovo prvo ili ovo drugo, ali je podjednako mučno i ubogo. Naime, na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede u Narodnom pozorištu, koju je prenosila i srpska javna televizija RTS, otpjevane su i recitirane pjesme srpske fašističke organizacije „Zbor“ nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića – „Mrtvi niste“, „Svi za jednoga“ i „Mi znamo borbu što nas čeka“, a da stvar bude još grozomornija stavljen je znak jednakosti između ravnogorskog četničkog pokreta Draže Mihailovića koji je, poznato nam je, sarađivao s nacistima te počinio mnogobrojne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, ali i koljačke pohode nad ‘nepodobnim’ Srbima, te vođe partizanskog pokreta Josipa Broza Tita, člana antifašističke savezničke koalicije!

U jednom trenutku fotografije Draže Mihailovića i Josipa Broza Tita pojavile su se na pozornici gdje je izvođen „ljotićevski recital“.

Podsjetimo da se Dimitrije Ljotić smatra „ocem srpskog fašizma“ te da je vjerno, do kraja, služio nacističkom okupatoru, kao i njegov „Zbor“, koji je organizovan po uzoru na italijanske fašističke i njemačke nacističke stranačke paravojne formacije. Nakon osnivanja i formiranja srpske kvislinške tvorevine na čijem je čelu bio general Milan Nedić (koji se lično pohvalio nacističkom vođi Hitleru već na ljeto 1942. godine da je prvi u Evropi od Srbije učinio „judenfrai“ područje, odnosno „očistio“ Srbiju od Jevreja), Ljotić je formirao Srpski dobrovoljački korpus (SDK), koji je bio dio oružanih snaga Nedićeve Srbije, a kasnije SS divizije nacista. Poginuo je prilikom bijega pred kraj rata kod Ajdovščine.

No, zanimljiv je bio i patetični i kontroverzni govor Aleksandra Vučića, koji nijednom nije spomenuo J. B. Tita, a partizane tek jednom usput kao saradnike Crvene armije, kazavši da je „srpski narod bio najveća žrtva“ te da je „srpski narod predvodio antifašistički pokret u Jugoslaviji“ ne spomenuvši nijednom riječju ostale ovdašnje narode koji su imali jake, ako ne i jače, partizanske pokrete – Slovence, Hrvate, Bošnjake, Crnogorce i Makedonce – a dodatno, osim što im je osporio doprinos u antifašističkoj borbi, Hrvatima je, (bez direktnog spominjanja, ali je iz govora proizlazilo samo po sebi) odredio ulogu nacističkih slugu, ustaša i zločinaca nad Srbima. A zapravo je time ne samo dao ruku revizionistima istorije i omalovažio žrtve i doprinos drugih nego i kompromitovao veliki doprinos Srba u NOB-u.

– Srbi su jasno rekli „Ne fašizmu“ i to nijedan narod na području bivše Jugoslavije to nije tako jasno rekao, kazao je Vučić, obezvrijedivši time doprinos svih drugih naroda bivše Jugoslavije koji su sudjelovali u partizanskom pokretu i oslobođenju, pripisavši Srbima „milionske žrtve“.

Vučić je kazao kako su „Srbi neuporedivo više od drugih naroda na ovim prostorima doprinijeli veličanstvenoj pobjedi nad hitlerovsko-musolinijevsko-pavelićevskim zlom“. Vučić četnike nije rječju spomenuo, ali je, kako smo rekli, Draža Mihailović dobio istovjetan tretman kao i Tito, ali je kazao da pozdravlja sve druge „oslobodilačke srpske i jugoslovenske pokrete“. Holokaust nije spomenuo, kao ni ostale savezničke nacije, osim Rusa, napomenuvši 22 miliona sovjetskih žrtava (kako kaže, najviše je bilo ruskih žrtava), zahvalivši se Crvenoj armiji na oslobođenju, pa čak i svoj govor završio na ruskom čestitavši Dan pobjede. Inače te ljotićevske pjesme („Mrtvi niste“) u novom žestokom nacimetal aranžmanu izvodi „rok“ grupa iz Nikšića Vizant koja se „proslavila“ svojim šovinističkim nastupima u Crnoj Gori protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Organizator „svečane“ akademije Dejan Ristić za beogradsku redakciju N1 televizije kaže kako se ne radi o Ljotićevskoj pjesmi, već o stihovima Momčila Nastasijevića koji, kako kaže, „nije imao bilo nikakve veze s nacizmom i fašizmom“, iako srpski istoričar Milan Radanović misli drugačije.

– Čuli smo stihove ne samo te ljotićevske koračnice, nego i još četiri pjesme Ljotićevog Zbora, fašističke, rasističke, kolaboracionističke organizacije, koja je participovala u kvislinškom režimu – kazao je Radanović. No, na ovo sve ni Vučić, ni iz srpske vlade, čiji su svi ministri bili na Akademiji povodom obeležavanja Dana pobjede, nisu nikako reagovali.

 

Autor Vlado Vurušić

 

Naslovna fotografija: RTS/Snimak ekrana

 

Izvor Jutarnji list, 11. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u