Milanović: Draža je bio budala, jadno je što ga Beograd izjednačava sa Titom

„To je jadno što rade, to je način indoktriniranja i rasturanja dečije i svesti mladih ljudi“, rekao je Milanović novinarima

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ocenio je danas da je izjednačavanje četničkog vođe Draže Mihailovića i antifašističkog lidera Josipa Broza Tita „jadno“ i optužio srpske vlasti da time „rasturaju svest dece i mladih“.

„To je jadno što rade, to je način indoktriniranja i rasturanja dečije i svesti mladih ljudi“, rekao je Milanović novinarima, prenosi Hina.

Milanović je, komentarišući skup u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, gde su na video bimu stajale jedna do druge fotografije Draže Mihailovića i Tita, rekao da Mihailović i Tito nisu isti.

„Ne, nisu isti. Draža Mihailović je jedna obična budala. On nije isti kao Ante Pavelić (fašistički vođa u Hrvatskoj tokom rata), on je bio jedan oportunista i na kraju zločinac“, rekao je Milanović.

Za Mihailovića je rekao da ga je američki predsednik Hari Truman odlikovao zato što je spasio 300 padobranaca.

„To je kao kad opljačkaš banku i onda nekom usput daš burek, usput i kao imaš veliko srce“, kazao je Milanović.

Po njegovim rečima, zločini četnika i njihov kukavičluk su „oportunizam i poznata stvar“, a protiv njih su se „najkrvavije borili“ Srbi, Crnogorci i Hrvati Dalmatinci.

Dodao je da je većina Hrvata tokom rata bila kod kuće i da „biti domobran uopšte nije zločin, to je okej“ te da je od boraca veći deo bio u partizanima, a manji na strani sila Osovine i ustaškog pokreta.

„Ako ne znam šta je u mom narodu bilo dobro i loše, onda sigurno ne mogu aspirirati da vodim taj narod i tu zajednicu kao demokratski izabrani lider. Nažalost, kod naših suseda je sve deluzija“, rekao je Milanović.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Dan pobede nad fašizmom 9. maja, gde su na video bimu jedna pored druge stajale fotografije saradnika nacista Mihailovića i Tita, vođe partizana koji su se protiv njih borili u Drugom svetskom ratu, navodi Hina.

Na tom skupu bili su srpski predsednik Aleksandar Vučić, predsednik parlamenta Ivica Dačić i ministri u srpskoj vladi.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/PIXSELL

 

Izvor Beta/Danas, 11. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u