Dejan Ristić postao v. d. direktora Muzeja žrtava genocida; DSS: Sramno

Nedopustivo je da neko ko svesno negira masovnost zločina nad srpskim narodom u Jasenovcu bude direktor Muzeja žrtava genocida, ističu iz DSS-a

Na današnjoj sednici Vlade Srbije Dejan Ristić, diplomirani istoričar, imenovan je za v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, objavilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Dejan Ristić je srpski istoričar, prevodilac i scenarista i jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.

Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja.

Autor je više desetina naučnih radova i knjiga među kojima se posebno ističe Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941., na osnovu koje su Filmske novosti snimile dokumentarni film „Sećanja iz pepela”, objavilo je Ministarstvo na Fejsbuk nalogu.

Ristić je takođe autor više desetina naučnih radova i knjiga. Obavljao je dužnost upravnika Narodne biblioteke Srbije i državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 12. maj 2021.

 

DSS: Sraman izbor

Koalicija Nacionalno – demokratska alternativa (NADA) koju čini Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, grupa i udruženja građana protivi se odluci da istoričar Dejan Ristić vrši dužnost direktora Muzeja žrtava genocida, zbog njegovog negiranja broja žrtava u Jasenovcu.

Nedopustivo je da neko ko svesno negira masovnost zločina nad srpskim narodom u Jasenovcu bude direktor Muzeja žrtava genocida. U razloge za lično i profesionalno brukanje Ristića koji tvrdi da je bilo najviše 122.000, a ne istinskih 700.000 žrtava u Jasenovcu ne ulazimo, ali upozoravamo da njegovim imenovanjem može biti naneta velika šteta ne samo žrtvama ustaških zločina, već i celom srpskom narodu. Verujemo da će oni koji su odlučili da Ristić bude na čelu ove značajne ustanove shvatiti da je on nesrećno rešenje i da će po hitnom postupku biti razrešen. U suprotnom, državne institucije će preuzeti odgovornost za relativizuju genocida nad srpskim narodom.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Televizija Hram

 

Izvor dss.rs, 13. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u