Karadžića prebacuju u zatvor u V. Britaniji, porodica strahuje za njegov život

„Imam razumne osnovne da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rešenje po Radovana“, ističe njegova kćerka

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić biće premešten u zatvor u Velikoj Britaniji, gde će nastaviti da služi kaznu, javlja Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je danas da je Britanija prihvatila da Karadžić, koji je 2019. pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, prenosi Rojters.

Odluka je doneta u utorak, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 2004. godine.

 

Izvor Politika, 12. maj 2021.

 

Sonja Karadžić: Strahujemo za njegov život

Apsolutno i sa razlogom strahujemo za Radovanov život nakon vesti da ga prebacujuu Veliku Britaniju na izdržavanje kazne zatvora. Poražavajuće je za ljudska prava i za pravo uopšte da postoji tolka želja jednog čoveka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne i žestoke životne opasnosti – kaže za Novosti Sonja Karadžić Jovičević, kćerka Radovana Karadžića.

– Imam razumne osnovne da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo ovako najgore rešenje po Radovana – ističe Karadžić-Jovičević.

Ona ističe da joj je potpuno neshvatljivo da Savet bezbednosti kao osnivač Haškog tribunala dopušta da jedan čovek krši pravilo koja je Savet bezbednosti uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu što je bliže porodice.

– Što se nas porodice tiče ovo je znatno otežana Radovanova životna situacija. Apsolutno mu je ugrožen život, a nama, porodici je otežana bilo kakva mogućnost da ga posećujemo i zbog viza i svih drugih okolnosti. Potpuno je urađeno sve suprotno uspostavljenoj praksi Saveta bezbednosti, a da vam ne govorim i da postoji želja da bude u samici ili da 24 sata konstantno ugrožen. Ovo je svesna priprema ubistva Radovana sa predumišljajem, ističe Sonja Karadžić Jovičević i dodaje da predsednik suda u Hagu ni jednom Srbinu zatvoreniku ma u kojem kazamatu bio nije dozvolio institut smanjenja kazne ili puštanja na slobodu nakon odslužene dve trećine kazne.

 

Naslovna fotografija: Peter Dejong/Pool via Reuters

 

Izvor Večernje novosti, 13. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u