Putin: Ukrajinu pretvaraju u Antirusiju, na pretnje ćemo odgovoriti kako dolikuje

„Sudeći po svemu, i to je tužno, Ukrajinu polako, ali sigurno pretvaraju u nekakav antipod Rusiji, u nekakvu Antirusiju“

Ukrajinu nastoje da pretvore u antipod Rusiji, u nekakvu Antirusiju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Sudeći po svemu, i to je tužno, Ukrajinu polako, ali sigurno pretvaraju u nekakav antipod Rusiji, u nekakvu Antirusiju, u platformu sa čije teritorije ćemo konstantno, očigledno, dobijati vesti koje će zahtevati našu posebnu pažnju s aspekta osiguravanja bezbednosti “, rekao je Putin otvarajući sednicu sa članovima Saveta za bezbednost Rusije.

On je dodao da Zapad podržava čistku na političkoj sceni koja je počela u Ukrajini.

„Sada se tamo odvija očigledna čistka na političkoj sceni. Zatvaraju se nacionalni mediji. I ništa, naši zapadni partneri uopšte ne reaguju, da ne kažemo da podržavaju takve odluke“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je komentarisao i to što su vlasti u Kijevu opozicionog političara Viktora Medvedčuka stavile u kućni pritvor pod optužbom za veleizdaju.

On je ukazao da neki predstavnici rukovodstva Ukrajine godinama spokojno sarađuju sa Rusijom, uključujući i Krim, dok se to predstavnicima opozicije stavlja na teret.

„Iz političkih razloga se nekome na teret stavlja saradnja sa Rusijom u oblasti ekonomije, iako mnogi, među njima, i visoki zvaničnici Ukrajine aktivno sarađuju sa Rusijom , pa i sa Krimom, i nikom ništa“, rekao je on.

Ranije danas, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Putin smatra da je lider ukrajinske partije „Opoziciona platforma – za život“ Viktor Medvedčuk, kojeg Kijev sumnjiči za veleizdaju i proneveru nacionalnih resursa na Krimu, jedan od retkih ukrajinskih političara koji se na delu zalaže za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

O procesu koji se vodi protiv njega u Kremlju kažu da se nadaju da se ne radi o lovu na veštice.

 

Izvor Sputnjik, 14. maj 2021.

 

Putin: Reagovaćemo kako dolikuje

Rusija će odgovoriti na pretnje na svojim granicama onako kako to i dolikuje, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin predsedava sastankom sa članovima Saveta za bezbednost od kojih je tražio da ga izveste o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku.

„To je nesumnjivo pitanje koje uvek treba da bude predmet naše pažnje i mi ćemo pravovremeno, na pravi način, imajući u vidu te pretnje, reagovati“, rekao je ruski predsednik.

On je komentarisao i sukob koji je ponovo izbio između Izraela i Palestine.

Prema njegovim rečima, taj konflikt se direktno tiče bezbednosti Rusije.

„Sukob se dešava u neposrednoj blizini naših granica i direktno se tiče naših bezbednosnih interesa“, rekao je Putin.

Podsetimo, poslednjih dana je došlo do nasilja usled protesta u istočnom Jerusalimu zbog mogućih deložacija palestinskih porodica iz naselja Šeih Džarah.

Sukobi koji su započeli u kompleksu Al Aksa eskalirali su u ponedeljak razmenom raketa između Hamasa i Izraela.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 14. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u