SPC: Napadnuti hramovi u Vitini, Klokotu, Lipljanu, Peći…

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji

Sinoć oko 22 časa kamenovana je crkva Svete Petke u Vitini, a na Đurđevdan, sa zvonare hrama Svetog apostola Petra i Pavla u obližnjem selu Klokot, nepoznata lica pokušala su da uklone crkvenu zastavu (trobojku) sa zvonika. Podsećamo da su u susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni novac i crkvene dragocenosti iz crkve Svete Trojice.

Incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima Kosova i Metohije. U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Svetih 40 mučenika sevastijskih i hram Svetog Dimitrija u Donjoj Bitini. Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno preuzela u istragu nisu rešeni, ili barem naša Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra.

Danas je, u zaštićenoj zoni hrama Presvete Bogorodice u Lipljanu, sveštenik prijavio kamenovanje crkve policiji. Prilikom incidenta polomljen je prozor na crkvi iz 14. veka. Sveštenik je prijavio incident policiji, međutim, reakcija je izostala jer dežurni policajci nisu znali srpski. O incidentu je obavešten UNMIK i međunarodni predstavnici.

Pre nekoliko dana kamenovana je i crkva Svetog Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“. Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade. Sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut je zbog ovog incidenta pošto je ova, kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju, bila zapaljena i oskrnavljena u velikim albanskim neredima 2004. godine kada je za dva dana uništeno ili teško oštećeno 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.

Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevnice u kojoj ima i pljački u džamijama. Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta.

Eparhija raško-prizrenska o ovim najnovijim napadima upoznaće šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije EULEKS-a, kao i ambasadore Kvinte ali i predstavnike KFOR-a. Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod, pa čak i našu Crkvu.

Ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lokalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema. Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani.

Od međunarodnih predstavnika Eparhija će zatražiti dodatnu zaštitu od kršenja naših osnovnih verskih i ljudskih prava. Od institucija Srbije koje nam redovno pomažu očekujemo da rešavanje naših problema pokrene na višem međunarodnom nivou.

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor Eparhija raško-prizrenska/spc.rs, 13. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u