episkop joanikije

Novosti: Joanikije će biti novi mitropolit crnogorsko-primorski

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije

Izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog biće jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda predstojeće sednice Svetog arhijerejskog sabora, koja će početi 24. maja u Beogradu. Tačan termin zasedanja zavisiće od vremena pristizanja arhijereja u Beograd. Majski Sabor biće prvo zasedanje najvišeg tela SPC kojim će predsedavati patrijarh Porfirije.

Iako će o nasledniku vladike Amfilohija odlučiti članovi „crkvene skupštine“, najveće šanse za mitropolitsko dostojanstvo, prema saznanjima Novosti, ima sadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji kao administrator trenutno upravlja Mitropolijom.

U vrhu crkve iskristalisao se načelan stav da bi najbolje rešenje za cetinjski tron bio ovaj arhijerej kaže sagovornik Novosti iz SPC. Procenjeno je da je on najpogodnija ličnost da vodi tamošnju crkvu, doprinese smirenju nacionalnih i političkih tenzija i radi na zbližavanju Srbije i Crne Gore. Uživa veliki ugled i dobro je prihvaćen među vernicima. Po svemu bi trebalo da bude dostojan ličnosti i dela pokojnog mitropolita Amfilohija.

U vrhu SPC veoma dobro stoji i vladika južnoamerički Kirilo (Bojović), ali trenutno se procenjuje da je potrebniji na američkom kontinentu. Članovi Sabora, posebno oni čije su eparhije na tlu Crne Gore, biće upoznati sa nacrtom Temeljnog ugovora koji će SPC zaključiti sa Vladom u Podgorici. Zaključenje ovog dokumenta i uspostavljanje odnosa sa državom prema njegovim odredbama biće među najvažnijim zadacima novog cetinjskog vladike. Potpisivanje sporazuma između SPC i Crne Gore, najavljeno je posle izbora mitropolita, što ovoj tački dnevnog reda daje dodatnu težinu.

Za razliku od Mitropolije crnogorsko-primorske, koja bi na majskom Saboru trebalo da dobije nadležnog arhijereja, na predstojećem zasedanju najverovatnije neće biti biran novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Ova vrsta izbora, kako stvari stoje, biće odložena na godinu dana, a ovom eparhijom nastaviće da upravlja u svojstvu administratora patrijarh Porfirije.

Sednica Sabora, kako se najavljuje u SPC, biće organizovana shodno protivepidemijskim merama, zbog čega će izostati i najavljeno ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji. Vladike će se okupiti i zasedati u kripti Hrama Svetog Save, po scenariju po kome je krajem februara održan izborni Sabor. Plenarna sala u Patrijaršiji, gde se obično održavaju saborske sednice, ne ispunjava uslove za držanje distance među učesnicima zasedanja.

Mnogo tačaka na dnevnom redu

Predstojeće zasedanje najvišeg tela SPC prvo je od 2019. godine, pa se očekuje zgusnut dnevni red i veliki broj odluka. Episkopi dve godine nisu podneli izveštaje o radu, a razmatranje čeka i veliki broj tekućih pitanja vezanih za crkvenu prosvetu, graditeljstvo, radove na Hramu Svetog Save… Episkopi SPC predvođeni patrijarhom 29. maja na Vračaru služiće pomen priložnicima i ktitorima Svetosavskog hrama, a na sastanku sa Odborom za izgradnju Hrama upoznaće se sa planovima završnih radova.

 

Autor R. Dragović

 

Izvor Večernje novosti, 15. maj 2021.

 

Formiran predmet protiv Mitropolije i vladike

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloletnika u Cetinjskom manastiru i Manastiru Dajbabe.

Televiziji Crne Gore je u Specijalnom tužilaštvu potvrđeno da je predmet u fazi istrage, a da više informacija i podataka nije moguće saopštiti zbog zaštite interesa postupka. Krivičnu prijavu podnela je nevladina organizacija „Montenegro internešnal“.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor RTCG/RTS, 14. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u