Brnabić: Srbija će investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku

Brnabićeva je, posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno Buk Bijela, auto-puta Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodrom Trebinje.

„Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada, što tokom prvog kvartala 2022.godine. Kroz te projekte Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra”, rekla je Brnabićeva na konfenciji za novinare, javlja Tanjug.

U tih 500 miliona evra uključena je i posebna podrška Srbije za četiri opštine – Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra.

„Ako uključimo i ostale dve hirdoelektrane Foča i Paunci, u okviru većeg projekta HE Gornja Drina, onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina”, objasnila je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Od 2014. godine do danas vrednost donacija je preko 82 miliona evra, a kaže da će se sa time nastaviti.

„Sve skupa je preko milijardu evra koje Srbija donira u manjoj meri, odnosno investira u projekte u RS”, kazala je Brnabićeva.

Ona je čestitala RS izlazak na berzu i na odličnim rezultatima u oblasti privrednog rasta.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 17. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u