Ruski patrijarh pozvao žene da ne vrše abortuse već da decu daju Crkvi

„Ako ne možete da odgajate dete, ali ste ga rodili ili ste spremni da rodite – prihvatiće ga Crkva. U svakom slučaju, ne idite na abortuse – ne ubijajte dete, rodite i dajte ga nama, Crkvi“

U Rusiji se smanjuje broj abortusa, ali je Ruska pravoslavna crkva predložila svim ženama koje ne žele da podižu dete da ne idu na prekid trudnoće, već da svoje bebe daju Crkvi da ih podiže.

Tokom poslednjih pet godina, broj abortusa se u RF smanjio se za trećinu, ali ih je 2020. ipak bilo oko 450 hiljada.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa 10. Svecrkvenog kongresa posvećenog socijalnim problemima u zemlji ovako se obratio ženama Rusije:

„Ako ne možete da odgajate dete, ali ste ga rodili ili ste spremni da rodite – prihvatiće ga Crkva. U svakom slučaju, ne idite na abortuse – ne ubijajte dete, rodite i dajte ga nama, Crkvi. Mi ćemo se potruditi da vaše dete odgajamo i da ga postavimo na noge. I nikada vas kao majku nećemo sprečiti da posećujete svoje dete i da uspostavite osećanje jedinstva sa njim. Naprotiv, učinićemo sve da ojačamo vašu porodicu, doduše nepotpunu, ali koja ima vrednost i pred Bogom i u odnosu na celo naše Otačastvo“.

Bivša senatorka Valentina Petrenko, koja je sada na čelu pokreta Majke Rusije, podržala je inicijativu poglavara RPC:

„Patrijarh nije inicirao premeštanje dece u crkve. Da li će biti organizovanja neka prihvatilišta i obdaništa pri crkvama. ili će neka deca oddlaziti u porodice spremne da ih usvoje – to nije najvažnije. Glavno je da će ljudski život biti spasavani“.

RPC već radi na 77 prihvatilišta za trudnice i majke sa decom. Plus: oko 100 prihvatilišta i domova za više ili manje odraslu decu.

Rusija će po hitnom postupku razraditi pravila i zakonski okvir koji će omogućiti majkama koje odustaju od dece da ih legalno prebace u najbližu crkvu.

Psiholog Jelena Lutkovska, koja radi za RPC, objasnila je:

„Crkva ne može i neće sama uzimati i usvajati decu. Ona i ne treba da ima to pravo. Biće potreban pravni angažman države da deca dobiju status „ostavljnih bez roditeljske brige“ i „spremnih za usvajanje“ – da bi Crkva mogla početi da igra svoju novu ulogu. A RPC će imati dovoljno resursa da organizuje crkvene „domove za mališane“.

Ona pretpostavlja da će većina dece predate Crkvi naći svoje mesto u usvojeničkim porodicama.

Još je dodala: „Verujem da će se svi dečiji domovi RPC postepeno pretvoriti u centre za porodično zbrinjavanje u kojima će deca boraviti privremeno. Do prelaska u usvojeničke porodice ili povratka pravim roditeljima. Dobar je znak što je danas više onih koji žele da preuzmu vaspitanje zdrave dece nego što ih je u crkvenim dečijim domovima/sirotištima“.

RPC za one koji žele da usvajaju decu ima posebnu školu pri jednom svom manastiru, a takve škole će otvarati širom Rusije.

Poznati ruski crkveni publicista i misionar protojerej Andrej Tkačov dodatno je objasnio:

„Novorođenčadi je potrebna profesionalna nega. Nju ne treba prepuštati dobrovoljcima. U crkvenim dečijim domovima treba da rade vaspitači i patronažne sestre. Crkvi će biti teško da se snađe sama“.

Prema njegovim rečima, patrijarh Kiril nije istupio sa inicijativom bez dogovora sa državnim vrhom Rusije:

„Crkva je jedna od retkih demokratskih institucija u koju se vrlo lako može ući ili izaći iz nje. Niko vas nikada neće prisiliti da se molite. Rob se ne klanja. Shodno tome, ako čovek ne oseća duhovnu radost u Crkvi – niko neće ni na šta primoravati. Patrijarh je izneo takav predlog ne da bi regrutovao buduće sveštenstvo, već da bi spasao one kojima je bilo namenjeno da se ne rode ili da brzo umru“.

Jedno od prihvatilišta RPC je u okviru Pokrovskog manastira. U njemu su devojčice i devojke od šest do 18 godina, a veliku većinu su ostavili roditelji alkoholičari i narkomani.

Sa njima rade monahinje koje su prošle specijalne pedagoške kurseve.

 

Naslovna fotografija: Press-služba patriarha Moskovskogo i vseя Rusi/TASS

 

Izvor Fakti, 17. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u