Vučić nakon samita Brdo-Brioni: Srbija za granice utvrđene u UN, drugi se nisu složili

Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, rekao je Vučić. Jedno pitanje je bilo ključno – pitanje promene granica – i o njemu nije bilo saglasnosti

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo-Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je, nakon plenarne sednice, naveo da je najvažnije da postoji konsenzus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

„Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom“, preneo je Vučić.

Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, rekao je Vučić. Jedno pitanje je bilo ključno – pitanje promene granica – i o njemu nije bilo saglasnosti.

Kako je objasnio, „u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koja su ustanovili“.

„Srbija se uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može“ rekao je Vučić.

„Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni“, dodao je Vučić.

Istakao je da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika.

„Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beograda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo“, poručio je Vučić.

Upitan da li je Srbija u stavovima bila usamljena ili je ovoga puta imala podršku, Vučić je odgovorio da su stavovi zemalja u regionu po pitanju KiM poznati već 13 godina.

„Mi ovde svi znamo svoje pozicije. Hrvatska, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora priznaju nezavisnost Kosova, BiH i Srbija nisu priznale. Različite su pozicije po tom pitanju, a po svim ostalim pitanjima većih razlika ili otvorenih nesuglasica nije bilo“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je na sastanku, kao što su pojedini mediji pisali, bilo burno, Vučić je odgovorio da nije bilo burno.

„Ja sam uživao“, rekao je Vučić u pomalo ironičnom tonu, jer su, kako je dodao, svi došli da iznose svoje različite ideje.

Kaže da član Predstavništva BiH Šefik Džaferović uvek krivi Srbiju i Hrvatsku za nerešene probleme oko granice i da je to uradio i ovog puta.

Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji.

„Pristojan odnos sa Milanovićem“

Vučić je nakon sastanka lidera regiona izjavio da je u pristojnim odnosima sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, kao i da su na pristojan način razgovarali.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako je protekao njegov susret sa Milanovićem i dodao: „Mi znamo šta su njegovi stavovi, on zna šta su naši stavovi, nema tu šta da se doda ili oduzima. Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom, ne mislimo da moramo da podilazimo bilo kome u Hrvatskoj niti da bilo ko iz Hrvatske treba da podilazi nama“.

Rekao je da će vremenom sa Hrvatskom biti bolji odnosi i da ćemo zajednički uspeti da ih izgradimo, kada budemo pokazivali više poštovanja jedni prema drugima.

„Nemam nikakvu primedbu na njegovo kopredsedavanje danas“, rekao je Vučić.

Predsednik je sa Brda kod Kranja krenuo put Brisela, gde treba da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučić je samit lidera Zapadnom Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni, napustio nešto ranije zbog prethodno zakazanih obaveza i sastanka sa Stoltenbergom.

Pahor: Poslali smo jasne poruke EU

Zapadni Balkan je sa današnjeg Samita lidera regiona u okviru Brdo-Brioni procesa poslao važnu poruku, a to je da EU treba na taj region da gleda kao celinu, istakao je predsednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je, na konferenciji za novinare po završetku sastanka, rekao da je skup bio specijalan, ali uspešan.

„Bio je specijalan jer nismo imali gosta. Obično kada imamo nekog visokog gosta iz neke zemlje EU svi mu se obraćaju i iznose svoje stavove. Ovaj put nismo imali gosta, jer predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je želeo da dođe, nije mogao zbog drugih obaveza. Ovo je prvi put da smo bili sami, i morali smo da se gledamo u oči i suočimo se sa problemima regiona“, kazao je on.

Pahor je ocenio da je skup u tome bio uspešan.

„Došli smo do zaključaka važnih za građane. Veoma sam zadovoljan dokumentom koji imamo“, zaključio je predsednik Slovenije.

„Dijalog bi trebalo da se nastavi, ali bez naredbi“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da bi dijalog trebalo da se nastavi i u tom kontekstu je današnji susret na Brdu kod Kranja ocenio kao interesantan.

Odgovarajući na pitanje novinara o dijalogu, nakon sastanka, rekao je da je bitno da tu postoji kompromis.

„Nadam se da će neko da razume da mora da razgovara, a ne da naređuje. Naredbe odavno ne prolaze“, rekao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 17. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u