Priština traži skidanje Visokih Dečana sa liste najugroženijih spomenika u Evropi

Oni tvrde da je „Evropa nostra“, donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, „zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama“

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju „Evropa nostra“ da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

Oni su u pismu izvršnom predsedniku „Evropa nostra“ Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa, tvrdeći da je ona „nepravedna i doneta pod političkim uticajem“, preneo je Tanjug.

„Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije ‘Evropa nostra’“, navodi se u pismu.

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da poseti Kosovo i Metohiju i „izbliza vidi“ u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.

Oni tvrde da je „Evropa nostra“, donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, „zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama“.

„Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i ostalima“, poručuje se u pismu, a prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.

 

Izvor Sputnjik, 18. maj 2021.

 

Vučić: Ne postoji ugroženiji spomenik od Dečana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio medijima iz Češke Republike, i rekao je da Srbija u dijalogu sa Prištinom traži pravdu.

Vučić je istakao da ne zna za bilo koji spomenik u ovom delu sveta koji je ugroženiji od Dečana.

– Za nas je važno da se zna da Dečani pripadaju i srpskoj kulturnoj baštini i svetskoj kulturnoj baštini – istakao je predsednik Srbije.

On je rekao da očekuje još veću podršku Češke Srbiji.

 

Naslovna fotografija: Katarina Steljić/Novi Standard

 

Izvor Večernje novosti, 18. maj 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u